Nieuwe Blues-trein voor de regionale dienst Sardinië van Trenitalia

Een nieuwe Blues trein van Trenitalia’s Regionale dienst is nu in gebruik op de sporen van Sardinië, waardoor de gemiddelde leeftijd van de vloot van het eiland op ongeveer 7 jaar komt, een van de laagste in het hele nationale landschap. De nieuwe Blues-trein rijdt van Cagliari naar Sassari en Olbia en verbindt het noorden met het zuiden van het eiland.

Trenitalia rijdt dagelijks 181 treinen op Sardinië met ongeveer 35.000 zitplaatsen voor passagiers. De acties die zijn ondernomen door het toonaangevende bedrijf van de passagiersdivisie binnen de FS Italiane Group hebben geleid tot een algehele verbetering van het comfort, de klanttevredenheid en de ontwikkeling van intermodaliteit op Sardinië. De klanttevredenheid is over de hele linie gestegen tussen 2017 en 2024, met pieken van +12,2 procent in comfort. Over het algemeen geeft 96,9 procent van de klanten een positief oordeel over hun reis.

Met de komst van de nieuwe trein vandaag, zijn er nu 11 Blues treinen in gebruik. De vernieuwing van de vloot op Sardinië nadert zijn voltooiing, die zal worden afgesloten met de komst van de twaalfde en laatste Blues trein tegen de zomer. Momenteel rijden er bij Trenitalia op Sardinië 11 treinen van het type Blues met vier wagons, 10 treinen van het type Diesel MINUETTO, 10 treinen van het type SWING, 7 treinen van het type ATR 365 en 5 treinen van het type ALn (die geleidelijk worden afgeschaft).

Dit is allemaal in lijn met het Service Contract dat in 2017 is ondertekend tussen Trenitalia (de leidende onderneming van de passagiersdivisie binnen de FS Italiane Group) en de regio Sardinië, een overeenkomst waarmee ongeveer 114 miljoen euro aan investeringen is gemoeid.

“De levering van deze nieuwe trein is een concreet teken van het aanzienlijke investeringsprogramma dat Trenitalia’s Regionale dienst heeft geïmplementeerd in Sardinië. Een moderne vloot – en in Sardinië is het een van de jongste in Italië – vertaalt zich in een betere kwaliteit van de dienstverlening, evenals meer ecologisch, sociaal en economisch duurzame mobiliteit,” zei Maria Annunziata Giaconia, Regional Business and Intermodal Development Director bij Trenitalia.

De Blues trein

]

De hybride Blues treinen met dubbele elektrische en dieselaandrijving zijn volledig compatibel met het Sardijnse netwerk, omdat ze gebruikt kunnen worden op zowel niet-geëlektrificeerde lijnen als lijnen die geëlektrificeerd moeten worden. Ze bieden 300 zitplaatsen, 8 plaatsen voor fietsen en zijn volledig toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Ze zijn uitgerust met een bewakingssysteem, LCD-schermen die real-time informatie geven aan de passagiers en een airconditioningsysteem dat automatisch wordt geregeld op basis van het aantal passagiers aan boord.

Met zijn hybride technologie van de volgende generatie biedt het betere prestaties op het gebied van milieuduurzaamheid, met een lager brandstofverbruik en een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele dieseltreinen, ook dankzij het gebruik van batterijen bij het in- en uitstappen van stations. De trein is namelijk uitgerust met batterijen die meer vermogen leveren aan de wielen dan de enige thermische motor, wat handig is om extra tractie te leveren, vooral bergop, met voordelen wat betreft het aanhouden van de reistijd. Dit betekent een ware revolutie in de reiservaring en een verbetering van de servicekwaliteit voor degenen die dagelijks de trein kiezen voor studie of werk, en het ondersteunt ook het toeristische systeem van het eiland.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey