HS2 komt dichter bij Birmingham Curzon Street
Het enorme hogesnelheidslijnproject van Groot-Brittannië, HS2, nadert zijn noordelijke eindpunt in Birmingham. Het eerste deel van het enorme viaductcomplex voor de stationsnadering is voltooid. Burgers hebben nu een visuele indruk van hoe de voltooide lijn eruit zal zien als de treinen eindelijk het speciale station Curzon Street in het centrum van de stad binnenrijden.
Het HS2 bedrijf, dat het hogesnelheidslijnproject in Groot-Brittannië bouwt, heeft de eerste secties van het historische viaduct voltooid dat de hogesnelheidstreinen naar het nieuwe Curzon Street station in Birmingham zal brengen. De voltooide secties markeren de volgende stap in het programma voor de bouw van een reeks viaducten om de spoorlijn door het industriële hart van Birmingham en naar het stadscentrum te leiden.
Curzon 3 is de indrukwekkendste van allemaal
Het project heeft veel vertraging opgelopen en is sterk ingekrompen. HS2, het speciale hogesnelheidsspoorwegproject van Groot-Brittannië, zal echter nog steeds Londen met Birmingham verbinden wanneer de sporen begin 2030 in gebruik worden genomen. Hoewel er bezorgdheid is geuit over het uiteindelijke eindpunt in Londen, zijn de werkzaamheden in het centrum van Birmingham duidelijk en onmiskenbaar transformerend geweest. Het werk aan het verhoogde deel, dat het spoor tot in de terminal van Curzon Street brengt, heeft de voorheen vervallen buurt al een nieuwe vorm gegeven.
.
5,6 km van het stadscentrum rijden de hogesnelheidstreinen uit het westelijke portaal van de Bromford Tunnel in Washwood Heath, over een reeks viaducten op een reis door het industriële erfgoed van Birmingham. Het laatste deel, het Curzon 3 Viaduct, is het indrukwekkendste en meest complexe van allemaal. De structuur verbreedt zich van een enkel dek tot vier afzonderlijke dekken met een overspanning van 65 meter om de sporen naar de perrons van het station Curzon Street te vervoeren.
Piekbouw als Birmingham daglicht ziet
Het HS2-station wordt gebouwd rond het historische eindstation van de oorspronkelijke negentiende-eeuwse spoorweg tussen Londen en Birmingham. Treinen zullen nog bijna tien jaar onderweg zijn naar Curzon Street. De bouw van de 224 km lange lijn is echter op zijn hoogtepunt. Eventuele problemen met de kosten en complexiteit van het project worden getemperd door het feit dat de bouw momenteel werk biedt aan meer dan 28.000 vakmensen, waaronder meer dan 1.500 leerlingen en 4.000 voorheen werkloze werknemers.
.“Het is fantastisch om de eerste delen van dit viaduct te zien, dat een duidelijk beeld geeft van hoe de HS2 treinen het centrum van Birmingham zullen naderen”, zegt Stephen Powell, HS2’s Head of Delivery. “Je kunt zien hoe de afzonderlijke deksecties het daglicht eronder maximaliseren en de V-vormige pijlers nemen minder ruimte in op maaiveldniveau, waardoor er mogelijkheden ontstaan voor een bruikbare openbare ruimte die bijdraagt aan het leven in de stad.”
Birmingham wordt opnieuw gedefinieerd door HS2
Het HS2-project is geplaagd door problemen, met name politiek getalm. Terwijl de bouw vorderde, hebben beleidsbeslissingen de omvang en het tijdschema van de oplevering veranderd. Het meest berucht is dat de zogenaamde noordelijke tak van het project, tussen Birmingham en Manchester, vorig jaar abrupt werd geannuleerd door een ommezwaai van de regering. Het werk in de op één na dichtstbevolkte stad van Groot-Brittannië is echter altijd doorgegaan.
.
Het industriële landschap van Birmingham is in de loop der jaren veranderd. Van de fabrieken die dominant waren in de decennia tot het midden van de twintigste eeuw, tot de wolkenkrabberskyline van de moderne stad. Birmingham zal opnieuw worden gedefinieerd door het HS2-project. “Vanuit technisch oogpunt is het Curzon 3 viaduct een opmerkelijk complexe constructie”, zegt Nicholas Robertshaw, Design Project Director bij Mott MacDonald SYSTRA Design Joint Venture, onderdeel van het bouwconsortium dat het project in Birmingham uitvoert. “Het is duidelijk dat dit een mijlpaal wordt die iedereen in Birmingham kan vieren.
Lees verder:
- Elf uur respijt voor Alstom in Derby?
- Verschillende eeuwen ontmoeten elkaar op HS2 project
- Hynes gaat verder, gaat de Schotse spoorwegen mee?
- Welkom in Wrexham zegt nieuwe exploitant Alstom