Waterstofinitiatief voor DB

Lhyfe en Deutsche Bahn werken samen om klimaatneutrale treinen van groene waterstof te voorzien. Gespecialiseerd energieproductiebedrijf Lhyfe heeft een waterstofproductiefabriek gebouwd voor de innovatiehub van DB Energie in Tübingen. De installatie zal tot 30 ton groene waterstof per jaar produceren. Dat komt overeen met één megawatt geïnstalleerde elektrolysecapaciteit.

De Duitse nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn loopt voorop met milieu-initiatieven. Hun dochteronderneming, DB Energie, is een bedrijf dat speciaal is opgericht om te werken aan het koolstofvrij maken van de spoorwegindustrie. Dit omvat voornamelijk de uitbreiding van de groene elektriciteitsportefeuille, infrastructuur voor alternatieve aandrijfsystemen op niet-geëlektrificeerde routes en elektromobiliteit.

Groene waterstofproductiefabriek

De innovatiehub van DB Energie in Tübingen, vlakbij Stuttgart, is de eerste locatie die wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd door Lhyfe. In de innovatiehub test DB Energie nieuwe technologieën voor duurzame energievoorziening via het spoor, waaronder hun ‘H2goesRail’-project.

]

Lhyfe claimt een wereldwijde pionier te zijn in de productie van groene en hernieuwbare waterstof. Het bedrijf uit Frankfurt heeft een groene waterstofproductiefabriek gebouwd voor Deutsche Bahn in Tübingen en zal deze ook exploiteren. De elektrolyse-installatie in het innovatiecentrum van DB Energie. De groene stroom die nodig is om de fabriek te laten draaien, is afkomstig van de groene stroomportfolio van Deutsche Bahn. DB is niet de enige die voor waterstof kiest, maar dit project voldoet aan bijna alle ecologische criteria tegelijk.

Inbedrijfstelling van het systeem is complex

Met de geproduceerde groene waterstof wordt later dit jaar een klimaatneutrale waterstoftrein in gebruik genomen op een testtraject tussen Tübingen, Horb en Pforzheim in Baden-Württemberg. “Dit project toont de economische levensvatbaarheid aan van waterstofoplossingen in de transport- en mobiliteitssector”, zegt Luc Graré, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. “Duurzame energiebronnen en innovatieve technologieën zijn nodig om de transportsector koolstofvrij te maken. Het H2goesRail project is een pionier op het gebied van passagiers- en vrachtvervoer.”

Er zijn waterstofprojecten in heel Europa, waaronder dit CAF-project voor de Spaanse operator Renfe

Lhyfe wil ervaring opdoen met een grotendeels autonoom werkend waterstofbrandstofsysteem. Uiteindelijk is het plan om de waterstofproductie te koppelen aan een grootschalig tankstation. De ingebruikname van het systeem is complex. Het vereist productie, compressie, opslag en tanken. Lhyfe zegt de uitdaging aan te gaan met Deutsche Bahn om het systeem commercieel te perfectioneren voor DB en volgende klanten. Lhyfe wil een belangrijke speler worden in de mobiliteits- en industriesector.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Simon Walton