SilverRail: Passagiers van vliegtuigen naar slaaptreinen lokken
Nu bedrijven streven naar netto nul emissies en de spoorwegmarkt meer geliberaliseerd wordt, maken nachttreinen een comeback in Europa. RailTech interviewde Cameron Jones, Chief Strategy & Commercial Officer bij SilverRail, een Brits technologiebedrijf dat boekings- en ticketoplossingen voor het spoor aanbiedt. Het gesprek ging over de uitdagingen voor exploitanten van nachttreinen, veranderende voorkeuren van reizigers en methoden om de loyaliteit van klanten te verbeteren.
De herlancering van de NightJet-dienst van de Oostenrijkse Federale Spoorwegen (ÖBB) tussen Parijs en Berlijn eind vorig jaar is een van de vele ontwikkelingen waaruit blijkt dat de Europese markt voor nachttreinen weer opleeft. Terugkijkend op de oorspronkelijke sluiting van de nachttreinlijn Parijs-Berlijn in 2014, zegt Cameron Jones: “Als we de situatie bekijken, zien we dat, hoewel we de lijn niet direct exploiteren, de onderliggende factoren voor de sluiting teruglopende passagiersaantallen en stijgende operationele kosten zoals personeels- en brandstofkosten lijken te zijn.”
Als zodanig, volgens hem: “Nachttreinen hebben, in tegenstelling tot conventionele spoorwegnetten met meerdere dagelijkse diensten, te maken met de uitdaging van schaalvergroting, waardoor het noodzakelijk is om een delicaat evenwicht te vinden tussen kosten, vraag van de klant en prijsstelling.” Jones merkt positief op dat “ondanks de snelheid en het gemak van vluchten, er een hernieuwde interesse is in nachttreinen omdat reizigers ze meer en meer integreren in hun reizen.” Ondanks de aanvankelijke terugval is er in 2010 inderdaad optimisme rond de heropleving van nachttreinen, gedreven door veranderende reisvoorkeuren en innovatieve prijsstrategieën.
Met strategische prijzen, verbeterde connectiviteit en een focus op klantervaring kunnen nachttreinoperators inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en handige vervoersopties, aldus Jones. “Het is erg opwindend om te zien hoe de vraag naar spoorvervoer omhoog schiet, en bij de spoorwegen draait alles om het volproppen van die treinen om ze winstgevender te maken en de dienstverlening te verbeteren. Het is een spannende tijd om in het spoor te zitten met al deze veranderingen,” voegt hij eraan toe.
Een aantrekkelijk duurzaam alternatief
Jones benadrukte de unieke aantrekkingskracht van nachttreinen en richtte zich daarbij op specifieke klantsegmenten, met name op diegenen die geneigd zijn tot duurzaam reizen. Deze aantrekkingskracht overstijgt zowel vrijetijds- als zakenreizigers en sluit aan bij de groeiende trend naar duurzaam reizen. Volgens hem biedt dit een unieke kans voor exploitanten om loyaliteit te kweken en hun marktaandeel uit te breiden. “Voor de meeste mensen, vooral in deze tijd, zijn kosten en gemak de belangrijkste drijfveren voor hun vervoerswijze. Ik denk dat dat aan het veranderen is,” zegt Jones. SilverRail ondervroeg 1000 respondenten in heel Europa en “ontdekte dat meer dan de helft – 53 procent – zei dat milieu en duurzaamheid een belangrijke factor waren bij de beslissing over hun vervoerswijze,” deelde Jones mee.
“Zoals we weten, is vervoer per spoor een belangrijke manier om koolstofuitstoot tegen te gaan,” vervolgt hij. In de zoektocht naar een lagere CO2-uitstoot “schaffen regeringen binnenlandse vluchten af en stimuleren bedrijven zakenreizigers om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Ik denk dat 6000 bedrijven zich hebben gecommitteerd aan net zero. Sommige bedrijven, zoals NatWest in het Verenigd Koninkrijk, hebben gezegd dat je voor alle reizen in het Verenigd Koninkrijk de trein moet nemen. Je kunt niet vliegen. Er is dus een soort langzame verandering in de trend en het consumentengedrag voor de trein,” benadrukt Jones. Desondanks “is het spoor in sommige gevallen nog steeds erg duur. Duurder dan vliegen. En we moeten een manier vinden om dat te veranderen”, voegt hij eraan toe.
