Spanje heeft het meest efficiënte hogesnelheidsnetwerk van Europa, volgens rapport

Spanje is erin geslaagd het meest uitgebreide hogesnelheidsnetwerk in de EU te ontwikkelen, met de laagste gemiddelde bouwkosten in de eurozone. Dit is de conclusie van een rapport dat op 6 november is gepubliceerd in opdracht van het Ministerie van Transport door het ingenieursbureau Ineco.
Volgens het door INECO gepubliceerde onderzoek is Spanje een van de landen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De landen die een hogere kwaliteitsindex halen, doen dat ten koste van een aanzienlijke stijging van de kosten per kilometer hogesnelheidslijn.
Aan de andere kant van het kostenspectrum staat het VK, met cijfers die die van het Spaanse model vermenigvuldigen met 9. Het onderzoek analyseert de redenen achter dit verschil tussen de twee landen, na de recente annulering van fase 2 van de hogesnelheidslijn HS2 in het VK. Een project dat een aanzienlijke achterstand heeft opgelopen in termen van kosten en tijd.
Het toonaangevende netwerk in Europa
Het rapport richt zich op de bouwkosten, die in het verleden misschien minder werden geanalyseerd. Uit het rapport blijkt dat de gemiddelde kosten voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Spanje 17,7 miljoen euro per kilometer bedragen, vergeleken met een gemiddelde van 45,5 miljoen euro in de rest van de landen met een hogesnelheidslijn, wat meer dan twee keer zoveel is. Dit maakt Spanje het derde land ter wereld met de laagste kosten per kilometer, alleen achter Marokko en Noorwegen, elk met een andere bijzonderheid, en voor Zwitserland, België en Frankrijk, die de volgende zouden zijn.
In Spanje is een gespecialiseerde hogesnelheidsdochteronderneming, Adif Alta Velocidad (Adif AV), opgericht binnen Adif, de nationale beheerder van de spoorweginfrastructuur. Op dit moment heeft het netwerk van Adif AV 3.966,7 kilometer aan lijnen. Van dit totaal heeft 3.027 kilometer spoorlijn een UIC standaardspoorbreedte van 1.435 mm, terwijl 675 kilometer spoorlijn een Iberische spoorbreedte heeft van 1.668 mm. Tot slot heeft 127 kilometer een gemengd spoor, een combinatie van normaalprofiel en Iberisch profiel. Het Spaanse hogesnelheidsnet is het grootste in Europa en het op één na grootste ter wereld, na China.
Over het onderhoud gaf Adif AV aan dat de onderhoudskosten van het hogesnelheidsnet 92.800 euro per kilometer bedroegen, wat samen met de exploitatiekosten van 7.900 euro per kilometer een gemiddelde exploitatiekost geeft van 100.700 euro per kilometer.
Kostenbeheersing
De kosten van elke lijn of project worden grotendeels bepaald door de ontwerpparameters en de kwaliteitseisen van het spoor, maar ook door het terrein waar de lijn doorheen loopt, in het bijzonder de noodzakelijke investeringen in tunnels en viaducten. Wat de constructieparameters betreft, heeft de maximumsnelheid een sterke invloed op de kosten.
Het rapport trekt een vergelijking met het HS2-project in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor de regering afgelopen najaar een serieuze verlaging voorschreef, juist vanwege de torenhoge kosten. Naast de lagere arbeidskosten in Spanje zijn er andere, belangrijkere technologische en institutionele factoren die het grote verschil in de ontwikkeling van hogesnelheidsexperimenten in de twee landen verklaren, aldus het rapport.
Knowhow voor de export
De particuliere sector heeft van dit momentum kunnen profiteren. Spaanse bouwbedrijven, fabrikanten en ingenieursbureaus hebben hun knowhow, specialisatie, technologie en innovatie kunnen ontwikkelen en versterken en, fundamenteel gezien, waarde kunnen leveren gedurende de hele levenscyclus van de infrastructuur.
ADIF heeft bijvoorbeeld een overeenkomst getekend met het CPK-project in Polen, waar verschillende nieuwe hogesnelheidslijnen zullen worden aangelegd. Het rapport is van mening dat de ervaring van Spanje op het gebied van kostenbeheersing en knowhow het land een aanzienlijk voordeel geeft bij de export.
Lees meer:
- Populariteit hogesnelheidstrein schiet omhoog in Spanje, zegt marktautoriteit
- EU-financiering voor Spaanse hogesnelheidslijn Murcia-Almería goedgekeurd
- Renfe wil energieonafhankelijker worden door zonnecentrales te bouwen