Britse machinisten heropstarten arbeidsconflict

Train driver looks out from cab to the track ahead

Sceptische treinreizigers in het Verenigd Koninkrijk vermoedden dat hun pad niet vrij was. Slechts enkele dagen nadat de belangrijkste vakbond, de RMT, haar stakingsacties had opgeschort, heeft de op één na grootste vakbond in de spoorwegindustrie, de vakbond van machinisten, zich opnieuw in de strijd gemengd. ASLEF, die bijna 25.000 spoorwegprofessionals in de cabine vertegenwoordigt, heeft een gespreide reeks stakingen en een verbod op overwerk aangekondigd voor de eerste weken van december. Het nieuws is met afgrijzen ontvangen, vooral door de horeca en detailhandel, die zeggen dat het gericht zal zijn op de aanloop naar Kerstmis. De actie zal de passagiersdiensten in veel gebieden verstoren.

In een groot deel van het Verenigd Koninkrijk zullen de spoordiensten in de eerste weken van december worden verstoord. De stakingen nemen de vorm aan van een doorlopend programma van stakingen bij passagiersvervoerders in Engeland. Deze nieuwe tactiek verschilt van het eerder vastgestelde patroon van kortere maar bredere stakingen. In deze laatste actie zullen ASLEF-leden staken bij verschillende maatschappijen tussen zaterdag 2 december en vrijdag 8 december, waarbij elke dag een andere passagierstreinmaatschappij getroffen wordt. Er zal ook een algehele weigering zijn om overuren te maken van vrijdag 1 december tot zaterdag 9 december. Terwijl het goederenvervoer geen hinder ondervindt en het veiligheidspersoneel (inclusief seingevers) dienst blijft doen, zal het passagiersnetwerk aanzienlijk worden beperkt.

Spoorwegen nog steeds gesteund door belastingbetalers

ASLEF zegt dat machinisten sinds 2019 geen loonsverhoging meer hebben gehad. Ze zeggen dat hun voortdurende actie te maken heeft met de stijgende inflatie, terwijl het loon statisch blijft. “Dat is een reële loonsverlaging”, stelt de vakbond in een verklaring. “We streven naar een eerlijk loonakkoord voor onze leden die te maken hebben gehad met loonsverlagingen in reële termen, terwijl particuliere exploitanten en rollend materieelbedrijven (die eigenaar zijn van de treinen en ze terugleasen) zijn doorgegaan met het uitkeren van dividenden aan hun aandeelhouders, waardoor ze winst hebben onttrokken aan de spoorwegen”. Terwijl de RMT een ballotage houdt onder haar leden over een zes maanden durende opschorting van de vakbondsacties, na een herzien aanbod op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden, zet de vakbond van machinisten nieuwe acties door.

Christmas tree at Waterloo station
Kerstboom op Waterloo station, maar niet veel feestvreugde in december met een nieuwe ronde van stakingsacties gepland voor het begin van de maand (foto: Network Rail)

Het vertegenwoordigend orgaan van de werkgevers, Rail Delivery Group, heeft gereageerd op de oproep van ASLEF voor verdere stakingen, door te zeggen dat ze volkomen onnodig zijn. “De stakingsactie van de ASLEF-leiding zal klanten en bedrijven helaas verstoren in de aanloop naar de belangrijke feestperiode”, zei een woordvoerder in een reactie. “Deze actie brengt de spoorwegen nog meer schade toe in een tijd waarin ze nog steeds 175 miljoen pond [meer dan 200 miljoen euro] per maand extra belastinggeld krijgen. Het eerlijke en betaalbare aanbod van de industrie, dat de gemiddelde basissalarissen van machinisten voor een vierdaagse werkweek van 60.000 pond naar bijna 65.000 pond [69.500 – 75.500 euro] zou brengen, blijft op tafel liggen. We dringen er bij de ASLEF-leiding op aan om dit aan haar leden voor te leggen, Kerstmis terug te geven aan onze passagiers en een einde te maken aan dit schadelijke arbeidsconflict.”

Doorlopend programma van stakingen

ASLEF heeft bijna 25.000 leden die in de spoorwegindustrie werken. Bijna allemaal zijn ze actief in het treinpersoneel (machinisten) en hun terugtrekking uit het arbeidsproces is duidelijk een verlammende klap voor de industrie. Het vorige actiepatroon was dat de andere grote vakbond in de industrie, de RMT, en ASLEF elkaar afwisselden op actiedagen, waardoor het grootste deel van het netwerk tot wel een week lang buiten werking was. Deze keer is de geplande actie anders, met individuele bedrijven die op verschillende dagen het doelwit zijn, over een periode van een week. Er geldt ook een overwerkverbod voor de periode 1-9 december.

Liverpool Lime Street station
Lege perrons in Liverpool Lime Street tijdens de stakingen in juni 2022. De stad zal meerdere verstoringen zien in de eerste week van december 2023 (afbeelding: Network Rail)

Meerdere media hebben het actieplan van ALSEF uiteengezet. Vanaf zaterdag 2 december staken machinisten bij East Midlands Railway en LNER – die Londen verbinden met Nottingham, Sheffield, Leeds, York, Newcastle en Edinburgh. Op zondag 3 december zullen Avanti West Coast, Chiltern, Great Northern Thameslink en West Midlands Trains getroffen worden. Op dinsdag 5 december worden de maatschappijen C2C en Greater Anglia uit het oosten van Engeland getroffen. Op woensdag 6 december verplaatst de vakbondsactie zich naar Southeastern, Southern/Gatwick Express, SWR hoofdlijn, SWR depotbestuurders en Island Line op het Isle of Wight. Het grootst getroffen gebied zal zijn op donderdag 7 december, wanneer machinisten zullen staken bij CrossCountry en GWR, waardoor treinen uit het noorden tot Aberdeen en het zuiden tot Penzance zullen stoppen, evenals veel diensten uit Birmingham, Londen en Bristol. Op vrijdag zullen Northern en TransPennine te maken krijgen met een doorlopend programma van stopzettingen, waarbij onder andere Liverpool, Manchester, Leeds en York worden aangedaan.

Hoewel de actie beperkt blijft tot passagiersmaatschappijen die voornamelijk op Engeland rijden, zullen ook veel treinen die naar Schotland en Wales rijden getroffen worden. Zoals al de hele tijd het geval is, is Noord-Ierland er niet bij betrokken.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com