Hogesnelheidsstations Californië onthuld

California High-Speed Rail heeft de nieuwste stationsontwerpen onthuld. Het project is van plan de ontwerpconcepten te onthullen op de California State Fair in Sacramento, later deze maand. Het publiek krijgt ook de kans om meer te weten te komen over de hogesnelheidsstations, renderings van de ontwerpen te bekijken, 3D-stationmodellen te verkennen en te spreken met planningsexperts van de California High-Speed Rail Authority. De hogesnelheidstrein van Californië is een ambitieus project om de belangrijkste bevolkingscentra in de staat te verbinden met een speciaal spoornetwerk van 800 km.

De wereldwijde ontwerpstudio Foster + Partners en de technische specialisten Arup hebben de nieuwste ontwerpen onthuld voor de eerste vier stations van de California High-Speed Rail. De bureaus, die samenwerken in een joint venture, hebben onlangs deelgenomen aan een reeks openbare ‘open huis’-evenementen met lokale gemeenschappen, bedrijven, instanties en andere belangrijke belanghebbenden. Deze sessies zullen vorm geven aan de ontwikkeling van de stationsontwerpen. Het team is verantwoordelijk voor de architectuur en het ontwerp van de nieuwe stations in de Central Valley, die als voorbeeld zullen dienen voor het hele systeem van Los Angeles/Anaheim naar San Francisco, met een lengte van 500 mijl.

Reizen door de hele staat revolutioneren

Het overleg met de belangrijkste belanghebbenden zal de hele zomer en herfst doorgaan. California High-Speed Rail heeft al een programma van openbare ‘open huis’-bijeenkomsten gepland voor de winter van 2024 en 2525. Zodra de hogesnelheidstrein van Californië in de hele staat operationeel is, kunnen passagiers in minder dan drie uur van Los Angeles naar San Francisco reizen, waardoor jaarlijks ongeveer een half miljoen auto’s van de weg verdwijnen. De ontwerpen voor de vier tussenstations, gepland voor Merced, Fresno, Kings Tulare en Bakersfield, zullen te zien zijn op de hogesnelheidstrein tentoonstelling op de California State Fair in Sacramento, die loopt van 12 tot 28 juli.

Een impressie van het Merced station. De openbare ruimte wordt een belangrijk onderdeel van de hogesnelheidstrein van Californië (afbeelding: F+P en CHSR)
.

“We zijn vereerd om deel uit te maken van dit unieke project,” zegt Stefan Behling, hoofd studio bij Foster + Partners. “Het zal het stedelijke weefsel van Californië verbinden met het agrarische hart van het land, lokale gemeenschappen transformeren en een revolutie teweegbrengen in het reizen door de staat. We ontwikkelen een architectonische taal voor de vier stations in Central Valley, met hoge luifels die frisse lucht aanzuigen en wachtende passagiers beschermen tegen fel zonlicht. Het stationsontwerp weerspiegelt het duurzame ethos van het hele project.”

Economische opleving door lopende bouwwerkzaamheden

De belangstelling van Amerika voor hogesnelheidstreinen is over het algemeen achtergebleven bij het enthousiasme in Europa en Azië. De economische en milieuagenda zorgt echter voor een opleving. De breed gesteunde US High Speed Rail Association hield eerder dit jaar een succesvolle conferentie in Washington, die op nationaal politiek niveau werd bekrachtigd. Op verschillende plaatsen beginnen projecten de overstap te maken van ambitie naar techniek.

Verschillende treinen. Een symfonie van zonlicht schijnt door een station dat geschikt is voor de hogesnelheidstrein van Californië, hoewel deze nog op de tekentafel ligt (afbeelding: F+P en CHSR)
.

“De opwinding die de hogesnelheidstrein teweegbrengt in de vier steden in de Central Valley is enorm”, zegt John Eddy, projectmanager bij Arup. “Inwoners zijn er trots op dat zij de eersten zijn die een hogesnelheidslijn krijgen en waarderen de economische impuls die uitgaat van de huidige aanleg en de belofte van meer groei zodra het systeem operationeel is. We kijken uit naar toekomstige afspraken met deze gastvrije steden om ervoor te zorgen dat we al hun identiteiten vastleggen en tegelijkertijd de standaard zetten voor hogesnelheidsstations in Californië.”

Operationele deadline heeft een ruime marge

Volgens de California High-Speed Rail Authority is het spoorwegproject in gesprek met gemeenschappen om activiteiten op stationslocaties te identificeren die economische groei stimuleren en een gemeenschapsgevoel bevorderen. Ze beweren feedback te hebben van een breed scala aan stadsleiders, vervoersinstanties, regionale vervoersautoriteiten, bedrijfsorganisaties, gemeenschaps- en overheidsorganisaties, academische instellingen en non-profits.

De hogesnelheidstrein van Californië wordt momenteel aangelegd in de Central Valley van de staat. Het doel van het project is om de eerste operationele lijn klaar te hebben tussen 2030-2033. Die ruime marge weerspiegelt verschillende ongrijpbare factoren, waaronder de aanzienlijke uitdagingen van het Californische klimaat en de stukken land die voor het eerst in detail worden onderzocht. Vermelding van de gelijkenis met HS2 in Groot-Brittannië is waarschijnlijk verboden.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com