“Het is fascinerend om te zien hoe concurrentie en de groei van hogesnelheidstreinen in heel Europa de reispatronen veranderen. Neem bijvoorbeeld de route van Madrid naar Barcelona. Vroeger was er maar één vervoerder die deze route domineerde. Maar nu, met vier verschillende vervoerders in de mix, is de frequentie van de treinen omhoog geschoten,” zegt Jones. “En wat nog opvallender is, is dat door deze toename van het aantal treinverbindingen het aandeel van de luchtvaart drastisch is gedaald van 80 procent naar slechts 10 procent. Het is een duidelijke indicatie van hoe de balans verschuift van luchtvervoer naar treinvervoer op bepaalde routes in Europa,” aldus Jones. Hij voegt eraan toe dat SilverRail zijn bevindingen over de impact van overheidsinitiatieven op het treinverkeer – en de potentiële voordelen nu binnenlandse vluchten worden afgebouwd en meer spelers zich op de markt begeven – heeft gedeeld op trainoverplane.com.
“Stressvrij en kosteneffectief reizen
“In Europa zien we een groeiende waardering voor zowel duurzaamheidsinitiatieven als de romantische allure van nachtelijke treinreizen. Onze betrokkenheid bij de aandrijving van het hele Zweedse spoornetwerk onderstreept deze trend,” aldus Jones. “Ondanks de lange reizen, vooral in de noordelijke regio’s van Zweden, zorgt de planning voor een naadloze reiservaring, waarbij je de volgende ochtend fris aankomt,” voegt hij eraan toe.
De aantrekkingskracht van nachttreinen ligt inderdaad in hun vermogen om de tijd en het budget van reizigers te optimaliseren. In tegenstelling tot vliegreizen, waarbij je ’s ochtends vroeg aankomt en dus moet overnachten en extra kosten hebt, brengen nachttreinen passagiers rechtstreeks naar stadscentra zonder dat ze hoeven te overnachten. Dit alternatief stelt passagiers in staat om hun tijd op hun bestemming te maximaliseren, of het nu voor werk of vrije tijd is, “zonder het gedoe van vluchten in de vroege ochtend of transfers van en naar het vliegveld,” zegt Jones. Hoewel de nachttreinen traditioneel worden uitgedaagd door de dominantie van low-cost maatschappijen, worden ze steeds concurrerender in termen van prijs en gemak.
“Ook in het Verenigd Koninkrijk zorgen de stijgende brandstofkosten en verkeersopstoppingen voor een verschuiving in de perceptie. Hierdoor worden nachttreinen een aantrekkelijke optie voor vrijetijdsreizen naar verre bestemmingen en bieden ze respijt van verkeersgerelateerde frustraties,” voegt hij eraan toe. Met een toenemend bewustzijn over duurzaamheid en groeiende frustraties over files en stijgende brandstofkosten, bieden nachttreinen een aantrekkelijke oplossing voor reizigers die op zoek zijn naar probleemloze reizen.
UK slaaptreinen
Net als continentaal Europa heeft het Verenigd Koninkrijk zijn eigen nachttreinen. De Caledonian Sleeper exploiteert slaaptreinen die Londen Euston en Schotland in beide richtingen verbinden, terwijl de Night Riviera Sleeper van Great Western Railway Londen Paddington met Cornwall verbindt. Deze slaapdiensten zijn elke nacht beschikbaar van zondag tot vrijdag. Er zijn ook luxe opties beschikbaar, waarbij Jones de Belmond Royal Scotsman noemt. Toch is het netwerk van het eiland niet zo ontwikkeld. Sterker nog, “het is een relatief klein land, dus de reizen zijn niet zo lang. Ik denk dat als je een nachttrein neemt, ze gewoon heel langzaam gaan zodat je ’s ochtends fris aankomt,” zegt Jones.
De uitbreiding van de continentale Europese markt voor nachttreinen, in combinatie met eventuele concurrentie in de Eurotunnel, zou de opties voor Britse reizigers op de lange termijn kunnen vergroten en de treinverbindingen tussen Londen en bestemmingen als Berlijn, Wenen, Warschau, Milaan, Boedapest en meer kunnen verbeteren.
“Naarmate meer concurrenten de Eurostar-tunnel betreden, is het waarschijnlijk dat de prijsstelling zal worden beïnvloed, wat mogelijk zal resulteren in meer betaalbare tarieven. Meestal, wanneer er meer concurrentie is, verbetert de kwaliteit van het product. Dit leidt tot een stijging van het totale aantal passagiers. Zowel de bestaande exploitant als de nieuwe concurrent hebben er dus baat bij. Dit opent ook mogelijkheden voor reizigers om verbindingen naar Parijs en verder te ontdekken, waardoor de planning van treinreizen beter op elkaar aansluit,” legt Jones uit.
