Binnenkort meerdere treinmaatschappijen tussen Amsterdam en Parijs?
Zes exploitanten zijn van plan om Amsterdam de komende jaren via Brussel met Parijs te verbinden. Het gaat hierbij zowel om hogesnelheidstreinen als om traditionele verbindingen. “De markt is zeer concurrerend”, zei Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, vorige maand.
Het hoofd van de NMBS vreest een knelpunt en vooral keuzes die gemaakt moeten worden, zei ze in een toespraak voor het mobiliteitscomité van de Kamer, zoals de Belgische krant Le Soir meldde. Bij de Belgische spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel krijgt internationaal verkeer vaak prioriteit 2, de hoogste prioriteit in de normale dienst (prioriteit 1 is voorbehouden voor reddings- en noodtreinen). Aangezien internationaal verkeer ook rekening moet houden met capaciteit in het buitenland, komt het vaak voor dat één of meer treinen van de NMBS voor binnenlandse dienst moeten worden “verplaatst” om een Eurostar hier, een ICE daar of een andere trein met prioriteit 2 te kunnen laten rijden. Het risico op congestie kristalliseert zich echter rond bepaalde knooppunten in het Belgische netwerk, zoals de beroemde Noord-Zuidverbinding van de hoofdstad.
De CEO van Infrabel liet in oktober op de nationale TV (RTBF) ook doorschemeren dat er concurrerende routes Amsterdam-Brussel-Parijs op tafel lagen. Zoals eerder gemeld, hebben de Italiaanse staatsspoorwegen FS Italiane een oogje op deze verbinding, en het hoofd van de NMBS heeft het over “hogesnelheids”-projecten, hoewel 200 km/u-projecten volgens de UIC-criteria niet als “hogesnelheids”-projecten kunnen worden beschouwd.
De vrees die in het Belgische parlement werd geuit, kan echter worden getemperd. Het hele jaar door zijn er tal van projecten aangekondigd. Maar zoals nachttreinoperator European Sleeper al heeft gezien, leiden deze aankondigingen niet meteen tot concrete resultaten. Het is goed mogelijk dat er van de zes projecten plannen zijn die niet of niet meteen doorgaan.
Veel projecten
Een van deze zes werd in juni 2023 aangekondigd door Arriva NL, een dochteronderneming van Deutsche Bahn, die vanaf juni 2026 een dagelijkse trein wil laten rijden tussen Groningen en Parijs. Maar het lijkt meer een tactiek te zijn. Arriva legt uit dat de staatssecretaris van de vorige Nederlandse regering in feite had uitgelegd dat als er voor 10 juni 2023 geen initiatief voor internationale spoordiensten zou worden ingediend, deze diensten zouden worden opgenomen in de concessie voor het Nederlandse hoofdrailnet.
Dit kan ook de reden zijn waarom QBuzz, een dochteronderneming van FS Italiane, besloot haar project te presenteren. Hoewel er tot nu toe veel stilte is geweest, is het project van Trenitalia zeker iets om serieus te nemen, hoewel er nog geen lanceerdatum is. De Frecciarossa treinen zijn nog niet goedgekeurd in België of Nederland, maar dit zou kunnen versnellen, net als in Frankrijk en Spanje.
SNCF vergevorderd
De sporen bezetten nu het nog kan, is echter het beleid van de Franse SNCF, die van plan is om een klassieke trein tussen Parijs en Brussel te herintroduceren, nadat deze in 1997 werd geannuleerd. Deze trein zal echter niet tot Amsterdam rijden. Hij is van plan I11-rijtuigen te gebruiken die de NMBS kan vrijgeven na de komst van M7-rijtuigen op het traject Oostende-Luik-Eupen.
De NMBS wil deze trein in juni 2024 introduceren met een enkele retourrit, maar er zijn al plannen om het aantal frequenties te verhogen. Dit project – als het wordt gerealiseerd – zal waarschijnlijk het enige zijn dat dit jaar wordt gerealiseerd. Al deze initiatieven zullen een plaats moeten vinden in het Zuidstation in Brussel, vandaar de vrees van de NMBS CEO dat haar eigen treinen zullen worden weggedrukt om plaats te maken.
Vergelijkbare onderwerpen:
- Nieuwe Nederlandse speler Heuro gaat concurreren met Eurostar om prijzen te verlagen
- European Sleeper gaat Praag bedienen vanaf maart 2024
- Arriva en Qbuzz vragen toegang voor treinen tussen Nederland en Parijs