Werkzaamheden aan Harry Potter-brug beginnen

Reparatiewerkzaamheden zijn begonnen aan een van de meest iconische voorbeelden van spoorweginfrastructuur in Schotland. Het Glenfinnan Viaduct bedient een afgelegen lijn in de West Highlands. De anderhalve eeuw oude betonnen structuur is dagelijks in gebruik en moet nu langdurig worden gerenoveerd, zodat hij weer klaar is voor de volgende eeuw.

Het Glenfinnan Viaduct staat al sinds de opening in 1898 op een prachtige locatie. De brug werd echter naar een nog betere locatie gekatapulteerd nadat hij voorkwam in de verfilming van de Harry Potter-verhalen, geschreven door de Schotse schrijfster JK Rowling. Hoewel de brug mooi veroudert, moet Network Rail nu zijn magie toepassen.

Het viaduct klaarmaken voor de toekomst

Er is een project van 3,4 miljoen pond (4,05 miljoen euro) aan de gang om reparaties uit te voeren aan het 123 jaar oude Glenfinnan Viaduct. Network Rail en hun hoofdaannemer AmcoGiffen hebben 30 meter lager op de bodem van de vallei naast de rivier de Finnan een terrein ingericht. Het bouwwerk torent boven hen uit en draagt de West Highland Line van Schotland, 27 km van Fort William naar Mallaig, het meest westelijke eindpunt in Groot-Brittannië.

.

“De werkzaamheden maken deel uit van het lopende onderhoudsprogramma van Network Rail”, legt het bureau in een verklaring uit. “Het zal helpen om het viaduct toekomstbestendig te maken. De werkzaamheden zullen naar verwachting iets minder dan twaalf maanden in beslag nemen en ingenieurs zullen de conditie en sterkte van het viaduct beoordelen en verbeteringen aanbrengen onder het spoor.”

Eens in je leven en eens in je carrière

De brug staat op de monumentenlijst en geniet de hoogste mate van wettelijke bescherming. Er moet voorzichtig mee worden omgegaan. De brug is echter ook van levensbelang voor geïsoleerde gemeenschappen in het westen van Schotland. “Aan dit project is jaren van planning voorafgegaan”, legt Laura Craig, projectmanager voor Network Rail, uit. “Omdat het Grade A monument is, zullen we de constructie helemaal niet in de steigers zetten. Je zult technici met een touw op het viaduct zien terwijl ze werken.”

De Jacobietentrein op het Glenfinnan Viaduct in Schotland, ook bekend als de Zweinsteinexpress

Tijdens de werkzaamheden aan de 300 meter lange structuur zullen de treindiensten niet worden onderbroken. Hoewel het viaduct van vitaal belang is voor de gemeenschap, is het ook een vitaal onderdeel van de Schotse toerisme-economie. Over het viaduct rijden tweemaal per dag de stoomtreinen van de “Jacobite”. Veel bezoekers beschouwen de reis als een unieke ervaring. Deze dienst kwam eerder dit jaar in gevaar door een langlopend geschil over de veiligheid van het historische rollend materieel dat voor deze dienst wordt gebruikt. Om de dienst te kunnen hervatten zijn er wagons vervangen die aan de eisen voldoen.

Laura Craig zegt dat het ook voor het projectteam een zeldzame kans is. “Het is een klus die ons team op zijn bucketlist heeft staan”, zegt ze. “We zullen tijdens het project zoveel mogelijk informatie en updates delen.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton