Britse toezichthouder eist meer duidelijkheid over het gebruik van het spoorwegnet

London railway from above

Het Office of Rail and Road heeft een nieuw dashboard voor toegang tot het spoor gepubliceerd. De online informatiebron biedt in een gemakkelijk toegankelijk formaat een schat aan informatie over het gebruik van het netwerk. De ORR zegt dat het de spoorwegindustrie zal aanspreken op het efficiënte gebruik van het netwerk.

De onafhankelijk aangestelde toezichthouder ORR zegt te hebben samengewerkt met de spoorwegindustrie om de gegevens over de toegang tot het spoor openbaar te maken op één online locatie. ORR zegt dat het de spoorwegindustrie kan helpen om efficiënter gebruik te maken van het spoorwegnetwerk. Het zal ook de manier ondersteunen waarop ORR Network Rail en exploitanten verantwoordelijk houdt voor het nakomen van tijdschema’s.

Big brother ORR houdt je in de gaten

Het Office of Rail and Road (ORR) heeft voor het eerst het track access dashboard gepubliceerd. Dit is een overzicht van hoe passagiers- en goederentreinexploitanten gebruik maken van de beschikbare capaciteit op het Britse spoorwegnet, meestal omschreven als “toegangsrechten”. ORR houdt ook in de gaten hoe effectief de spoorwegindustrie zich houdt aan de tijdschema’s voor dienstregelingen – met andere woorden, hoe goed exploitanten en machinisten reageren op minimale aankondigingen van wijzigingen.” Niet erg goed”, is misschien de eerste opmerking.

Class 387 EMU on Heathrow Express run at Hanwell station in west London
Gevraagde routes. Lijnen zoals de Great Western Mainline moeten zo efficiënt mogelijk omgaan met extra ruimte. Diensten zoals Heathrow Express (hier te zien) moeten sporen delen met langeafstandsdiensten voor passagiers en goederen
.

De vaak gehoorde opvatting is dat de spoorwegen onder druk staan om aan de vraag te voldoen. Tot nu toe was dat een grotendeels subjectieve maatstaf. Nu zijn de cijfers met een muisklik beschikbaar en de conclusie is – we hadden al die tijd gelijk. Het zal geen verrassing zijn om te ontdekken dat het netwerk inderdaad, officieel, behoorlijk druk is. Hoe druk precies? Voor het volledige kwartaal tot eind december vorig jaar was 84 procent van de netwerkcapaciteit bezet. Zeker in het kwartiel “tamelijk druk”.

Meer duidelijkheid en transparantie

Het Office of Rail and Road heeft de verantwoordelijkheid als onafhankelijke economische en veiligheidsregulator voor de Britse spoorwegen. Het heeft ook de verwante taak om de prestaties en efficiëntie van het Engelse Strategic Road Network te reguleren. Er is een zekere mate van gedeelde praktijk in beide vervoerswijzen. ORR zegt dat er ook een dashboard voor de prestaties van het wegennet aan zit te komen.

Efficiënt gebruik van bestaande middelen zorgt ervoor dat het budget voor verbeteringswerkzaamheden, zoals de elektrificatie van het spoorwegnetwerk in Groot-Brittannië, verder gaat. bron: Network Rail

“Efficiënt gebruik van netwerkcapaciteit is belangrijk voor een betaalbaar spoor”, zegt Stephanie Tobyn, ORR Director for Strategy, Policy and Reform. “Robuuste dienstregelingen zijn van fundamenteel belang om met vertrouwen te kunnen reizen. We hebben samengewerkt met de spoorwegindustrie om de duidelijkheid en transparantie op deze belangrijke gebieden te vergroten. Op die manier ondersteunen we verbeteringen in de manier waarop de capaciteit van het spoornetwerk wordt gebruikt en dienstregelingen worden gepland.”

Te late indiening brengt risico’s met zich mee

Het spoortoegangsdashboard laat zien dat er voor de dienstregelingwijziging van december 2023 24 nieuwe verzoeken om toegang tot het spoornetwerk zijn ingediend. De ORR merkt op, met een vleugje ongenoegen, dat 13 aanvragen werden ingediend na de deadline voor de industrie voor het publiceren van de dienstregeling. “Het te laat indienen van aanvragen voor toegang verkort de tijd om de gevolgen te analyseren en brengt het risico met zich mee dat de dienstregeling slecht uitpakt voor de passagiers”, aldus een strenge verklaring van de toezichthouder.

In de samenvatting van de onthulling voor de dienstregeling van december 2023 plande de spoorwegindustrie om 84 procent van de capaciteit van het spoornetwerk te gebruiken, gebaseerd op de verstrekte gegevens. De toezichthouder verwacht nu dat Network Rail, bestaande en nieuwe treinexploitanten (bijvoorbeeld de voorgestelde Edinburgh – Cardiff diensten), ORR’s dashboard gebruiken om het gebruik van het spoornetwerk te verbeteren door efficiëntere en effectievere dienstplanning, het introduceren van nieuwe diensten of het vrijgeven van rechten waar ze niet langer nodig zijn.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com