SNCF onthult toekomstige TGV INOUI-kleuren in Alstom-fabriek

SNCF unveils future TGV INOUI livery at Alstom factory

SNCF Voyageurs heeft op 29 april 2024 in de fabrieken van Alstom in Belfort de kleurstelling van de toekomstige TGV INOUÏ (omgedoopt tot TGV M) gepresenteerd. Deze onthulling markeert de laatste industriële fase voor het verwachte debuut van de trein op de Zuidoost-as in de tweede helft van 2025.

De aankomende TGV INOUI, die in juni 2023 begint met testen op het nationale spoorwegnet, biedt een glimp van zijn ontwerpethos, ontworpen door het Franse multidisciplinaire bureau AREP en het gerenommeerde Japanse ontwerpbureau Nendo.

De nieuwe kleurstelling van de TGV INOUI belichaamt het comfort en de elegantie van de TGV ervaring met zijn overwegend lichte palet van overlappende ronde vormen in grijstinten en wit. Het ontwerp weerspiegelt de identiteit van het merk TGV INOUI, straalt eenvoud en vloeiendheid uit en roept een gevoel van rust en helderheid op.

Het accent van “Frenchberry” rood is strategisch geplaatst op de instapdeuren en nodigt passagiers uit om de binnenruimtes te verkennen. Nog voor het instappen belooft de livery een mix van sereniteit en hogesnelheidsmobiliteit, waarbij technologische vooruitgang voorrang geeft aan passagierscomfort en -veiligheid.

The new livery (Photo: Alstom / SNCF)
De nieuwe kleurstelling (Foto: Alstom / SNCF)

Innovatieve kleurstelling en productieproces

De TGV M kleurstelling wijkt af van conventionele praktijken. In tegenstelling tot eerdere methodes waarbij gebruik werd gemaakt van zelfklevende lagen, wordt de hele kleurstelling nu geschilderd, waardoor de duurzaamheid wordt verbeterd en het oponthoud in werkplaatsen tijdens de levensduur van de trein aanzienlijk wordt verminderd.

Bovendien geven de gekozen kleuren de trein niet alleen een esthetische uitstraling, maar verhogen ze ook de reflectie, waardoor het energieverbruik in de zomer en bij hoge temperaturen afneemt. Milieuduurzaamheid blijft een hoeksteen voor SNCF Voyageurs, in lijn met hun streven om treinen te exploiteren als de meest koolstofefficiënte vorm van transport.

Om te voldoen aan de strenge normen van SNCF Voyageurs heeft Alstom een revolutie ontketend in het productieproces van de TGV M locomotieven. Op één enkele, veelzijdige productielijn kunnen nu zowel locomotieven als motorwagens worden gemaakt, waardoor het vloeroppervlak wordt geoptimaliseerd en het energieverbruik wordt verlaagd. Het lakken, een kritieke fase in het fabricageproces, vereist nu nauwgezet handwerk dat ongeveer tien dagen in beslag neemt. Elke locomotief ondergaat een reeks kwaliteitscontroles om er zeker van te zijn dat hij voldoet aan de strenge normen voordat hij definitief wordt goedgekeurd.

Proeven en testen voor commerciële exploitatie

Als onderdeel van de precommerciële lanceringsfase worden er toelatingstests uitgevoerd om de prestaties van de TGV M te evalueren onder verschillende omstandigheden waarmee hij tijdens zijn operationele levensduur te maken kan krijgen. Deze tests, die worden uitgevoerd bij snelheden tot 320 km/u, beoordelen het dynamisch gedrag, de elektromagnetische compatibiliteit, de remprestaties, de geluidsniveaus en de tractiecapaciteiten.

Deze tests, die worden beheerd door de teams van SNCF Voyageurs die zich bezighouden met de ontwikkeling van uitrustingen, omvatten een uitgebreide samenwerking met fabrikanten, tractieteams, spoorwegondernemingen en regelgevende instanties. Het uiteindelijke doel is het verkrijgen van een vergunning van het Europees Spoorwegbureau, zodat de trein klaar is voor commerciële exploitatie.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com