‘Gebruik metro-energie om bussen op te laden’ zegt Nederlands onderzoek
Kun je de energie van de metro gebruiken om elektrische bussen op te laden? Dat is wat de Technische Universiteit Delft, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) en GVB onderzochten op de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. De resultaten geven een veelbelovend beeld van de toekomst.
De energie van het metronet gebruiken om bussen op te laden klinkt als een goed idee, omdat grote delen van die energie momenteel ongebruikt zijn. Die energie moet echter wel naar de buslaadstations worden geleid. Dit vormt een grote uitdaging omdat Nederland al te kampen heeft met een overvol elektriciteitsnet.
Onderzoekers van de TU Delft, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) en GVB pakten deze puzzel aan en zochten naar een manier om het overschot aan energie van de metrolijn Amsterdam Noord/Zuid te gebruiken om een aantal elektrische bussen in Amsterdam Noord op te laden. Voor de mensen die er reikhalzend naar uitkijken: ze hebben een oplossing gevonden!
Metro en bus onder één energiecontract
Het idee is om verschillende buslaadpunten te installeren bij het metrostation Amsterdam Noord, het eindpunt van lijn 52. Hier zijn de elektriciteitsvoorzieningen te groot. Hier zijn de elektriciteitsvoorzieningen te groot en worden ze grotendeels onderbenut om de zeldzame hoge pieken in het netwerk op te vangen.
De onderzoekers merken op dat de oplaadpunten kunnen worden aangesloten op de derde rail van deze lijn, die langs het spoor loopt en de voertuigen van stroom voorziet. Hierdoor wordt de bestaande infrastructuur optimaal benut. Bovendien zorgt het combineren van de levering van de metro en bussen onder hetzelfde contract ervoor dat de energiebehoeften op elkaar kunnen worden afgestemd.
Een interessant detail is dat deze aanpak ook het gebruik van een deel van de regeneratieve remenergie van de metro mogelijk maakt. Momenteel wordt meer dan 80 tot 85 procent van deze energie verspild omdat er geen voorzieningen in de buurt van de remmende voertuigen zijn om deze energie terug te winnen. Voor het onderzochte deel van de Noord/Zuidlijn (van Centraal Station tot Station Noord) komt dit neer op 17 megawattuur (MWh) per dag.
GVB wil doorpakken
Volgens de onderzoekspartners is het op dit moment moeilijk om de totale hoeveelheid regeneratieve energie te gebruiken, zelfs als de voorstellen uit het onderzoek worden gevolgd, vanwege de korte afgifte van energie. De betrokken partijen zullen de komende jaren blijven samenwerken om een oplossing te vinden voor deze uitdaging.
Ondertussen onderneemt GVB al actie en vertaalt de opgedane kennis naar de praktijk. De volgende stap in dit proces is het aansluiten van de busladers op de transformatorstations, zo meldt het vervoersbedrijf. De werkzaamheden hiervoor beginnen later dit jaar.
Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.
Verder lezen:
- Amsterdamse metro’s gaan remenergie terugleveren aan elektriciteitsnet
- Siemens Mobility gaat Kopenhagen S-bane tegen 2033 upgraden met ATO
- Belgrado verlengt contract met RATP Dev voor metro