VK wil in nieuwe wet minimale treindiensten afdwingen tijdens stakingen

The official opening of Parliament in London

De Britse regering heeft aangekondigd nieuwe stakingswetten in te voeren om vitale openbare diensten te beschermen, met name tijdens de kerstperiode. Er zullen minimumdienstregelingen worden ingevoerd voor spoorwegpersoneel, ambulancepersoneel en grensbewakingspersoneel om verstoringen te beperken en de continuïteit van essentiële diensten tijdens mogelijke stakingen te garanderen.

Deze maatregel brengt het Verenigd Koninkrijk op één lijn met landen als Frankrijk, Italië, Spanje en de VS, waar openbare diensten tijdens stakingen betrouwbaar worden voortgezet. De wetgeving, die deel uitmaakt van de Strikes (Minimum Service Levels) Act, is ontworpen om evenwicht te brengen door stakingsacties toe te staan en tegelijkertijd cruciale openbare diensten te beschermen, zoals reizen per trein, noodgezondheidszorg en grensbeveiliging. De aankondiging maakte deel uit van de King’s Speech, de officiële lezing van parlementaire zaken voor de komende sessie in het House of Commons.

Prioritaire routes blijven open

Voor de spoorwegsector schrijft de wetgeving voor dat tijdens stakingen het equivalent van veertig procent van de normale dienstregeling moet rijden, zodat een bepaald serviceniveau gewaarborgd blijft. In het geval van stakingen die van invloed zijn op de spoorweginfrastructuur blijven specifieke prioritaire routes open. De nieuwe regels gelden ook voor ambulancemedewerkers en zorgen ervoor dat vitale ambulancediensten tijdens stakingen doorgang kunnen vinden, met name bij levensbedreigende situaties.

Signals over railway tracks
Gemengde signalen aan de industrie over de Britse wetgeving inzake minimumdienstniveaus die in het Britse parlement moet worden ingevoerd

Minister-president Rishi Sunak benadrukte dat het belangrijk is dat mensen tijdens de feestdagen kunnen reizen en spoedeisende zorg kunnen krijgen zonder afhankelijk te zijn van tijdelijke oplossingen. De wetgeving schetst ook het proces voor werkgevers om werkaanzeggingen te doen aan personen die redelijkerwijs moeten werken tijdens stakingen, waarbij vakbonden ervoor moeten zorgen dat hun leden zich hieraan houden. Als vakbonden dit niet doen, kunnen ze hun wettelijke bescherming verliezen.

Geen enthousiasme bij de vakbonden

Vervoerssecretaris Mark Harper benadrukte in zijn advies de noodzaak van minimale serviceniveaus. Hij zei dat het de bedoeling was dat hardwerkende mensen het doelwit zouden worden van vakbondsleiders. De regels zijn bedoeld om een evenwicht te vinden, zodat de spoorwegindustrie vooruit kan plannen om verstoringen voor passagiers te beperken en toch het stakingsrecht van werknemers kan respecteren. Het is duidelijk dat de voorstellen niet met enthousiasme zijn ontvangen door de vakbonden.

In het algemeen weerspiegelt de beslissing van de Britse regering om wetgeving over minimumdienstniveaus in te voeren een bredere inspanning om de bezorgdheid over mogelijke verstoringen van cruciale openbare diensten weg te nemen en een evenwicht te bewaren tussen werknemersrechten en openbare veiligheid. De wetgeving komt te midden van lopende arbeidsconflicten en een toezegging om de veerkracht van de openbare diensten te vergroten. Men zou kunnen speculeren dat het wetsvoorstel een rol heeft gespeeld in de beslissing van de vakbond van machinisten (ASLEF) om begin december door te gaan met een stakingsprogramma.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com