Arriva neemt ETCS-treinen in gebruik voor haar drielandentreinen

An Arriva train at Aachen station, which runs to Maastricht

Vervoerder Arriva heeft de eerste FLIRT-treinen met ETCS in gebruik genomen voor de Drielanden-trein tussen Nederland, België en Duitsland. Reizigers kunnen nu zonder overstappen reizen tussen Maastricht, Luik en Aken. De nieuwe voertuigen vervullen ‘een lang gekoesterde wens’, aldus Arriva.

De acht FLIRT-treinen zijn uitgerust met het nieuwste ETCS-GUARDIA systeem van leverancier Stadler. Dit systeem wordt momenteel alleen gebruikt op het Belgische spoor omdat systemen van klasse B (PZB en ATB) nog steeds worden gebruikt op het Nederlandse en Duitse spoor. Deze zijn echter geïntegreerd in het ETCS-systeem van de treinen, waardoor de trein in alle drie de landen kan rijden.

De voertuigen zullen direct worden ingezet op de internationale verbinding tussen Nederland, België en Duitsland. De overstap in Maastricht voor reizigers van en naar Luik behoort daarmee tot het verleden. Arriva was aanvankelijk van plan om in 2018 te beginnen met pendelen tussen België, Nederland en Duitsland zonder overstappen, maar technische tegenslagen vertraagden de volledige ingebruikname van de Drielanden-trein met ongeveer zes jaar.

Lang gekoesterde wens

Michiel Cusell, regiodirecteur van Arriva Limburg, zei: “Met de introductie van ETCS in onze Drielanden trein gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Onze reizigers kunnen nu van Luik, via Maastricht, naar Aken reizen.”

Namens hem gaf Marc Trippel, executive vice president Signaling bij Stadler, het volgende commentaar: “We zijn erg trots dat we dit project hebben kunnen realiseren voor een deel van ons grote FLIRT-park in Nederland. Uitbreiding van het aantal voertuigen dat wordt gebruikt voor grensoverschrijdende operaties verhoogt de waarde van het wagenpark. “

Inzet in heel Europa

Stadler heeft ETCS-GUARDIA ontwikkeld in samenwerking met technologiebedrijf AngelStar. Het systeem is nu goedgekeurd in verschillende Europese landen en wordt momenteel ingezet in Zwitserland, Polen, Italië, Hongarije, Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in onze zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Lees ook:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com