Deutsche Bahn introduceert innovatieve energiehub in Tübingen
Als onderdeel van haar bedrijfsstrategie “Strong Rail” heeft Deutsche Bahn (DB) een Innovation Hub gelanceerd in Tübingen.
Dit initiatief, dat wordt geleid door de dochteronderneming DB Energie, richt zich op het testen van nieuwe technologieën voor duurzame energievoorziening via het spoor. Een belangrijk aspect van het project is de ontwikkeling van een technische interface met de bovenleiding, waardoor de directe integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet van de spoorwegen wordt vergemakkelijkt. Het doel is om efficiënte energieoplossingen te onderzoeken voor de toekomstige energiebehoeften van het spoor, rekening houdend met de toenemende integratie van hernieuwbare energiebronnen.
De installatie in Tübingen bestaat uit zes componenten, waarbij een centrale rol is weggelegd voor een apparaat dat bekend staat als een “Sector Coupler” en dat DB mede heeft ontwikkeld voor dit project. Dit apparaat fungeert als interface voor de bovengrondse leidingen en verbindt deze met een waterstofgenerator en een batterijopslagsysteem. De Sector Coupler is al operationeel in Tübingen voor een project waarbij groene waterstof wordt geproduceerd om waterstoftreinen aan te drijven.
Koolstofneutraal in 2040
DB streeft naar CO2-neutraliteit in 2040. Op dit moment is 68 procent van de energiemix voor het spoor afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Tegen 2038 wil DB dat alle spoorwegstroom afkomstig is uit hernieuwbare bronnen, met een tussentijdse doelstelling van 80% tegen 2030. Sinds 2018 reizen passagiers op langeafstandsreizen binnen Duitsland in treinen die volledig op groene energie rijden.
Dr. Andreas Hoffknecht, technisch directeur van DB Energie GmbH, verklaarde: “DB Energie zet zich actief in voor de energietransitie in de spoorwegsector. Via de Innovation Hub in Tübingen testen we innovatieve technologieën om inzicht te krijgen in hoe we flexibel kunnen reageren op scenario’s zoals periodes van lage productie van hernieuwbare energie.”
Als netwerkbeheerder beheert DB Energie het 8.000 kilometer lange elektriciteitsnet van de spoorwegen, dat dagelijks ongeveer 20.000 treinen van stroom voorziet. Met de uitbreiding van hernieuwbare energie zal het elektriciteitsnet transformeren, met talloze kleinere toegangspunten die fluctuerende hoeveelheden groene energie leveren.
Vergeleken met grote converterstations kunnen Sector Couplers lokaal opgewekte groene energie direct in de bovenleiding injecteren, waardoor de netwerkcapaciteit wordt geoptimaliseerd en transmissie over lange afstanden niet meer nodig is. Bovendien kunnen Sector Couplers dienen als interfaces tussen bovenleidingen en opslagtechnologieën, waardoor flexibel kan worden gereageerd op netwerkfluctuaties. In Tübingen gebruikt DB Energie een innovatief Second Life batterijopslagsysteem dat is ontwikkeld door encore DB, een interne DB-startup, en dat bestaat uit gerenoveerde batterijen uit elektrische voertuigen.
Verder lezen:
- Zero Fuel biedt spoorsector helemaal niets
- FCH2RAIL: Waterstoftrein succesvol getest in Portugal
- Eurostar laat treinen vanaf 2030 rijden op hernieuwbare energie