Meer dan vijfhonderd extra overtochten tussen Wales en Engeland

Het Britse infrastructuuragentschap Network Rail heeft een veiligheidswaarschuwing gegeven over 564 extra spoorwegovergangen. Op zaterdag zijn het er nog meer. – 658 stuks. Om precies te zijn, dat zijn ongeveer zeshonderd extra treinbewegingen over een reeks bestaande overwegen, alle 47 stuks. Het is allemaal te danken aan een nieuwe, verbeterde dienst tussen Wales en Engeland.

Spoorwegmaatschappijen maken zich zorgen over spoorwegovergangen. Een “dynamische interface” tussen weg- en spoorverkeer is nooit mooi en soms erg lelijk. Daarom wil Network Rail, het Britse infrastructuuragentschap, de gebruikers van overwegen een veiligheidsherinnering geven. Er zijn extra diensten gestart tussen Cardiff en Cheltenham en het agentschap wil dat gebruikers extra voorzichtig zijn na de wijziging van de dienstregeling.

Uniek hoog aantal spoorwegovergangen

Transport for Wales, de overheidsinstantie die de binnenlandse diensten in Wales en enkele grensoverschrijdende diensten naar Engeland verzorgt, heeft de diensten tussen Cardiff en Cheltenham uitgebreid. De diensten beginnen in Zuid-Wales bij Maesteg en Bridgend, doen de hoofdstad van Wales aan en gaan verder naar Newport voordat ze via de Severn Estuary lijn de grens oversteken naar de Engelse steden Gloucester en Cheltenham.

]

De aandacht van Network Rail gaat uit naar de Severn Estuary lijn. Het is al eerder in het nieuws geweest. De lijn vereiste in 2022 uitgebreide werkzaamheden om de grondwerken uit het Victoriaanse tijdperk langs de route te stabiliseren. Dat is echter niet de grootste roem van de lijn. Network Rail heeft het veiligheidsprobleem van de lijn benadrukt. Het is het unieke grote aantal spoorwegovergangen. Volgens Network Rail is dat een probleem dat iedereen moet aanpakken en waar iedereen extra aandacht aan moet besteden – vooral nu het serviceniveau op de lijn radicaal is verbeterd.

Blijf voorzichtig en waakzaam

Door de toename van het aantal diensten op de lijn, die langs de benedenloop van de rivier de Severn loopt, rijden er twaalf extra passagierstreinen op weekdagen en 14 op zaterdag. Dat komt neer op 564 extra individuele “spoorwegovergangen” op een weekdag en 658 op zaterdag. Network Rail zegt dat dit een heel nieuw niveau van veiligheidsmaatregelen betekent. En dat niet alleen, in de periode van 3 juli tot 18 juli worden diensten die normaal gesproken gebruik maken van de Severn Tunnel omgeleid via de route om de tunnel te kunnen sluiten voor noodzakelijk onderhoud aan het spoor.

DB Cargo UK olietankertrein bij spoorwegovergang Lydney. Afbeelding: © Network Rail.

“We steunen onze collega’s van Transport for Wales bij het verhogen van het aantal treinen tussen Cardiff en Cheltenham”, zegt Nick Millington, routedirecteur voor Network Rail, Wales & Borders. “Veiligheid blijft echter onze hoogste prioriteit en daarom dringen we er bij de gebruikers van overwegen op aan om voorzichtig en waakzaam te blijven, om waarschuwingssignalen altijd op te volgen en om te stoppen, te kijken en te luisteren.”

Meer treinen op verschillende tijden

Afgezien van het extra verkeer in juli, is de Severn Estuary permanent de klok rond in bedrijf. Het vrachtverkeer rijdt 24 uur per dag en bedient voornamelijk de staalindustrie in Zuid-Wales en het olieverkeer van de raffinaderij bij Fishguard. De dienstregeling voor passagiers bestaat uit de uitgebreide TfW South Wales – Gloucestershire dienst. Een verscheidenheid aan diensten van GWR en CrossCountry Trains, met bestemmingen in heel Engeland, maakt ook gebruik van de route.

Network Rail zegt dat wanneer mensen regelmatig een spoorwegovergang gebruiken, ze er vaak van uitgaan dat ze weten wanneer er treinen zullen passeren. De nieuwe dienstregeling betekent echter dat er meer treinen zullen rijden op verschillende tijden gedurende de dag, dus ze dringen er bij iedereen op aan om extra voorzichtig te zijn bij het gebruik van overwegen, hoe vertrouwd ze er ook mee zijn.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton