Parijs Tram T3b verlenging naar Porte Dauphine voltooid

Porte Dauphine tram stop in Paris, France.

Na vier jaar bouwen is de verlenging van tramlijn T3b naar de Porte Dauphine vandaag in gebruik genomen door Île-de-France Mobilités. Het is nu mogelijk om ongeveer 75% van de diameter van Parijs met de tram te bereizen.

Deze verlenging verbindt het oude eindpunt bij Porte d’Asnières – Marguerite Long in het 17e arrondissement van Parijs met het nieuwe eindpunt bij Porte Dauphine in het 16e arrondissement en voegt zeven nieuwe stations toe aan de lijn.

Het belangrijkste doel van deze verlenging is om de toegang tot het westelijke deel van Parijs voor forenzen te verbeteren, door handige verbindingen aan te bieden met meerdere metrolijnen, waaronder 1 en 3, evenals met het RER-netwerk, waaronder RER C en de aanstaande uitbreiding van RER E.

Ter ondersteuning van de uitgebreide dienst zijn negen nieuwe tramstellen, ontworpen voor comfort, efficiëntie en veel ruimte, door Île-de-France Mobilités geïntroduceerd op de T3b-lijn.

Inauguration of the tram line extension in Paris on 5 April 2024.
Inhuldiging van de verlenging van de tramlijn in Parijs op 5 april 2024. (Foto: Île-de-France Mobilités)

Kerncijfers

De kerncijfers van de T3b-verlenging naar Porte Dauphine omvatten de toevoeging van zeven nieuwe haltes tussen Porte d’Asnières en Porte Dauphine, die Parijs, Levallois-Perret en Neuilly-sur-Seine bedienen. De uitbreiding omvat ook 3,2 kilometer extra spoor, wat het totaal op 17,5 kilometer brengt.

Er wordt verwacht dat het dagelijks ongeveer 54.000 passagiers zal kunnen vervoeren, met een reistijd van ongeveer 12 minuten tussen Porte d’Asnières en Porte Dauphine. Dagelijks rijden de trams van 5:00 tot 12:30 uur en op vrijdag en zaterdag tot 1:30 uur. Tijdens de spits rijden de trams elke 4 minuten en buiten de spits elke 8 minuten.

Wat is de volgende stap?

Er worden momenteel haalbaarheidsstudies uitgevoerd door Île-de-France Mobilités om mogelijkheden te onderzoeken, zoals het oversteken van de Seine en het bevaren van het Bois de Vincennes, als onderdeel van het nieuwe Plan Staat-regio contract 2023-2027. Deze inspanningen zijn erop gericht om in de toekomst een volledige omtocht van Parijs met de tram mogelijk te maken.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com