Spoorweg Torino-Airport ingehuldigd

Torino Caselle Airport

De nieuwe Torino-Airport spoordienst die de luchthaven van Torino en de Lanzo valleien verbindt met het stadscentrum is in gebruik genomen.

Sinds 20 januari 2024 rijden er op weekdagen 58 treinen per dag in beide richtingen. Op zaterdag neemt het aantal treinen in beide richtingen toe tot 62, terwijl er 36 treinen rijden op zon- en feestdagen. De nieuwe dienst rijdt van 5:29 uur, met de eerste aankomst op TRN, tot 22:28 uur, wanneer de laatste trein naar Turijn vertrekt. De trein zal reizigers ook in staat stellen om Torino Caselle Airport te bereiken en door te reizen naar Ciriè met halfuurlijkse verbindingen.

Het project, gefinancierd met meer dan 230 miljoen euro, waarvan 35 rechtstreeks door de regio Piemonte, omvatte de bouw van een nieuwe tunnel van 3 kilometer met dubbele sporen vanaf station Rebaudengo Fossata, onder Parco Sempione, Corso Grosseto en Largo Grosseto. Het nieuwe traject sluit aan op de historische lijn om het vliegveld en de Lanzo valleien te bereiken.

Investering in regionaal vervoer

Tijdens de opening van de nieuwe verbinding benadrukte minister van Infrastructuur en Transport Matteo Salvini het belang van verbindingen tussen luchthavens en steden. Hij zei: “We hebben de verbinding in Venetië geopend en binnenkort beginnen we met de aanleg in Orio al Serio en Reggio Calabria,” meldde de interne nieuwsdienst van Ferrovie dello Stato (FS), FS News.

Op 11 december 2023 startte de Italiaanse spoorinfrastructuurbeheerder RFI met de aanleg van een spoorverbinding naar de luchthaven Marco Polo in Venetië, die wordt aangesloten op de route Mestre-Triëst. De ingebruikname van deze nieuwe verbinding is gepland voor december 2025, samenvallend met de verwachte toestroom van toeristen in het gebied tijdens de komende Olympische Winterspelen van 2026 in Milaan-Cortina.

“De verbinding die we vandaag presenteren is een verdere concretisering van Trenitalia’s inzet voor regionaal vervoer, om een beter antwoord te bieden op de groeiende vraag naar mobiliteit, inclusief toerisme. We hebben een investeringsplan voor 2026 van meer dan 1 miljard euro per jaar dat zich richt op het vernieuwen van de vloot en het lanceren van oplossingen die steeds beter zijn afgestemd op de behoeften van reizigers. Met de ingebruikname van deze nieuwe dienst stijgt het aantal luchthavens dat per trein, bus, people mover en airlink verbonden is met stations naar 20,” zei Luigi Corradi, CEO van Trenitalia, tegen FS News.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com