Lichtpuntje in staking Britse chauffeurs

De officiële feestdag van maandag in het Verenigd Koninkrijk was typisch. Bewolkt met dreiging van regen. Die wolken hadden echter een zilveren randje. Er was nieuws over een poging tot verzoening in het langlopende arbeidsconflict tussen de vakbond van machinisten en de spoorwegmaatschappijen. De krant Financial Times beweerde dat de spoorwegexploitanten de vakbond hadden benaderd voor een informeel gesprek.

Niemand gelooft dat het meer kan zijn dan gesprekken over gesprekken. Maar dat is meer dan mogelijk was in de afgelopen twaalf maanden, sinds de partijen elkaar voor het laatst formeel ontmoetten. Het feit dat het vertegenwoordigend orgaan van de spoorwegmaatschappijen, de Rail Delivery Group, de gelederen heeft verbroken en een verzoening heeft voorgesteld, heeft in ieder geval hoop gegeven aan lang lijdende passagiers. Maar besprekingen, op welk niveau dan ook, zullen niet snel genoeg komen om de geplande actie van deze week af te wenden.

Harper: eerlijke deal op tafel

De Britse minister van Transport, Mark Harper, werd zondag geïnterviewd op Times Radio in Londen. Hij speelde het nog steeds hard. Er was geen sprake van een verzoening in zijn krachtige verdediging van zijn positie. Hij was stellig in zijn standpunt dat de chauffeursvakbond ASLEF onredelijk tegenwerkte. Harper zei dat er een eerlijke deal op tafel lag, maar dat de vakbondsbazen hadden geweigerd om het aanbod aan hun leden voor te leggen.

Harper werd echter afgeleid van zijn transportportefeuille door de zeer slechte prestaties van zijn regerende Conservatieve Partij bij de lokale verkiezingen die vorige week in Engeland werden gehouden. Vanuit het standpunt van de vakbonden zou het zilveren randje wel eens een algemene verkiezing en een regeringswisseling kunnen zijn – vrijwel zeker naar de socialistische Labourpartij.

Terwijl een staking eindigt…

De leider van de machinistenbond, Mick Whelan, leek te bevestigen dat de Rail Delivery Group contact had gehad met ASLEF. Hij vertelde nieuwsagentschappen dat de RDG een zachte benadering had gekozen. Hij werd geciteerd door de Press Association als het ontdekken van een “lichte verandering van stemming, en we zijn natuurlijk niet van plan om nee te zeggen tegen elke poging om fatsoenlijke onderhandelingen te voeren”, zei hij. “Ik geloof dat we het einde van dit geschil naderen en dat er een oplossing zal komen”, voegde hij eraan toe in de laatste editie van het ASLEF tijdschrift.

Te hard rijdende ScotRail trein door Galashiels (EWR – Stuart Radcliffe)

Het geschil loopt al sinds de zomer van 2022. Het overwerkverbod dat op Bank Holiday Monday begon, ging echter door en de stakingen die voor later deze week gepland staan, zijn nog steeds verplicht. Voordat iemand te enthousiast juicht, de andere grote vakbond in de industrie, de RMT, is een geschil aangegaan met ScotRail, de exploitant die door de regering in Edinburgh wordt geleid. RMT-leden bij Scotrail gaan staken over de rol van de bewakers op de routes naar Barrhead en East Kilbride aan de zuidelijke rand van het netwerk van de regio Glasgow. Later deze maand en op de eerste twee dagen van juni zal er een reeks stakingen van 48 uur plaatsvinden. Precies op tijd voor de volgende feestdag dus. Misschien is het weer, en de stemming, tegen die tijd zonniger.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com