Het veranderende treinreispatroon in Groot-Brittannië

Mother and pre-school son on train

Wanneer Great British Railways uiteindelijk Network Rail opvolgt als de infrastructuur- en beheersinstantie voor het Britse netwerk, zal het een sterk veranderde spoorweg erven. In termen van passagiersgebruik en de redenen die klanten geven om in de trein te stappen in het Verenigd Koninkrijk, verschuift de markt naar iets dat meer verwant is aan de jaren 1970, in plaats van naar de jaren 2030. Het Great British Railways Transition Team is al actief geweest in het verzamelen van statistieken en hun laatste aankondiging suggereert dat vrijetijdsreizen een hoge vlucht nemen, waardoor het reispatroon van de spoorwegen meer gaat lijken op dat van een vervlogen tijdperk, toen vakantietreinen en weekend specials een cruciaal antwoord waren op de vraagpatronen.

Volgens cijfers van de Great British Railways Transition Teams (GBRTT) – het formerende orgaan dat belast is met het opzetten van de managementstructuur die Network Rail en veel administratieve functies die momenteel worden uitgevoerd door overheidsdepartementen of gefranchisede exploitanten zal vervangen. De cijfers van de GBRTT in hun laatste Train Travel Snapshot hebben een aanzienlijke stijging van de kwartaalinkomsten van de spoorwegen onthuld, voornamelijk door een stijging van het aantal vrijetijdsreizen. De analyse geeft aan dat de spoorwegindustrie geleidelijk herstelt van de pandemische depressie, met een totale omzetstijging van 13 procent, wat neerkomt op 295 miljoen pond (345 miljoen euro).

Experimenteel afgeschafte piektarieven

Kwartaalcijfers van de GBRTT over 1 april 1 tot 30 juni 2023 laten een gezond herstel zien van het vertrouwen in de Britse spoorwegen. Passagiersanalyse toont een groei van 19 procent kwartaal-op-kwartaal in inkomsten uit vrijetijdsreizen. Deze robuuste bijdrage is de meest positieve indicator van een algehele positieve trend. Vrijetijdsreizen waren goed voor meer dan 75 procent van de stijging in de inkomsten van de spoorwegen tijdens deze periode, wat de centrale rol in het herstel van de sector onderstreept. Dit heeft geleid tot een hogere belasting van wat voorheen werd beschouwd als ‘daluren’, hoewel geen enkele exploitant heeft gereageerd door extra spitsbeperkingen in te stellen. Ten minste één exploitant (ScotRail) heeft bij wijze van experiment de spitstarieven helemaal afgeschaft – in ieder geval voor zes maanden.

A graphic using a train motif on a viaduct to illustrate the split between standard class passengers, business travellers and fist class passengers
Passagierstreinreizen lijken steeds meer op de demografie van vliegreizen, waarbij ‘eerste klas’ een kleiner deel van de totale lading vormt
.

Woon-werkverkeer en zakenreizen zijn ook gegroeid, respectievelijk met zes procent en acht procent. Statistici van GBRTT schrijven deze cijfers toe aan een late terugkeer naar kantoren en reguliere zakelijke activiteiten. Nu meer mensen weer op kantoor gaan werken, aldus een rapport bij de cijfers, past de spoorwegsector zich aan aan de veranderende behoeften van klanten. in dit geval is aanpassen een geval van terug naar de toekomst, met meer nadruk op reizen buiten de piekuren.

Denk aan de toekomstige vraag

Bronnen uit de industrie hebben de cijfers voorzichtig verwelkomd. “Deze enorm bemoedigende GBRTT cijfers zijn opnieuw een bewijs dat reizigers massaal terugkeren naar het spoor”, zegt Darren Caplan, Chief Executive van de Railway Industry Association, die de toeleveringsketen vertegenwoordigt. “Het herinnert ons eraan dat we als land onze voet niet van het pedaal van de spoorweginvesteringen moeten halen en dat we vandaag aan de toekomstige vraag moeten denken door de capaciteit voor morgen te plannen. Uiteindelijk komt dit ten goede aan de klanten – zowel [passagiers]spoor als goederenvervoer – en aan de schatkist, die meer waar voor zijn geld krijgt wanneer we de komende jaren spoorweginfrastructuur en rollend materieel van wereldklasse proberen te ontwikkelen.”

Van hun kant zeggen de GBRTT dat ze zich inzetten voor initiatieven zoals het vereenvoudigen van de kaartverkoop, het bieden van meer waar voor je geld en het verbeteren van de communicatie om een meer klantgericht spoorwegsysteem te creëren. “We hebben de collectieve kracht nodig van alle delen van de industrie die samenwerken om groei te stimuleren”, zei Suzanne Donnelly, Directeur Reizigersinkomsten bij het Great British Railways Transition Team. “Lokale spoorwegleiders kennen hun eigen context het beste, maar door besluitvormers uit de hele industrie samen te brengen om prioriteit te geven aan investeringen, ondersteunt GBRTT gezamenlijke besluitvorming die werkt over het hele netwerk.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com