Samaritanen trainen 30.000 in zelfmoordpreventie

Samaritans, de Britse vrijwilligersdienst voor persoonlijke ondersteuning, is een samenwerking aangegaan met Network Rail, het infrastructuuragentschap van de Britse overheid. Samen hebben ze meer dan 30.000 spoorwegmedewerkers opgeleid om zelfmoord te helpen voorkomen. De aankondiging komt op het hoogtepunt van de Mental Health Awareness Week. Samaritans zegt dat het een nieuwe mijlpaal heeft bereikt met het Managing Suicidal Contacts programma. Ze zeggen dat dit te danken is aan de samenwerking met Network Rail en de spoorwegindustrie in het algemeen.

Spoorwegpersoneel is altijd geprezen voor hun sympathieke houding in de hele sector ten opzichte van mensen die met een crisis in hun leven worden geconfronteerd. Meer dan 30.000 personeelsleden van de Britse spoorwegen zijn getraind om te helpen. De campagne loopt nu al veertien jaar. Het samenwerkingsverband tussen spoorwegpersoneel en de Britse verkeerspolitie heeft mensen opgeleid om het vertrouwen en de vaardigheden te hebben om kwetsbare mensen te herkennen en een gesprek te beginnen om hen in veiligheid te brengen.

In een crisissituatie is er hulp

Sinds 2010 hebben spoorwegmedewerkers duizenden potentieel levensreddende interventies uitgevoerd. “Onze samenwerking met Network Rail begon in 2010. De impact is immens”, zegt Olivia Cayley, Samaritans hoofd van het spoorwegprogramma. “In de afgelopen jaren hebben mensen te maken gehad met een wereldwijde pandemie en de crisis in de kosten van levensonderhoud, wat een enorme impact heeft gehad op het welzijn van mensen. De kennis en het vertrouwen hebben om naar iemand in nood uit te reiken en je tijd aan te bieden om te luisteren en te helpen is enorm nuttig. We weten dat één op de vijf mensen zelfmoordgedachten heeft. Deze samenwerking met Network Rail betekent dat als mensen iemand nodig hebben om mee te praten in een crisis, ze er niet alleen voor staan en dat er hulp voor hen is.”

]

“Het is een geweldige prestatie om te zien dat we weer een belangrijke mijlpaal hebben bereikt”, zei Louise McNally, suicide prevention lead bij Network Rail. “Meer dan 30.000 spoormedewerkers zijn nu opgeleid om kwetsbare mensen op het spoor te helpen en te identificeren die het risico lopen zelfmoord te plegen.” Network Rail heeft het probleem al eerder onder de aandacht gebracht en neemt het serieus met een eigen programma van informatie en betrokkenheid.

Met vertrouwen mensen benaderen

Spoorwegprofessionals zijn inherent goed geplaatst om op te merken wanneer er iets niet helemaal in orde is op het netwerk. Ze bevinden zich vaak in een positie waarin ze kunnen helpen. Craig Munday, een mobiele operations manager bij Network Rail, is slechts een van de vele begunstigden van de training ‘Suïcidale contacten beheren’. “Wat me vooral is bijgebleven, is hoe weinig tijd iemand heeft om zelfmoordgedachten te koesteren en hoe alleen al het stellen van een vraag die gedachte kan doorbreken”, zei hij.

Stilstaand beeld uit de video Go with your instincts, geproduceerd door de Samaritanen. Afbeelding: © Samaritanen.

Craig voegde eraan toe dat het zijn hele kijk op dingen op het werk en op stations had veranderd. “Je weet nooit wie je gaat helpen door gewoon ‘hoi’ te zeggen. Ik denk dat ik altijd voorzichtig was, maar het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven om mensen te benaderen.”

Iedereen in het Verenigd Koninkrijk kan de Samaritanen bellen op 116 123, vanaf elke telefoon. Het nummer wordt niet geregistreerd in een systeem of documentatie. De dienst moedigt ook een proactieve benadering aan. “Als je denkt dat iemand hulp nodig heeft, vertrouw dan op je instinct en begin een eenvoudig gesprek. Je kunt een leven redden”, zegt de organisatie. “Gesprekken beginnen met mensen die het moeilijk hebben, kan levens redden. Maar je moet altijd je eigen veiligheid voorop stellen. We willen mensen het vertrouwen geven om met iemand in nood te praten als ze zich daar prettig bij voelen. Als dat niet zo is, zoek dan altijd iemand anders om te helpen of bel 999 [het nummer van de nationale hulpdienst].”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton