Een Londense brug valt naar beneden

Een zomer van bezit is nog maar een maand verwijderd. Wat voor spoorweggebruikers lijkt op de tunnelmond onder Hackney Downs is in feite ook een wegbrug. Het is het weggedeelte dat de inwoners van Oost-Londen heeft doen verklaren dat ze “er een beetje slecht aan toe zijn”. Network Rail, het Britse nationale infrastructuuragentschap, staat dus op het punt om aan een vervangingsproject te beginnen dat bredere implicaties heeft voor diensten in de complexe binnenstedelijke metro en bestemmingen zo ver weg als Stansted Airport en Cambridge.

Het is slechts een korte tunnelmond die vervangen moet worden. Maar “alleen” is nooit een woord dat geassocieerd wordt met het vervangen van tunnels of bruggen – en dit is een beetje van allebei. De tunnelmond bij Hackney Downs, waar ook twee Londense straten doorheen lopen, moet worden vervangen. Werkzaamheden aan die weg- en spoorverbinding betekenen afsluitingen en omleidingen voor iedereen. Dat zou ongetwijfeld beter zijn dan een catastrofale mislukking, maar het betekent wel een wrede zomer voor veel Londenaren die de komende maanden hun gang moeten gaan.

Grootschalige brugvervanging

Chingford is een van de meest gewilde buitenwijken van Londen. Het station heeft een bloemist en een antiquair, waarmee het boven de gebruikelijke combinatie van minicab-kantoor en makelaar uitsteekt. Een groot deel van juli zal het echter ook de meest gevreesde van alle forenzen verschrikkingen bevatten: tijdelijke haltes voor de treinvervangende busdienst. Er zullen 16 opeenvolgende dagen in juli en augustus geen treinen rijden op de Chingford-tak.

Portaal naar de hel. Nee, eigenlijk een portaal naar de Hackney Downs Tunnel in Londen, die duidelijk betere dagen heeft gekend. Afbeelding: © Network Rail.
.

Dichter bij het centrum van Londen zal er wat verstoring zijn aan de rand van Hackney Downs Park, een welkome groene ruimte in de uitgestrekte buitenwijken van Oost-Londen. De brug en tunnelvervanging verderop in de lijn, richting Londen Liverpool Street, heeft wat Network Rail noemt “een grootschalige brugvervanging” nodig.

Vermijd overground, ga ondergronds

De complexiteit en intensiteit van de binnenstedelijke spoorlijn van Londen, die sporen deelt met interstedelijke, langeafstands- en goederendiensten, betekent dat alle werkzaamheden waarschijnlijk gevolgen zullen hebben voor een verscheidenheid aan spoorgebruikers. In dit geval zullen London Overground, Greater Anglia en Network Rail allemaal betrokken zijn bij de verplaatsing van passagiers. Vanaf deze week vindt een reeks bijeenkomsten plaats om het publiek bij de werkzaamheden te betrekken. Er wordt onafhankelijk contact opgenomen met aanbieders van goederendiensten. Network Rail heeft lokaal en op hun website details gepubliceerd.

Hackney Downs Park Tunnel in relatie tot Chingford en Centraal Londen. Afbeelding: © OpenStreetMap.
.

De grootste verstoring doet zich voor op de aftakking naar Chingford. Gedurende de 16 dagen tussen 20 juli en 4 augustus zal er geen London Overground dienst rijden tussen de stations Hackney Downs en Chingford. Dit betekent dat er geen treindienst zal zijn van of naar de stations Clapton, St James Street, Walthamstow Central, Wood Street, Highams Park en Chingford. Tussen eind juni en begin september worden er ook andere werkzaamheden uitgevoerd in de weekenden.

Diensten naar Stansted en Cambridge getroffen

Het complexe netwerk van lijnen in het gebied betekent dat er alternatieven zijn voor andere diensten, maar deze zullen aanzienlijke wijzigingen in de dienstregeling en routing vereisen. De dienstregeling en routing voor veel diensten die rijden tussen Liverpool Street en Hertford East, Stratford, Seven Sisters, Meridian Water, Bishop’s Stortford, Stansted Airport en Cambridge – ongeveer 80 km van de plaats van de werkzaamheden – is aangepast.

“De wijzigingen in de treindiensten zijn nodig omdat Network Rail een kritieke fase van een brugvervangingsproject ten zuiden van Hackney Downs Park gaat uitvoeren,” zei Network Rail in een verklaring. “De 150 jaar oude brug is in zeer slechte staat en moet worden vervangen om passagiers en weggebruikers veilig te houden. “We zullen ook onderhoud uitvoeren op locaties langs de route. Technici zullen werken aan bovenleidingen, wissels en drainagesystemen en ook de conditie van de ballast onder het spoor verbeteren.”

De korte reis van zesentwintig minuten tussen Chingford en Liverpool Street, het drukste station van Londen, zal tijdens de werkzaamheden iets langer duren. De opstelsporen in Chingford zullen ook wat geïsoleerd zijn. De Hackney Downs of Queen’s Road Tunnel, waar de werkzaamheden betrekking op hebben, werd geopend in 1872.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com