Hoofd Network Rail treedt toe tot Britse regering

Aerial picture of London Waterloo station with the Palace of Westminster, the seat of government on the opposite bank of the Thames

De nieuwe regering van de Labourpartij heeft haar team van ministers voor transport aangekondigd. De nieuwe premier, Keir Starmer, heeft zijn schaduwteam benoemd in de belangrijkste functies. De verrassende benoeming is de oproep aan Peter Hendy, de voorzitter van Network Rail, om die functie op te geven en de minister van Spoor te worden. Dat betekent dat hij onder Louis Haigh zal dienen, die op de hete stoel van het ministerie van Transport is gaan zitten als de nieuwe kabinetssecretaris voor die portefeuille.

Na de algemene verkiezingen van donderdag is de regering in het Verenigd Koninkrijk veranderd. De Labourpartij heeft de zittende Conservatieve Partij vervangen. De ministers zijn dus ook allemaal veranderd en het transportteam is bekend gemaakt. De promotie van Louise Haigh van haar schaduwpositie naar Cabinet Secretary for Transport werd verwacht, maar de verrassing kwam in de naam van haar junior minister voor spoorwegen. Peter Hendy, de voorzitter van Network Rail, het Britse infrastructuuragentschap, heeft de rol op zich genomen, vooruitlopend op de verwachte politieke benoeming van Stephen Morgan, die vóór de verkiezingen van vorige week die schaduwrol vervulde.

Louise en Peter gaan meteen aan de slag

De verpletterende overwinning van de linkse Labourpartij in de algemene verkiezingen van afgelopen donderdag was geen verrassing. De nieuwe premier, Keir Starmer, heeft beloofd dat zijn regering “onmiddellijk aan de slag gaat”. In dat opzicht heeft hij snel zijn ministers benoemd. De verrassing kwam op het gebied van vervoer, waar Starmer gebruik maakte van zijn recht om een beroep te doen op het Hogerhuis (het hogerhuis in het Britse parlement) en Peter Hendy benoemde tot minister van Spoorwegen. De vorige regering had ook van dat recht gebruik gemaakt en de voormalige premier David Lord Cameron teruggeroepen als minister van Buitenlandse Zaken.

Louise Haigh poseert voor haar regeringsportret en is benoemd tot minister van Transport van het Verenigd Koninkrijk, haar volledige officiële titel. Foto door Lauren Hurley / No 10 Downing Street

Het lijdt geen twijfel dat de spoorwegindustrie in Peter Hendy een kampioen in de regering heeft. Hoewel hij zijn functie als voorzitter van Network Rail heeft neergelegd, bestaat er geen twijfel over dat hij zijn adresboekje heeft meegenomen. Louise Haigh, die in feite zijn baas wordt, is ook geen nieuwkomer. Ze mag dan wel een dame zijn die de baas is over een heer, maar Haigh heeft haar functie als de nieuwe Cabinet Secretary for Transport al op zich genomen. Ze vervangt Grant Shapps van de vorige regering (die ook de vernedering had zijn parlementszetel te verliezen bij de verkiezingen). Haigh, die herkozen werd voor haar eigen zetel in de stad Sheffield, heeft haar intrek genomen in haar kantoor op 55 Horseferry Road, het hoofdkantoor van het Department for Transport. Ze zal nog steeds dienen als een kiesdistrict lid van het parlement in de Commons (het lagerhuis) – een dubbele portefeuille die haar collega Rail Minister niet hoeft te jongleren.

Investering in schone energie

De industrie in het algemeen heeft Louise Haigh verwelkomd als Transport Secretary. In spoorwegkringen wordt haar benoeming echter overschaduwd door de ondertekening op het laatste moment van Peter Hendy – een soort “sterspits op de laatste dag van de transferperiode”-overeenkomst. Hoe dan ook, beide ministers zullen een drukke agenda hebben als ze het verkiezingsprogramma van de Labour Party willen uitvoeren. Bovenaan de lijst staat de oprichting van Great British Railways, ter vervanging van het bestaande infrastructuuragentschap Network Rail – een proces dat al aan de gang is, zij het langzaam. Dat kan veranderen nu Peter Hendy aan de andere kant van de tafel zit. Andere spoorwegkwesties richten zich op het verbeteren van het passagiersvervoer, waaronder een nieuwe waakhond voor de spoorwegen, en het overdragen van bevoegdheden aan lokale overheden om de integratie van het vervoer te verbeteren.

Peter Hendy – met zijn formele titel Peter, Lord Hendy of Richmond, is de nieuwe Minister van Spoorwegen, nadat hij zijn functie als voorzitter van Network Rail op de dag van zijn benoeming (5 juli) heeft neergelegd
.

De goederenvervoersector wordt mogelijk beïnvloed door de oprichting van GBR, omdat het nieuwe orgaan meer verantwoordelijkheid krijgt voor de regulering van de infrastructuur en de toegang tot het spoor. Haigh kan ervoor kiezen om het mechanisme van de overgang te delegeren aan haar junior minister. Het is elders in het manifest dat transportzaken geïntegreerd kunnen worden. De milieuambities omvatten met name een verbod op nieuwe benzine- en dieselvoertuigen tegen 2030. Die maatregel in het manifest is uiteraard gericht op wegvoertuigen, maar kan ook gevolgen hebben voor de aandrijfkracht van spoorwegen. De positieve kant van dat beleid is een snellere uitrol van investeringen in schone energie. Als de nieuwe minister van Verkeer de intentie (en de middelen) heeft om het goederenvervoer per spoor verder koolstofvrij te maken, dan zouden haar interacties met de sector intiemer kunnen zijn dan die met haar voorganger.

Het protocol vereist nu de ongebruikelijke positie van het hoofd van een regeringsdepartement die naar haar ondergeschikte verwijst als “my lord”, terwijl een lid van het koninkrijk, in een junior ministeriële positie, formeel verplicht is om zijn directe baas aan te spreken als “ma’am”. Het is nog nooit zo beleefd geweest op het ministerie van Verkeer.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com