Drukste gemengde verkeersroute van Europa geblokkeerd

De West Coast Main Line, die Londen verbindt met Birmingham, Manchester Liverpool en Glasgow, is geblokkeerd door een ontsporing van een goederentrein. Het incident vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag, op een locatie ten noorden van Preston. De diensten naar Schotland (Glasgow en Edinburgh) vanuit Londen, Birmingham, Manchester en Liverpool zijn allemaal ernstig getroffen. De belangrijkste reizigersbedrijven hebben passagiers geadviseerd niet te reizen.

Een ontspoorde goederentrein op de West Coast Main Line heeft een ravage veroorzaakt in een groot deel van het Britse netwerk. Een trein is van het spoor geraakt tussen Carlisle en Oxenholme Lake District. Dit is een intensief gebruikt dubbelsporig baanvak van de lijn, met beperkte alternatieve routes. De WCML is een onmisbaar onderdeel van het Britse goederennetwerk. Het verbindt ook veel van de dichtstbevolkte steden in Groot-Brittanniƫ.

Herstel blijkt moeilijk

Woensdagavond kwam het nieuws naar buiten dat een niet nader genoemde goederentrein was ontspoord in de buurt van Oxenholme, een populaire bestemming voor bezoekers van het Engelse Lake District. ProMedia heeft begrepen dat de trein reed vanuit Hardendale Quarry, vlakbij Shap Summit (het hoogste punt van de West Coast Main Line). De bestemming lijkt Magram Steelworks in Zuid-Wales te zijn geweest.

Oxenholme rampplek – geschatte locatie (OpenStreetMap)

Drie wagons, vermoedelijk leeg, ontspoorden tijdens schakelwerkzaamheden op punten naast de hoofdlijn. Het blijkt moeilijk om ze te bergen. Het deel van de hoofdlijn bestaat op dit punt uit slechts twee sporen, met beperkte toegang. Door het inzetten van bergingsvoertuigen moest de lijn worden afgesloten.

Beperkte alternatieve routes

Vracht passeert de plek van de ontsporing nog steeds, maar met grote vertraging. Sommige diensten meldden vertragingen van meer dan zes uur. De lijn heeft normaal gesproken een intensieve passagiersdienst, naast een volledige dienstregeling van goederentreinen. De passagiersdienst bestaat voornamelijk uit langeafstandsexpressdiensten en interregionale treinen van Avanti West Coast en TransPennine Express. Er worden ook lokale diensten verzorgd door Northern.

Het goederenvervoer op de WCML bestaat voornamelijk uit snel intermodaal verkeer. Op dit punt van de lijn wordt het verkeer voornamelijk gegenereerd door de drie grote intermodale terminals in Centraal-Schotland. Er is echter een aanzienlijke behoefte aan bulktreinen. De nucleaire flask treinen met hoge prioriteit, die door DRS worden geƫxploiteerd, maken normaal gesproken geen gebruik van dit deel van de lijn. Alternatieve routes (via de kust of via Settle) zijn niet geƫlektrificeerd. Dit heeft het omleiden van passagierstreinen onuitvoerbaar gemaakt.

De oorspronkelijke schattingen van National Rail Enquiries hoopten dat de lijn vanochtend (donderdag 30 mei) hersteld zou zijn. Volgens latere berichten zou de lijn pas donderdagavond laat weer operationeel zijn. Het incident, hoewel relatief klein, zal het onderwerp zijn van een routineonderzoek door de Rail Accident Investigation Branch.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com