Voorstel voor nieuwe dienst Manchester-Londen

Er is een voorstel gedaan voor een nieuwe stads- en luchthavendienst van Manchester naar Londen. De concessiehouder London Northwestern Railway heeft plannen om de bestaande diensten tussen Euston in Londen uit te breiden. Treinen zouden verder naar het noorden rijden om ook Manchester Airport en het eindstation in het centrum van Victoria aan te doen.

Voorstellen voor nieuwe treindiensten tussen Manchester, Birmingham en de West Midlands, en Londen Euston zijn onthuld door spoorwegmaatschappij London Northwestern Railway. De plannen zijn bedoeld om de verbindingen tussen de Midlands en het noordwesten te verbeteren en passagiers meer keuze te bieden. Volgens de voorstellen worden de bestaande diensten van London Northwestern Railway tussen London Euston en Crewe verlengd naar Manchester Victoria en de huidige diensten tussen Stafford en Crewe naar Manchester Airport.

Een eerste stap op de markt van Manchester

Een paar dagen voor de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk diende Transport UK Group, de enige Britse vervoersmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk, een voorstel in voor een uitbreiding van haar diensten, die momenteel onder de naam London Northwestern Railway worden geƫxploiteerd. De timing kan belangrijk zijn. De nieuwe linkse Labourregering heeft toegezegd het passagiersvervoer in het Verenigd Koninkrijk te nationaliseren.

Aerial view over Manchester
Manchester vanuit de lucht. HS2 of niet, het is een enorme potentiƫle markt.
.

De nieuwe regering heeft echter ook aangegeven dat bestaande zakelijke overeenkomsten zullen worden nagekomen. Dat belooft veel goeds voor Transport UK Group en hun geplande nieuwe diensten. Transport UK Group is het moederbedrijf van West Midlands Trains (dat de merken West Midlands Railway en London Northwestern Railway exploiteert) en verschillende andere openbaar vervoersactiviteiten. Met de uitgebreide diensten zou Transport UK Group voor het eerst de markt van Manchester betreden.

Gloednieuwe Class 730 elektrische treinen

Volgens de voorstellen zou de bestaande uurdienst van de London Northwestern Railway van Londen Euston naar Crewe (via Milton Keynes Central, Rugby, Nuneaton, Atherstone, Tamworth, Lichfield Trent Valley, Rugeley Trent Valley en Stafford) vanaf mei 2026 worden uitgebreid naar Manchester. De route naar Manchester Victoria lijkt via Warrington en Salford te lopen, waardoor de drukke Castlefield Corridor in het centrum van Manchester vermeden wordt.

“De plannen brengen niet alleen extra capaciteit naar Manchester, maar creĆ«ren vanaf de zomer van 2026 ook nieuwe rechtstreekse verbindingen van Rugeley, Lichfield, Tamworth en Atherstone in de West Midlands naar de stad en Warrington,” aldus een verklaring van LNR. “De diensten die het centrum van Manchester met Londen verbinden zouden gebruik maken van gloednieuwe Class 730 elektrische treinen, die in de Midlands worden geproduceerd door Alstom.”

Alternatief voor de geannuleerde HS2

De nieuwe eenheden zouden de capaciteit op de voorgestelde routes aanzienlijk verhogen. Elke trein met 10 wagons kan meer dan 1.200 passagiers vervoeren. “In het voorstel werkt London Northwestern Railway samen met lokale exploitanten en Network Rail om de beste totaaloplossing te vinden, die aansluit op de geplande verbeteringen aan het station Manchester Victoria, de verbetering van de TransPennine route en andere lokale verbeteringen in het noordwesten”, aldus het voorstel.

Ian McConnell, managing director van West Midlands Trains

“Dit voorstel plaatst passagiers in het hart van de spoorwegen,” zei Ian McConnell, managing director van West Midlands Trains. “Het is de oplossing met gezond verstand om de connectiviteit tussen het noordwesten en de West Midlands te verbeteren na de annulering van het noordelijke deel van HS2. Nu perronruimte in Euston schaars is, is de beste manier om nieuwe reismogelijkheden naar Manchester te bieden simpelweg door bestaande diensten uit te breiden, in plaats van te proberen meer treinen op de overbelaste West Coast Main Line te zetten.”

Diensten zouden in 2026 kunnen beginnen

De exploitanten beweren dat de nieuwe dienstvoorstellen het spoornetwerk tussen Manchester en Londen zullen verbeteren. “Door gebruik te maken van de nieuwe Class 730 elektrische treinen, bieden we meer capaciteit en comfort voor klanten die naar Manchester reizen, terwijl we ook de lokale economie ondersteunen door nieuwe werkgelegenheid te creĆ«ren in het noordwesten,” zegt Dominic Booth, chief executive officer van WMT’s moederbedrijf, Transport UK Group. “Dit voorstel is in lijn met ons streven om efficiĆ«nte, duurzame en klantgerichte spoordiensten te leveren in het hele Verenigd Koninkrijk.”

London Northwestern Railway zal zijn plannen later dit jaar formeel indienen bij het Office for Rail and Road (ORR). Als de plannen worden goedgekeurd, zouden de nieuwe diensten in mei 2026 van start kunnen gaan, zodra er extra treinpersoneel is aangenomen en opgeleid. West Midlands Trains rijdt meer dan 1.100 diensten per dag tussen Liverpool, Londen en de West Midlands onder de merknamen West Midlands Railway en London Northwestern Railway.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com