Britse RIA reageert op verkiezingsprogramma’s

The official opening of Parliament in London

De Britse Railway Industry Association heeft zich niet afzijdig gehouden van de politieke rand. De RIA heeft zich opnieuw uitgesproken, nu Groot-Brittannië het eindspel van de campagne voor de algemene verkiezingen nadert. De stemming bij gewone meerderheid, “first past the post”, vindt plaats op 4 juli. Hoewel de spoorwegen geen stem hebben, is de staat van de nationale infrastructuur een factor in het manifest van elk van de politieke partijen, die proberen te regeren en een rol te spelen in de besluitvorming nadat de stemmen zijn geteld.

Alle politieke partijen hebben nu een Algemeen Verkiezingsmanifest gepubliceerd. Spoorwegbeleid staat er prominent in of is er op zijn minst in opgenomen. Linkse en socialistische partijen pleiten allemaal voor een element van overheidscontrole. De Labourpartij heeft regelrechte nationalisatie in haar manifest staan. Zij zouden de decennialange privatisering ongedaan maken, die in gang is gezet door de partij die nu regeert: de rechtse Conservatieven. Er wordt een regeringswisseling verwacht en, in tegenstelling tot een groot deel van Centraal-Europa, lijkt Groot-Brittannië naar links over te hellen in een enorme beweging in de richting van Labour. Voor de toeleveringsketen van de spoorwegen in het Verenigd Koninkrijk kan dat ingrijpende en blijvende gevolgen hebben.

Consensus over de dringende behoefte aan spoorweghervorming

De Railway Industry Association (RIA) spreekt namens de toeleveringsketen en becommentarieert de verschillende plannen en toezeggingen van de partijen in het manifest. De RIA heeft gekozen voor een vocale, maar partijoverschrijdende benadering. “Het is goed om te zien dat het spoor een belangrijke rol speelt in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen”, zegt Darren Caplan, Chief Executive van de RIA. “Deze prominente rol weerspiegelt het belang van het spoor in het Verenigd Koninkrijk voor het verbeteren van de economische en productiviteitsgroei. Alle partijen zeggen dat ze zich inzetten voor het welzijn van het land.”

General view of the concourse at Liverpool Street station in London, busy with passengers
Reizigers op Liverpool Street station in Londen zullen haast hebben om te stemmen op 4 juli

De RIA zegt het bemoedigend te vinden dat de partijen het bijna eens zijn over de dringende noodzaak van spoorweghervormingen. Er wordt erkend dat een pijplijn voor de lange termijn zekerheid kan bieden aan de leveranciers van het spoor. De recente bestelling van de Britse regering voor een extra vloot van Elizabeth Line treinen is hier een goed voorbeeld van. De bestelling van tien treinen heeft de Alstom-fabriek in Derby een reddingslijn toegeworpen – maar net op het moment dat het bedrijf dreigde te verdrinken. Die ‘last minute’ aanpak is niet behulpzaam voor de RIA-leden. De Railway Industry Association publiceerde onlangs haar eigen “RIA Rail Manifesto“, met een lijst van verzoeken aan de volgende regering – waaronder een veel betere mate van zekerheid en planning in de toeleveringsketen.

Boom en baisse bijzonder schadelijk voor de toeleveringsketen

“We verwelkomen alle plannen die het toezicht op en het beheer van grote projecten kunnen verbeteren,” zei Caplan. “We kijken er nu naar uit om degene die de volgende regering vormt, ter verantwoording te roepen voor onze vragen, voor dat langetermijnplan, voor een snelle uitvoering van de spoorweghervorming, voor het versnellen van nieuwe treinbestellingen en upgrades van het koolstofarme netwerk, voor het ondersteunen van een duurzame toeleveringsketen en voor het stimuleren van private investeringen.”

Aerial picture of Waterloo station and surrounding London area
Voor wie wordt 4 juli een overwinning, voor wie een Waterloo?

De onzekerheid van een “stop-go” of soms “boom and bust” economie is bijzonder schadelijk geweest voor de toeleveringsketen van de spoorwegindustrie – waardoor het moeilijk is om ervaren personeel te behouden. De RIA zegt te hopen dat dit kan veranderen, ongeacht wie na 4 juli de regeringsbankjes in het paleis van Westminster bezet. “Onze leden kijken er nu naar uit om samen met de nieuwe regering te werken aan een nog betere spoorweg voor klanten – zowel passagiers als vracht,” zegt Caplan. “Een spoorweg die ook in de toekomst de belastingbetaler waar voor zijn geld, spoor en trein van wereldklasse biedt.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com