UK manifest van hogesnelheidsspoorweggroep

Een alomvattende langetermijnstrategie om het interstedelijke spoorwegnet van het Verenigd Koninkrijk te ontwikkelen. Dat is volgens de hogesnelheidsspoorweggroep, die in de hele sector actief is, essentieel voor toekomstige economische groei en het bereiken van een netto nuluitstoot. Deze beweringen worden ondersteund door een nieuw rapport van de groep. Het dringt er bij de politieke partijen op aan om verder te kijken dan het HS2 hogesnelheidslijnproject en een nieuwe aanpak te kiezen om het potentieel van hogesnelheidslijnen in het Verenigd Koninkrijk te maximaliseren.

De High Speed Rail Group brengt expertise op het gebied van techniek, exploitatie, financiering en regelgeving samen. De groep heeft vijf aanbevelingen opgesteld voor de volgende regering in haar nieuwe rapport “High Speed Rail: Exploiting the Potential”. Als deze worden uitgevoerd, aldus de HSRG, kan het VK de nieuwe capaciteit en connectiviteit leveren die het land hard nodig heeft om duurzaam te groeien.

Vooruitgang en enorme voordelen benutten

De reputatie van Groot-Brittannië op het gebied van hogesnelheidstreinen en de infrastructuur in bredere zin is aangetast door het annuleren van een groot deel van het HS2-project. HSRG zegt dat plannen voor nieuwe hogesnelheidstreinen door de jaren heen drastisch zijn teruggeschroefd. Tegelijkertijd zien ze concurrerende economieën vooruitgaan. “Europese buurlanden blijven vooruitgang boeken en profiteren van de enorme voordelen van hogesnelheidstreinen,” aldus het rapport van de groep. “Het Britse netwerk is het slachtoffer geworden van kortetermijndenken en politiek opportunisme.”

HSRG Exploiting the potential rapport cover. Afbeelding: © HSRG.
.

Om deze trend te keren, dringt de High Speed Rail Group er bij politici op aan om te leren van recente fouten. Ze willen een langetermijnstrategie die alternatieve financieringsmodellen overweegt die toegang bieden tot private investeringen. Dat, zegt de groep, zou nieuwe hogesnelheidslijnen sneller en goedkoper kunnen opleveren dan eerder in het VK werd overwogen.

Groot-Brittannië’s grootste spoorwegknelpunt

In het rapport zegt de HSRG dat in deze nieuwe langetermijnstrategie prioriteit moet worden gegeven aan nieuwe verbindingen in de gebieden waar die het hardst nodig zijn. Hier zouden de voordelen het grootst zijn. “Er is een nieuwe verbinding nodig tussen Birmingham en het noordwesten en Manchester om het grootste knelpunt op de West Coast Main Line op te lossen en om de connectiviteit tussen de tweede en derde grootste steden van het Verenigd Koninkrijk te verbeteren”, aldus het rapport. De problemen aan de West Coast kwamen vorige week scherp naar voren toen een ontsporing van een goederentrein de treindiensten tot stilstand bracht.

In het rapport staan de aanbevelingen van de HSRG voor de volgende regering. “De argumenten voor een nieuwe oost-westverbinding door het noorden van Engeland, van Liverpool naar Hull via alle grote steden in het noorden, blijven overweldigend sterk. Het stimuleren van economische groei, waardoor welvaart en productiviteit in onze regio’s veranderen, moet een nationale prioriteit zijn.” Naast een uitgebreide langetermijnstrategie voor zowel noord-zuid als oost-west reizen, richten ze hun aandacht op het vastgelopen project voor een Londense eindhalte voor HS2. “Ontwikkel een financieringsmodel waarmee de werkzaamheden aan het station van Euston kunnen worden voltooid en geef onmiddellijk groen licht voor het deel van HS2 van Old Oak Common naar Euston“, aldus het rapport.

Onderzoek alle financieringsopties

“Het is noodzakelijk om een stap terug te doen en te kijken naar het hogesnelheidsnetwerk van het Verenigd Koninkrijk als geheel voordat we beoordelen waar we nu heen moeten”, zegt Dyan Perry, de voorzitter van de High Speed Rail Group. “Als het VK zijn groei- en netto nul doelstellingen wil halen, moeten we dringend een alomvattende strategie voor hogesnelheidstreinen ontwikkelen en creatief denken om de maximaal mogelijke investeringen vrij te maken. De volgende regering moet slimme langetermijnbeslissingen nemen om de bredere voordelen te maximaliseren en regio’s te bereiken die om investeringen vragen.”

De High Speed Rail Group wil dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om de huidige HS2 landeigendommen te behouden en een kostbare brandverkoop van land op de momenteel verlaten routes ten noorden van Birmingham te voorkomen. Ze willen ook dat de regering in gesprek gaat met de investeerders in infrastructuur om alle financieringsopties te onderzoeken. Verder willen ze een toezegging om toe te werken naar een reistijd van drie uur tussen Londen-Glasgow/Edinburgh, wat een vitale rol zou spelen in het versterken van de economische en sociale banden tussen de naties van het Verenigd Koninkrijk.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com