UK waarschuwt voor een zomer van vandalisme

Wilnecote station - vandalism in the shape of wheels on the line

De spoorwegindustrie in het Verenigd Koninkrijk bereidt zich voor op een sterke toename van vandalisme tijdens de zomer. De piek in incidenten volgt een patroon van de traditionele zomervakantie van scholen in het hele land. Eén exploitant, die al met een reeks incidenten te maken heeft gehad, noemde het “hersenloos en gevaarlijk vandalisme”. Exploitanten, rechtshandhavers en infrastructuurbelangen hebben allemaal hun bezorgdheid geuit.

De spoorwegindustrie heeft waarschuwingen afgegeven na een avond van verstoringen in de buurt van het stadje Sileby, net ten noorden van Leicester. Passagierstreinexploitant East Midlands Railway (EMR), British Transport Police (BTP) en Network Rail (het nationale infrastructuuragentschap) dringen er bij ouders en de lokale gemeenschap in Sileby op aan om ervoor te zorgen dat kinderen begrijpen wat de ernstige gevolgen zijn van het betreden van de spoorweg en vandalisme, na een avond van gevaarlijke activiteiten die levens in gevaar brachten en de dienstverlening verstoorden.

Ernst van de situatie

EMR had een bijzondere reden om bezorgd te zijn. Op donderdag 27 juni werden binnen 100 minuten vijf incidenten gemeld in de buurt van Sileby, Leicestershire. De incidenten waren verre van onschuldig plezier. Ruiten van treinen werden ingegooid en voorwerpen werden opzettelijk op het spoor geplaatst, waaronder verkeersborden en zelfs delen van een trampoline. “Deze onverantwoordelijke daden leverden aanzienlijke risico’s op voor zowel het personeel als de passagiers en leidden tot vertragingen en uitval van treinen”, aldus de vervoerder in een verklaring.

Roekeloos gedrag is vaak een product van overtredingen en vandalisme – of gewoon domheid, zoals in dit geval van het overrijden van een spoorwegovergang, vastgelegd door CCTV (afbeelding: Network Rail media centre)

“Deze stompzinnige incidenten brengen levens in gevaar en leiden tot beschadigde treinen, vertragingen en geannuleerde diensten,” voegde Lucy Gallacher, Emergency Planning Manager bij East Midlands Railway, toe. Ze benadrukte de ernst van de situatie. “Hoewel we een aantal maatregelen nemen om dit probleem aan te pakken, kan iedereen in Sileby ons helpen om de mensen veilig te houden. Als ze iemand zien spelen op of in de buurt van het spoor, laat het de autoriteiten dan weten – hun telefoontje kan een leven redden. Met de zomervakantie in aantocht vragen we ouders in het dorp om hun kinderen te wijzen op de gevaren van spelen in de buurt van het spoor of het plaatsen van voorwerpen op het spoor.”

Nultolerantie van toegewijde politie

De incidenten begonnen om 19:00 uur toen de machinist van de trein van London St Pancras naar Sheffield een luide knal onder de trein meldde, vermoedelijk veroorzaakt door voorwerpen die op het spoor waren gelegd. Slechts drie minuten later maakte de machinist van de Leicester naar Nottingham dienst melding van een gebroken ruit veroorzaakt door het gooien van stenen. Dit werd gevolgd door een reeks gevaarlijke gebeurtenissen, waaronder het inslaan van brokstukken door een andere trein, meer ruitschade en de ontdekking van een trampolinedeel op het spoor.

Oakham is een gezellig marktstadje in het hart van Engeland, maar deze metalen relingen werden geplaatst op de lijn die door de stad loopt (afbeelding: Network Rail media centre)

British Transport Police, een speciale wetshandhavingsdienst voor de spoorwegen in Groot-Brittannië, toonde zich bezorgd. Inspecteur Richard Kane benadrukte het nultolerantiebeleid ten opzichte van dergelijke acties. “Elke daad van asociaal gedrag op of rond het spoorwegnet wordt niet getolereerd en opzettelijke daden om het leven van anderen te schaden of in gevaar te brengen zullen altijd een prioriteit van ons zijn,” zei hij. “Als je iets ziet dat er niet goed uitziet of als je het gevoel hebt dat jij of anderen in gevaar zijn, stuur ons dan een sms op 61016 of bel 0800 40 50 40.”

Gevaren van ongeautoriseerde toegang tot het netwerk

Network Rail’s veiligheidsmanager in de East Midlands, Hayley Manners, benadrukte de bredere inspanningen om dergelijk gevaarlijk gedrag te voorkomen. “De Britse spoorwegen behoren tot de veiligste ter wereld”, zei ze. “Mensen die roekeloze acties zoals deze uitvoeren, brengen hun eigen leven en dat van passagiers en treinpersoneel in gevaar. Network Rail werkt er hard aan om mensen te informeren over de risico’s van onbevoegden en vandalisme, door het organiseren van schoolbezoeken, gemeenschapsevenementen en nog veel meer om mensen te helpen begrijpen wat de potentieel dodelijke gevolgen van hun acties kunnen zijn.”

Network Rail heeft een lopende ‘Jij tegen de Trein’ campagne, die tot doel heeft mensen bewust te maken van de gevaren van onbevoegde toegang tot het spoorwegnet, met als doel incidenten te voorkomen die kunnen leiden tot tragische gevolgen. East Midlands Railways zei dat de spoorweggemeenschap het publiek oproept om waakzaam en proactief te blijven in het rapporteren van onbevoegden en het onderwijzen van kinderen over de gevaren van het spoor, vooral nu de zomervakantie eraan komt.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com