Het Finse transportinfrastructuuragentschap legt de nadruk op duurzaam inkopen
Het FTIA (Finnish Transport Infrastructure Agency) heeft invloed op de vermindering van de koolstofvoetafdruk binnen de spoorweginfrastructuur en integreert milieucriteria strategisch in zijn inkoopprocessen. Het FTIA, dat een belangrijke rol speelt als eigenaar, bouwer en onderhouder van de infrastructuur, zorgt ervoor dat milieuaspecten centraal staan in zijn inkooppraktijken en bevordert zo een bredere verantwoordelijkheid voor het milieu.
Vorig jaar heeft het Finse transportinfrastructuuragentschap, een belangrijke openbare aanbesteder, ongeveer 3.000 aankopen gedaan, waaruit blijkt dat het een grote invloed heeft op de infrastructuursector. Aanbestedingen bij het FTIA zijn ingedeeld in categorieën, elk met specifieke milieucriteria die de activiteiten van de aannemer sturen, wat vooral duidelijk is bij werkzaamheden op de bouwplaats.
“Wat wij op milieugebied eisen, is direct zichtbaar in het werk van onze aannemers”, benadrukt Pekka Petäjäniemi, directeur inkoop bij het FTIA. Na het voorbereidende onderzoek van vorig jaar naar milieuvriendelijke inkoopcriteria, zijn de inspanningen gericht op het implementeren van deze criteria in alle inkoopcategorieën. “Het belangrijkste bij de implementatie is dat de eisen worden opgenomen in de modeldocumenten van de inkoopcontracten, zodat ze ook daadwerkelijk worden gebruikt”, zegt Petäjäniemi.
Bredere milieuoverwegingen
Milieuoverwegingen zijn al lange tijd een integraal onderdeel van FTIA-projecten en omvatten lawaai, trillingen en grondwaterbescherming. Recente uitbreidingen omvatten kwesties met betrekking tot soorten die niet inheems zijn in de regio, circulaire economie en koolstofemissies. Bijgevolg wordt in de planning de nadruk gelegd op het vermogen van dienstverleners om de principes van koolstofemissies en circulaire economie te integreren, zodat ze afgestemd zijn op de mogelijkheden van de markt.
Aannemers hebben te maken met strenge mandaten, waaronder maatregelen tegen uitheemse soorten en vereisten voor materiaalkeuze. De samenwerking met belanghebbenden uit de sector heeft geleid tot de ontwikkeling van milieunormen voor bouwmachines en transportmiddelen in het kader van de Green Deal-overeenkomst met het ministerie van Milieu.
Koolstofemissies meten
Hoewel het meten en verifiëren van koolstofemissies uitdagingen met zich meebrengt, rapporteert de FTIA dat ze actief bezig zijn met het verbeteren van meetmethoden om milieudoelstellingen te ondersteunen. Hun plannen omvatten de invoering van emissiegerelateerde meetmethoden voor bouw- en onderhoudsmachines dit jaar, waarbij ze zich laten inspireren door de inkoopcriteria van buurland Zweden, waar de CO2-uitstoot van aannemers op bouwlocaties van invloed is op de gunning van projecten.
In Zweden meten aannemers de koolstofuitstoot ter plekke en worden offertes beoordeeld op basis van zowel de prijs als de totale uitstoot. Voor lagere emissies worden bonussen toegekend, terwijl voor emissies die hoger liggen boetes worden opgelegd. Dit illustreert een proactieve benadering van milieubeheer binnen de aanbestedingspraktijken.
Verder lezen:
- RailTech Europe ’24: Duurzame aanbestedingen voor het spoor ontwikkelen
- RailTech Europe ’24: Naar duurzaam aanbesteden voor de spoorwegen
- Frecciarossa duurzaamheid in cijfers
- Britse spoorwegindustrie juicht duurzame start toe
- Zero Fuel biedt de spoorwegindustrie helemaal niets
- SilverRail: Passagiers van vliegtuigen naar slaaptreinen trekken