De nieuwe trams van Praag gaan in productie

De productie van een nieuwe tramvloot voor Praag is begonnen. De nieuwe ForCity Plus Praha 52T trams worden op maat gemaakt in de Škoda fabriek in Pilsen, Tsjechië. De productierun markeert de start van een contract dat in januari werd getekend. De 200 eenheden zullen het uitgebreide routenetwerk van de stad volledig vernieuwen.

Prototypeversies van de nieuwe Praagse tramvloot zijn in productie. Het werk is het resultaat van samenwerking tussen projectteams van Škoda Group en het Vervoersbedrijf van Praag (DPP). In eerste instantie zullen er drie trams worden geproduceerd voor test- en homologatiedoeleinden. Zodra er overeenstemming is bereikt over de ontwerpspecificaties, zal de serieproductie beginnen.

Milieuvriendelijk

Het zal nog wel even duren voordat de nieuwe vloot in Praag volledig wordt afgeleverd. “Dit is de eerste stap op de lange weg naar de daadwerkelijke productie van nieuwe trams voor Praag,” zei Tomáš Ignačák, een bestuurslid bij Škoda Group. “We kunnen nu de vruchten van ons werk beginnen te zien nu de nieuwe trams voor onze ogen vorm krijgen.” Volgens het productieschema moeten de carrosserieën in het derde kwartaal van dit jaar klaar zijn. Technici zullen vervolgens de isolatie, ramen en complete technische uitrusting, inclusief alle bedrading, installeren. Daarna volgen individuele interieurelementen, deuren en andere noodzakelijke onderdelen zoals het incheck- en informatiesysteem.

Skoda 52T tram CGI zijkant op, toont articulatie

“De recordontwikkeling van tramlijnen en de geplande voltooiing van het tramcircuit gaan hand in hand met de ontwikkeling van het wagenpark van DPP,” zei Zdeněk Hřib, eerste locoburgemeester van de hoofdstad Praag voor Vervoer en voorzitter van de Raad van Commissarissen van DPP. “Praag kan tot 200 moderne 52T trams aanschaffen, waarvan de eerste 20 beschikbaar zijn tegen het einde van 2025. Deze nieuwe trams zullen technologisch geavanceerd zijn. Ze zullen worden uitgerust met airconditioning met milieuvriendelijk koelmiddel en energie-efficiënte LED-verlichting voor binnen en buiten.

Uitgebreide ervaring

Bovendien zullen de trams erg stil zijn, waardoor de overlast in de stad tot een minimum wordt beperkt. De veiligheid van andere weggebruikers, vooral voetgangers, zal goed gewaarborgd zijn dankzij een slim antibotsingssysteem, zegt Jan Šurovský, lid van de Raad van Bestuur en technisch directeur van DPP. “Volgens het productieschema verwachten we dat de eerste tram van 52 ton begin 2025 in Praag wordt afgeleverd. Na aankomst zal hij worden getest en gehomologeerd op de Praagse spoorweginfrastructuur. In de eerste helft van 2025 zouden er nog twee 52T voertuigen in Praag moeten arriveren, die ook zullen worden gebruikt voor homologatie, aanvankelijk zonder passagiers.

Skoda 52T tram interieur CGI

Praag verwacht de levering van de eerste 20 52T trams in december 2025. Om de unieke uitdagingen van Praag aan te gaan, bevat het ontwerp van de tram een multi-link structuur met scharnierende draaistellen, die ervoor zorgen dat de tram kan worden aangepast aan verschillende spoorprofielen. De fabrikanten hebben uitgebreide ervaring in de tram- en lightrailsector. Škoda Group heeft meer dan 8.000 mensen in dienst op verschillende productielocaties in Tsjechië en Finland. De Groep heeft ook business units in Duitsland, Italië, Oostenrijk, Polen, Hongarije en Oekraïne.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com