Nieuwe TEN-T zet militaire mobiliteit in de schijnwerpers

Tanks on rails in Poland

Het Europees Parlement heeft onlangs de herziening van de TEN-T verordening goedgekeurd. Het nieuwe document bevat verschillende interessante punten, maar een van de belangrijkste veranderingen is een sterkere nadruk op militaire mobiliteit en veiligheid op het continent.

Er zijn bijvoorbeeld extra spoorwegen en wegen opgenomen in de nieuwe TEN-T kaart “om de synergie tussen civiele en militaire transportnetwerken te verbeteren”. Daarnaast is er een nieuw artikel (artikel 48) opgenomen in de TEN-T verordening dat specifiek betrekking heeft op militaire mobiliteit. Het artikel bestaat uit twee punten.

Ten eerste kunnen lidstaten besluiten om bepaalde normen niet toe te passen “met betrekking tot het gewicht, de omvang of de schaal van militair transport van troepen en uitrusting”. Ten tweede zal de Commissie één jaar na de inwerkingtreding van de verordening “een studie uitvoeren om de mogelijkheden voor grootschalig verkeer in de Unie op korte termijn, met inbegrip van militaire mobiliteit, te beoordelen”.

Buitenlandse investeringen

Bovendien bepaalt de nieuwe TEN-V-verordening dat bij de uitvoering van nieuwe projecten rekening moet worden gehouden met veiligheidsaspecten die het verkeer van militaire mobiliteit vergemakkelijken. Bij spoorwegen moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met nieuwe technologieën zoals sensoren langs bruggen.

Een andere factor die in de nieuwe verordening aan bod komt, is de toenemende buitenlandse aanwezigheid in Europese strategische infrastructuur. “Het is van cruciaal belang om te voorkomen dat de aanwezigheid van derde landen de veiligheid of openbare orde in de Unie aantast”, aldus het document. Met andere woorden, het lijkt erop dat de EU extra aandacht gaat besteden aan buitenlandse investeringen in Europese infrastructuur.

Nieuwe kwestie als gevolg van Russische invasie in Oekraïne

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne benadrukken de EU-instellingen het belang van meer militaire mobiliteit op het continent. De meeste nieuwe elementen van de regelgeving met betrekking tot militaire mobiliteit zijn gebaseerd op een document dat in oktober 2023 is goedgekeurd door de Raad van de EU, getiteld “Military Requirements for Military Mobility within and outside the EU.”

(Dit is een bewerkte versie van een artikel dat ook verscheen op zusterpublicaties SpoorPro en RailFreight.com)

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Marco Raimondi

Bron: RailTech.com