Londen – Stirling geeft groen licht voor Grand Union

Een open dienst heeft eindelijk groen licht gekregen. Grand Union Trains, een ambitieuze kandidaat-exploitant, heeft voor de derde keer geluk gehad met hun voorstellen om rechtstreekse diensten te gaan rijden tussen Londen en Stirling. Door de aanvraag krijgen verschillende gemeenschappen in Centraal-Schotland voor het eerst directe toegang tot Londen en wordt er voor het eerst concurrentie met open toegang geïntroduceerd op de drukke West Coast Main Line. Treinen kunnen naastpassagiersook expreslogistiekvervoeren .

Na een langdurige aanvraagprocedure lijkt Grand Union Trains eindelijk haar ambitie te kunnen realiseren om vanaf juni volgend jaar treinen van Stirling naar Londen te laten rijden. De beslissing komt nadat Grand Union Trains goedkeuring had gekregen voor diensten tussen Carmarthen in Zuid-Wales en London Paddington. Open access operators rijden diensten onafhankelijk van overheidsfinanciering omdat ze geen franchiseovereenkomst hebben met de Britse overheid.

Investeren in stationsupgrades

De nieuwe diensten zullen (in noordelijke richting) Milton Keynes Central, Nuneaton, Crewe, Preston, Carlisle, Lockerbie, Motherwell, Whifflet, Greenfaulds en Larbert aandoen, met een extra positioneringsdienst per dag in elke richting tussen Londen Euston en Preston, waar Grand Union van plan is een opstelplaats in te richten. De halte Crewe is onderworpen aan wat de ORR ‘voorwaardelijke rechten’ noemt. Er moeten bepaalde afspraken worden gemaakt met andere vervoerders en de infrastructuurbeheerder Network Rail om de ORR tevreden te stellen.

“We hebben gesprekken gevoerd met Transport Scotland [de overheidsinstantie], lokale autoriteiten langs de route en ScotRail [de exploitant van binnenlandse diensten in Schotland]”, aldus een verklaring van Grand Union. “We hebben onderzocht hoe we kunnen investeren in verbeteringen van stations in Larbert, Greenfaulds, Whifflet en Lockerbie om de faciliteiten voor passagiers en personeel te verbeteren.

Gebruik maken van bestaande netwerkcapaciteit

Deze nieuwe operatie wordt gevestigd in Schotland, waar de treinen worden onderhouden. Grand Union heeft voorgesteld om een extra basis te vestigen in Preston of Crewe om het zuidelijke deel van de route te exploiteren. Grand Union Trains zegt te verwachten ongeveer 100 nieuwe vaste fulltime banen te creëren.

Open access operator Grand Union, die Stirling met Londen verbindt, zou wel eens de juiste keuze kunnen zijn, vooral omdat de gevestigde exploitant LNER overweegt om zijn dienst naar King’s Cross te beëindigen.

“We hebben besloten om toegangsrechten van juni 2025 tot juni 2030 goed te keuren voor Grand Union om vier dagelijkse retourdiensten te exploiteren tussen Londen Euston en Stirling,” aldus Stephanie Tobyn, directeur Strategie, Beleid en Hervorming van het Office of Rail and Road. ORR vond dat de voorgestelde diensten de keuze voor passagiers zou vergroten – een punt dat benadrukt werd in de goedkeuringsbrief. De overheidsinstantie kwam ook tot de conclusie dat de dienst de directe reismogelijkheden van en naar Londen en het midden en zuiden van Schotland aanzienlijk zou vergroten, terwijl gebruik wordt gemaakt van de bestaande capaciteit op het netwerk.

Nieuwe, betere mogelijkheden voor treinreizen

Grand Union stelt voor om de mogelijkheden voor rechtstreekse reizen tussen Londen en het midden en zuiden van Schotland aanzienlijk te vergroten, met name vanuit gebieden waar momenteel een overstappunt in Edinburgh of Glasgow nodig is. Het zou zorgen voor een aanzienlijke toename van het aantal rechtstreekse diensten vanuit Stirling – waar onlangs de diensten van de East Coast operator LNER dreigden te worden opgeheven. Larbert, Greenfaulds en Whifflet krijgen hun eerste rechtstreekse diensten naar Londen. Grand Union heeft in haar bedrijfsplan ook opgenomen dat het van plan is om een breder scala aan zitplaatsen voor passagiers aan te bieden.

Grand Union Trains voorgestelde Stirling dienst en een visualisatie van wat de gekozen kleurstelling zou kunnen worden (Afbeelding collage van Grand Union Trains)

“Bij het nemen van deze beslissing hebben we vooral gekeken naar de gunstige aspecten van deze aanvraag,” aldus mevrouw Tobyn van het Office of Rail and Road. “Deze vloeien voort uit de introductie van de eerste open toegang competitie op de West Coast Main Line (WCML) en nieuwe, betere treinreis mogelijkheden voor passagiers, met name tussen centraal en zuid Schotland en Londen.”

Eenmaal, tweemaal, driemaal een aanvraag, en ook goederenvervoer

Grand Union onderzoekt ook het vervoer van expreslogistiek. “Onze passagiersdienst zou ook lichte en dringende vracht kunnen vervoeren”, aldus een verklaring van het bedrijf. Het voorgestelde model zou het model evenaren dat al wordt gebruikt door de pioniers op dit gebied, InterCity RailFreight, waarvan het oorspronkelijke concept is uitgegroeid tot een niche in het vervoer van zowel medische benodigdheden als premium vers voedsel. Grand Union zegt dat ze waar mogelijk op vergelijkbare wijze gebruik zouden kunnen maken van ruimte in het niet-passagiersgedeelte van hun treinen. “We blijven dit voorstel evalueren”, zeggen ze.

Grand Union diende oorspronkelijk in 2019 een aanvraag in voor diensten tussen Londen Euston en Stirling met nieuw gebouwde bi-modale treinen. Ze hebben hun aanvraag herzien en opnieuw ingediend in oktober 2022. In september 2023 trok Grand Union haar aanvraag in en diende in november 2023 deze nieuwe aanvraag in bij ORR om dezelfde diensten te rijden, maar met gebruik van bestaand off-lease rollend materieel. Na een aanvankelijke afwijzing is Network Rail nu bereid om de aanvraag te steunen, waardoor de ORR haar stempel van goedkeuring heeft kunnen geven.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com