Wilde benoeming voor nieuwe HS2 CEO

Het meest spraakmakende spoorwegproject van Groot-Brittannië heeft een nieuwe man aan het roer. Mark Wild heeft de vacature van chief executive voor het enorme HS2 hogesnelheidslijnproject ingevuld. De nieuwe CEO heeft een track record voor enorme infrastructuurprojecten. Hij zat laatst op de hete stoel bij Crossrail, het £15bn (€17,55bn) project dat de Elizabeth Line in Londen werd.

Mark Wild volgt Sir Jon Thompson op, een hoge ambtenaar die sinds september interim-CEO is. Hij neemt schijnbaar het stokje over van Mark Thurston, die na meer dan zes jaar ontslag heeft genomen. Het HS2-project is ongeveer halverwege de tien jaar durende bouwfase.

Eenentwintigste-eeuwse spoorlijnen

De nieuwe directeur erft het project om de hogesnelheidslijn van Londen naar Birmingham te bouwen. Overheidsbronnen beweren nog steeds dat dit het grootste infrastructuurproject van Europa is, ondanks verschillende bezuinigingen. Oorspronkelijk was HS2 gepland als een heel netwerk van eenentwintigste-eeuwse spoorlijnen. Het zou hebben voorzien in nieuwe lijnen van Londen naar Birmingham, Manchester, Nottingham, Sheffield en Leeds. De eerste ambities omvatten zelfs lijnen naar het noorden, naar Glasgow en Edinburgh.

CGI aerial view of HS2 viaducts over a river in rural England
Grote ontwerpen. Het nieuwe hoofd van HS2, Mark Wild, hoopt het project te laten uitgroeien tot een dienst die inkomsten oplevert. Afbeelding: © HS2 Limited.
.

Er is echter een reeks annuleringen en bezuinigingen geweest. Het £100bn (€117bn) project is nu beperkt tot een lijn van 120 mijl (192km) tussen Londen en Birmingham. Desondanks bevindt het civieltechnische project zich in de piekfase op dat resterende traject, met meer dan 20.000 mensen die direct aan het project werken. Mark Wild heeft nog geen startdatum gegeven voor zijn functie – net als de treinen zelf.

Snellere verbindingen doen de economie groeien

De laatste tijd is er meer controverse over het uiteindelijke eindstation van HS2 in Londen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een groot nieuw station in Old Oak Common, in het West-Londense stadsdeel Ealing. De laatste kilometers naar het centrum van Londen zijn in twijfel getrokken. Er zijn problemen met de financiering en het ontwerp van de herontwikkeling van de Euston terminal. De Elizabeth Line, die Old Oak Common aandoet, is voorgesteld als alternatief voor de voltooiing van de HS2-lijn naar Euston. Wild had natuurlijk ook de leiding over dat project.

Overhead shot of Euston HS2 site
Overheidsbronnen zeggen dat HS2 Euston in Centraal Londen zal bereiken, maar het werk is momenteel ‘gepauzeerd’ op de locatie. Afbeelding: © HS2 Limited.
.

Mark Harper, de staatssecretaris voor Transport, bleef echter vol vertrouwen dat de lijn het centrum van Londen zou bereiken. “HS2 tussen Euston en de West Midlands zal zorgen voor snellere verbindingen voor miljoenen passagiers, de economie laten groeien, gemeenschappen nieuw leven inblazen en tienduizenden hooggekwalificeerde banen creëren in het hele land”, zei hij. “Mark Wild brengt een schat aan ervaring met zich mee, waaronder het leiden van de succesvolle oplevering van Crossrail [de Elizabeth Line], en ik heb er alle vertrouwen in dat hij de kosten in de hand zal houden en stevig toezicht zal houden op dit project om het reizen per spoor voor generaties te transformeren.”

Die transformatie zou wel eens iets kunnen zijn waarvoor de minister van Verkeer niet in functie blijft om het zelf te zien. De aankondiging van de benoeming van Mark Wild kwam op dezelfde dag dat de Britse premier algemene verkiezingen uitschreef voor 4 juli. Mark Harper zou wel eens zijn politieke ambt kunnen verlaten terwijl Mark Wild zijn bestuurlijke ambt binnenwandelt.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com