Siemens gaat hogesnelheidstreinen bouwen voor Brightline West

Mock-up of the future trains.

Brightline heeft vandaag aangekondigd dat Siemens Mobility (Siemens) is geselecteerd als “preferred bidder” voor de bouw van treinstellen voor het Brightline West hogesnelheidslijnproject, dat Las Vegas met Zuid-Californië verbindt. Het contract omvat de productie en levering van tien “American Pioneer 220” (AP 220) treinstellen aan Nevada, waarbij het testen wordt afgestemd op het doel van Brightline West om in 2028 van start te gaan.

Deze beslissing volgt op een rigoureus meerjarig competitief aanbestedingsproces waarbij verschillende wereldwijde concurrenten betrokken waren. De selectie, die afhankelijk is van de afronding van de definitieve overeenkomsten, is gebaseerd op specifieke criteria, waaronder de prijs, de productietijd, de prestaties van de trein (zoals snelheid en reisduur), naleving van de ADA-normen, passagiersvoorzieningen en totale passagierscapaciteit. Er werd ook rekening gehouden met toekomstige interoperabiliteit met het hogesnelheidsspoorwegproject van Californië. De treinen zullen worden gebouwd volgens alle relevante “Buy America” voorschriften.

Inbegrepen in deze overeenkomst is een 30-jarig onderhoudscontract voor rollend materieel dat zal worden uitgevoerd bij Brightline West’s Vehicle Maintenance Facility in Sloan, NV. Deze faciliteit zal dagelijks routineonderhoud uitvoeren, evenals uitgebreide revisies en reparaties, waardoor goedbetaalde, vaste banen voor treinonderhoudsactiviteiten worden gecreëerd.

AP220 treinen

Siemens zal de AP220 treinstellen introduceren, waarmee een nieuw tijdperk van innovatieve hogesnelheidstechnologie wordt ingeluid, op maat gemaakt voor de Amerikaanse markt. Deze treinstellen, een evolutie van het gevestigde Velaro platform dat momenteel operationeel is in Europa, zullen beschikken over geavanceerde passagierservaringen, state-of-the-art digitale technologie en een revolutionair aandrijfsysteem. De AP220 is een belangrijke stap in de richting van een binnenlandse hogesnelheidsspoorwegindustrie, die gebruik maakt van een Amerikaanse toeleveringsketen. Siemens zal een nieuwe productiefaciliteit opzetten voor de AP220, waarvan de locatie bekend zal worden gemaakt na afronding van het contract.

Michael Reininger, CEO van Brightline, toonde zich enthousiast: “Net zoals we een revolutie teweegbrachten in het treinverkeer met onze Florida treinstellen, zijn we verheugd om de weg te wijzen in de productie en ontwikkeling voor Brightline West. Het momentum dat we genereren zal resulteren in nieuwe werkgelegenheid en een robuuste toeleveringsketen, waarmee we de basis leggen voor een landelijke hogesnelheidsspoorwegindustrie.”

Marc Buncher, CEO van Siemens Mobility North America, sloot zich hierbij aan en zei: “We zijn verheugd om met Brightline samen te werken om het spoorvervoer in Amerika een nieuwe vorm te geven. Voortbouwend op Siemens’ vier decennia lange ervaring in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van treinen in de VS, kijken we reikhalzend uit naar de mogelijkheid om Amerika’s eerste echte hogesnelheidstreinen te produceren en te onderhouden. Dit is een cruciaal moment in de Amerikaanse spoorweggeschiedenis.”

De eerste hogesnelheidstrein die in de VS wordt gemaakt

De AP 220 zal het eerste authentieke hogesnelheidstreinstel zijn dat in de VS wordt gemaakt, ontworpen voor operationele snelheden tot 220 mijl per uur. De AP220 onderscheidt zich door zijn aandrijfsysteem, lichtgewicht constructie en aërodynamisch ontwerp en biedt een superieure efficiëntie in vergelijking met andere hogesnelheidstreinen. Met een ultrabrede carrosserie voor ongeëvenaard passagierscomfort en toegankelijkheid bieden de treinen met zeven wagons plaats aan 434 tot 450 passagiers, afhankelijk van de definitieve configuratie, en kan de reis in minder dan twee uur worden voltooid.

Brightline West gaat op 22 april 2024 van start. Het systeem strekt zich uit over een afstand van 218 mijl en zal worden aangelegd langs de middenberm van de I-15. Hiermee realiseert Brightline haar visie om stedenparen met elkaar te verbinden die verder weg liggen dan een gemakkelijke vliegafstand maar te ver weg zijn om met de auto te komen. Stops zijn onder andere Las Vegas, NV, Victor Valley, Hesperia en Rancho Cucamonga, CA. President Biden’s Bipartisan Infrastructure Bill heeft onlangs 2,8 miljard euro (3 miljard US dollar) toegekend aan het 11,2 miljard euro (12 miljard US dollar) kostende project, de rest wordt particulier gefinancierd.

Brightline werkte eerder samen met Siemens Mobility om de Venture-serie treinstellen te ontwikkelen, die in 2018 werden geïntroduceerd op het Florida-systeem van het bedrijf.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com