Alstom gaat nieuwe Elizabeth Line treinen bouwen

Er is een reddingsoperatie opgestart voor de machinefabriek Litchurch Lane in Derby. De beroemde spoorwegfabriek stond op het punt van sluiten. De orderportefeuille was leeg. De fabriek gaat nu echter tien treinen bouwen, die vrijwel onmiddellijk van start gaan. Alstom, de huidige eigenaar van de fabriek, heeft een contract ter waarde van £370 miljoen GBP (€430 miljoen) binnengehaald voor extra Elizabeth Line treinen en een onderhoudsovereenkomst voor de lange termijn.

Alstom, het multinationale ingenieurs- en productiebedrijf, heeft een contract ter waarde van £370 miljoen getekend voor de levering van tien nieuwe Aventra treinen met negen wagons voor de Elizabeth Line van Transport for London (TfL). Het bedrijf, dat er prat op gaat toonaangevend te zijn op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit, bouwde de oorspronkelijke vloot van identieke treinen voor de lijn. Het contract bevat onderhoudsbepalingen die doorlopen tot 2046.

Het succes van de Elizabeth Line straalt af op Derby

De nieuwe Aventra treinen zullen worden geproduceerd in de fabriek van Alstom in Derby, bekend als Derby Litchurch Lane Works, de grootste productielocatie van het bedrijf ter wereld. Deze historische fabriek werd in 1876 geopend door de Midland Railway en is sinds 1839 een hoeksteen van de voortdurende treinbouwtraditie van Derby. Die geschiedenis stond op het punt ten einde te lopen, totdat de broodnodige vervolgorder binnenkwam. De overeenkomst werd vorige week getekend.

Gelukkig voor Litchurch Lane is het licht aan het einde van de tunnel de komst van nog een trein. Nog tien graag, voor de Elizabeth Line in
Londen

De Elizabeth Line is een enorm project dat Oost- en West-Londen met elkaar verbindt, via een lange tunnel onder Centraal-Londen. De lijn werd in 2022 in gebruik genomen. Het is een transformatie voor het treinverkeer in Londen. Het project werd gebouwd tegen enorme kosten van meer dan 15 miljard pond (17,5 miljard euro), maar is sindsdien een enorm succes. De passagiersaantallen van de Elizabeth Line overtreffen de oorspronkelijke prognoses ruimschoots, waardoor de huidige vloot van 70 Aventra Class 345 treinen moet worden uitgebreid. Deze extra bestelling is bedoeld om de verwachte stijging van de vraag tot 2030 op te vangen.

Een gelukkige uitkomst van getreuzel over HS2

De zalm van de deal was, ironisch genoeg, de onzekerheid over het uiteindelijke eindpunt van HS2, het andere megaproject van Groot-Brittannië. Het was de bedoeling dat de hogesnelheidslijn, die momenteel wordt aangelegd tussen Birmingham en Londen, een bufferstop zou maken bij een herontwikkeld station Euston in het centrum van de stad. Door vertragingen en onzekerheid over dat deel van het project is de nadruk echter meer komen te liggen op Old Oak Common, het grote overstapstation dat wordt gebouwd in het West-Londense stadsdeel Ealing. Er wordt nu verwacht dat dit station het eindstation voor HS2 zal zijn gedurende ten minste de eerste tien jaar van de exploitatie.

Een indrukwekkende set treinen. Alstom Aventras vullen de stallen van Old Oak Common. De ontwikkeling van het HS2-station is op de achtergrond

Het station in Old Oak Common is een overstappunt met verschillende andere Londense diensten, waaronder de Elizabeth Line. Prognoses tonen aan dat de verbeterde rol voor Old Oak Common ervoor zal zorgen dat aanzienlijk meer passagiers gebruik zullen maken van het station als het het tussenstation is voor HS2. Aangezien de Elizabeth Line snel is uitgegroeid tot de drukste lijn in Groot-Brittannië, zal er extra rollend materieel nodig zijn om aan de toekomstige vraag te voldoen. Dat scenario bezegelde de deal voor meer treinen. Derby heeft dus een reddingslijn in de schoot geworpen gekregen door de pragmatische beslissing om de Elizabeth Line diensten uit te breiden in afwachting van de toestroom van HS2-verkeer.

Verenigd Koninkrijk een van Alstom’s belangrijkste wereldwijde markten

“We zijn verheugd dat we nu een bevestigde werklast hebben voor Derby Litchurch Lane en onze toeleveringsketen in het Verenigd Koninkrijk”, zegt Nick Crossfield, Managing Director UK en Ierland bij Alstom. “Het Verenigd Koninkrijk blijft een van Alstom’s belangrijkste wereldwijde markten.” De financiering voor de nieuwe treinen omvat 220,5 miljoen pond van het Department for Transport, waarbij TfL ook het onderhoud van de treinen tot 2046 garandeert.

Alstom Aventra elektrische multiple unit (EMU), aangeduid als klasse 345 en ingezet op de Elizabeth Line in Londen
.

Dit contract komt als een cruciale ontwikkeling voor Alstom’s vestiging in Derby, na een ontslagronde die werd gestart vanwege een gebrek aan orders waardoor meer dan 1300 banen in de fabriek op de tocht kwamen te staan. De aankondiging wordt gezien als een vitale reddingslijn voor de gerenommeerde spoorwegfabriek en zorgt voor blijvende werkgelegenheid en stabiliteit voor velen in de toeleveringsketen van de regio.

Recente besprekingen tussen leidinggevenden van Alstom en Transport Secretary Mark Harper werden in mei afgerond en maakten de weg vrij voor deze belangrijke overeenkomst. De nieuwe treinen zullen de groeiende behoeften van de Elizabeth Line ondersteunen en een robuuste oplossing bieden voor de groeiende transportbehoeften van Londen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com