Alles verandert voor Dublin dankzij post-Brexit vrachtboom
Passagiers uit de Zuidoost-Ierse havenstad Rosslare kunnen gedwongen worden om over te stappen op een andere trein op weg naar Dublin. Toenemend verkeer vanuit de haven, in combinatie met verbeteringen aan de metro rond de Ierse hoofdstad, zou doorgaande diensten kunnen laten worstelen met treinpaden. De Ierse regering heeft een oplossing voorgesteld waarbij passagierstreinen voor de lange afstand buiten de stad moeten eindigen en passagiers gebruik moeten maken van de metro’s in de hoofdstedelijke regio om hun reis te voltooien.
Als het goederenvervoer per spoor in de haven van Rosslare in County Wexford toeneemt, kan de lijn tussen Rosslare en Dublin de toegenomen vraag naar gemengd verkeer misschien niet aan. Het binnenlandse passagiersverkeer, met name vanuit de stad Wexford in het graafschap, in combinatie met het toekomstige goederenverkeer vanuit de haven, dreigt de lijn te overbelasten. Volgens een controversieel voorstel zouden langeafstandsreizigers aan de rand van de agglomeratie Dublin overstappen en hun reis afmaken op het regionale metronetwerk van de stad.
Rosslare en het Brexit-effect
Ierland heeft een druk bevaren maar zeer klein netwerk voor vrachtvervoer. Sommige bulkgoederen (met name hout) worden per spoor vervoerd, maar net als in de rest van de wereld maakt intermodaal vervoer een aanzienlijk deel uit van het goederenvervoer per spoor. Over het algemeen wordt de spoorweg door de overheid beheerd als Iarnród Éireann (in het Iers Gaelic), of Irish Rail. In het door Groot-Brittannië bestuurde gebied Noord-Ierland worden de spoorwegdiensten ook rechtstreeks door de overheid beheerd, zij het op een andere manier dan in Groot-Brittannië. Er zijn momenteel geen goederendiensten in Noord-Ierland.
De Ierse regering in Dublin heeft echter de verplichting om de sterke daling van het goederenvervoer per spoor te keren, als onderdeel van haar eigen streven om de Ierse economie koolstofvrij te maken. De regering in Dublin heeft een uitgebreid plan gepubliceerd om het reizen per spoor en het goederenvervoer per spoor uit te breiden, als onderdeel van een herziening van de spoorweglogistiek voor heel Ierland. Rosslare figureert slechts marginaal in dat onderzoek. De haven heeft echter veel voordeel gehad van het verkeer dat daar aan land kwam om de administratieve rompslomp van het passeren van het VK te vermijden. Het masterplan voor de haven voorziet een verviervoudiging van het verkeer in de komende decennia.
Enorme toename van containers
In een gesprek met de Ierse nationale omroep RTÉ zei de voorzitter van de pressiegroep South East on Track dat, ongeacht de capaciteitsproblemen, goederenvervoer per spoor in Rosslare van cruciaal belang is voor de nationale economie. “Na Brexit hebben we een enorme toename gezien van het aantal containers dat door Rosslare rijdt”, zei Joe Ryan, de huidige voorzitter van de groep. Vrachtvervoer per spoor lijkt echter laag op de prioriteitenlijst te staan van de ontwikkelaars van de haven, die ironisch genoeg Irish Rail zijn. Goederenvervoer per spoor lijkt niet voor te komen in de gelikte promotievideo die is gemaakt om het masterplan van de haven te laten zien.
.“Rosslare moet een goederenspoorlijn hebben om internationaal als een vooraanstaande haven te worden beschouwd”, voegt Joe Ryan toe. “Veel van de concurrerende havens die goederen vanaf het vasteland verschepen, hebben een tier one-status en het aanbieden van vrachtvervoer per spoor van Rosslare naar elders in het land is logisch voor klanten”, zei hij.
Wexford en Waterford oplossing
Er bestaat een oplossing in de vorm van een in onbruik geraakte spoorlijn die het vrachtverkeer weg kan voeren van de overbelaste corridor. Een enkelsporige lijn loopt in westelijke richting van Wexford naar Waterford, een afstand van ongeveer 60 kilometer. De lijn is sinds 2010 buiten gebruik, maar ligt er nog wel. Er is enige steun binnen de Ierse regering voor deze oplossing, als onderdeel van een breder herstel van het Ierse spoorwegnet langs de Atlantische zuidkust.
De pressiegroep South East on Track heeft de heropening van de lijn voor gemengd verkeer tot het middelpunt van hun campagne gemaakt. “We moedigen het onderzoek naar de heropening van de Wexford/Rosslare – Waterford Rail Link aan”, staat in hun verklaring. “Het zou de dienstverlening op de huidige lijnen (Rosslare-Dublin, Waterford-Limerick Junction) verbeteren om de connectiviteit in het zuidoosten te verbeteren. In 2021 werd bevestigd dat de lijn Wexford-Waterford zou worden onderzocht voor heropening als onderdeel van de All Ireland Strategic Rail Review.”
Dit verhaal werd voor het eerst gepubliceerd door onze website RailFreight.com.
Verder lezen:
- Loonkloof tussen mannen en vrouwen groeit in het voordeel van vrouwen bij Irish Rail in 2023
- Britse zomertijd is stakingstijd
- Welkom in Wrexham zegt nieuwe operator Alstom