Exclusief voetbal: Zwitserland wint Euro2024 … voor treinreizen

De Zwitserse voetbalploeg deed meer dan het uitschakelen van titularis Italië van het Euro 2024 toernooi. Hun stipte prestatie op zaterdag was niet alleen te danken aan een typisch efficiënte vertoning op het veld. Het team heeft tussen de wedstrijden door meer op de rails gereden dan welk ander team ook op het toernooi.

Deutsche Bahn, de Duitse nationale luchtvaartmaatschappij, wees er graag op dat onder de zes miljoen voetbalfans die het netwerk al gebruiken, een paar passagiers hun voetbalschoenen in hun bagage hadden. Sommige van de vierentwintig teams die deelnemen aan het toernooi hebben de DB gebruikt om zich door Duitsland te verplaatsen. De “winnaars” halverwege het toernooi waren de Zwitsers. Hun team reisde vijf keer met de trein (uiteraard met tickets voor de groepsfase) om hun wedstrijden tegen de Duitse gastheren, Hongarije en Schotland af te werken.

DB nog steeds in het spel

Het Duitse voetbalteam heeft het Euro 2024-toernooi op zijn naam geschreven. Het Duitse spoorwegsysteem heeft er alles aan gedaan om net zo efficiënt te zijn in het verplaatsen van fans door het land. Ondanks de kritiek dat DB een schaduw is van zijn vroegere superbetrouwbare zelf, is het precies op het juiste moment in vorm.

Speciale Euro 2024-kleuren voor DB ICE-trein in Duitsland.

Aan het einde van de groepsfase van het Europees Kampioenschap hadden zes miljoen passagiers gereisd met de ICE- en IC-treinen van DB. Het bedrijf zegt dat er nog nooit zoveel treinverkeer op een internationaal voetbaltoernooi is geweest als op dit EK. Het is nog maar halftijd, maar de nationale luchtvaartmaatschappij zit nog steeds in de wedstrijd.

3,5 miljoen regionale passagiers

DB zegt dat de metro, voorsteden en regionale diensten ook profiteren. In de hoofdstad maakten ongeveer 150.000 reizigers elke wedstrijddag gebruik van de Berlijnse S-Bahn om van en naar het stadion en de aangewezen fanzone te reizen. In totaal reizen er dagelijks ongeveer 3,5 miljoen passagiers met DB Regio. Gemiddeld hebben de hoofdstations in steden waar wedstrijden plaatsvinden 100.000 extra passagiers gezien.

DB-medewerkers zijn door de Tartan Army – de officiële supporters van Schotland – geprezen voor hun focus op klantenservice.

Sommige reizigers die de kleuren van hun land droegen, waren misschien meer dan alleen toeschouwers. De Zwitsers zijn niet de enigen die de trein nemen naar de wedstrijd. Tijdens de voorronde reisde het team vijf keer met de DB. Roemenië zat daar echter vlak achter met vier reizen. Georgië en Tsjechië kwalificeerden zich ook als treinfans, met elk twee reizen.

Gehuldigd door de feestvierders van … Schotland

Schotland heeft het toernooi dan wel verlaten, maar het befaamde “Tartan Army” heeft toch respect en dank betuigd. Ondanks het vertrek van het nationale team in de voorfase, zegt DB verrast en blij te zijn met een onverwachte eer. Als blijk van dank voor de bijzonder goede zorgen voor de Schotse fans aan boord, werd het personeel van DB erkend voor hun goede karakter en service.

Er was een geïmproviseerde ceremonie met doedelzakbegeleiding aan boord van een van die drukke intercitytreinen. Leden van de Tartan Army (de officiële supportersclub) speelden het Schotse volkslied terwijl ze een servicemedewerker van DB aan boord een medaille van Scottish Rail overhandigden. Iemand moet die de hele tijd dat ze in Duitsland waren in zijn sporran hebben gehad.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com