Directe verbindingen gewenst
Rechtstreekse reizen trekken waarschijnlijk meer passagiers, zo blijkt uit onderzoek van SilverRail. “De realiteit is dat slechts een zeer klein segment van de markt bereid is om aansluitende treinreizen te maken. Dit komt grotendeels door de perceptie dat aansluitende treinen ingewikkeld zijn, en om eerlijk te zijn kan dat ook zo zijn,” zegt Jones. Als één trein vertraging heeft, kan dat de hele reis verstoren en het is begrijpelijk dat passagiers zekerheid en bescherming willen. Hoewel er overheidsmaatregelen zijn om passagiers te beschermen, neemt de vraag aanzienlijk af zodra er een aansluiting is. Volgens Jones is dat de reden waarom maatschappijen zoals Eurostar hun netwerk uitbreiden om zoveel mogelijk bestemmingen binnen de grenzen van hun netwerk op te nemen, zodat er niet meerdere keren hoeft te worden overgestapt.
“Technologie kan een cruciale rol spelen in het vergemakkelijken van de communicatie tussen verschillende vervoerders en ervoor zorgen dat passagiers worden opgevangen in geval van vertragingen,” voegt Jones toe. Initiatieven als deze kunnen, samen met versterkte commerciële relaties, de betrouwbaarheid en perceptie van aansluitende treinen verbeteren. Jones: “Zweden biedt een goed voorbeeld, waar aansluitende reizen tussen verschillende vervoerders gebruikelijk zijn en men zich inzet om ervoor te zorgen dat passagiers hun bestemming bereiken, zelfs als dat alternatief vervoer zoals taxi’s betekent.” Volgens hem kan de invoering van een soortgelijk model op grotere schaal in Europa voordelig zijn voor het bevorderen van naadloos reizen met meerdere vervoerders.
De bescherming van reizigers tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU) is ook negatief beïnvloed door Brexit. Nu de EU-regelgeving en -garanties niet langer van toepassing zijn, kan er onzekerheid ontstaan, vooral met betrekking tot grensoverschrijdend reizen. “De perceptie van het VK ten opzichte van Europa en het mogelijke gebrek aan samenwerking zou inderdaad een nadelig effect kunnen hebben. Ik denk echter dat de spoorwegindustrie deze uitdaging kan aangaan door regelgeving te implementeren die zowel het VK als Europa omvat,” zegt Jones.
Vooruitkijken
“De Britse markt is bijzonder complex door de vele merken die er actief zijn”, legt Jones uit. Deze complexiteit strekt zich uit tot zowel het winkellandschap als de tariefstructuren. Om hier iets aan te doen, implementeren de overheid en de Rail Delivery Group verschillende initiatieven om de tarieven en retailprocessen te stroomlijnen. “Vereenvoudiging van deze aspecten zal de sector enorm ten goede komen, waardoor reizen per trein de voor de hand liggende keuze wordt voor reizigers in plaats van te kiezen voor autoritten,” voegt hij eraan toe.
Het is echter essentieel om te erkennen dat het spoor nog niet altijd de optimale keuze is, benadrukt Jones. Hij noemt als voorbeeld scenario’s met gezinnen met veel bagage of specifieke bestemmingen, voor wie autorijden nog steeds de voorkeur kan hebben. “Niettemin is er een aanzienlijk potentieel voor het spoor om zijn marktaandeel uit te breiden naarmate het in meer situaties een praktische optie blijkt te zijn dan algemeen wordt gedacht,” zegt Jones.
“Het spannendste voor de spoorwegindustrie zijn deze macrogebeurtenissen, zoals toenemende liberalisering, concurrentie, investeringen in hogesnelheidstreinen en overheidsinitiatieven om het aandeel van het spoor te vergroten.” Terwijl de spoorwegindustrie door transformerende veranderingen navigeert die gedreven worden door duurzaamheidsdoelen en technologische vooruitgang, lijken nachttreinen een veelbelovende manier te zijn om het reizen per spoor nieuw leven in te blazen.
Verder lezen:
- RailTech Europe`24: Bouwen aan het hogesnelheidsnetwerk van de toekomst
- Nieuwe generatie Nightjet in dienst voor passagiers
- Oekraïense Spoorwegen lanceert nieuwe nachttrein naar Boedapest en Wenen
- Britse studie vindt vluchten tijdens de feestdagen tot vijf keer goedkoper dan de trein