Elf uur uitstel voor Alstom in Derby?

Aventra electric multiple unit at Alstom factory in Derby

Litchurch Lane. Het is een adres dat synoniem is aan de Britse treinfabricage. De beroemde spoorwegfabriek in de stad Derby staat echter voor een definitieve sluiting. De orderportefeuille is opgedroogd en de huidige eigenaren, Alstom, bereiden zich voor op het ontslag van de resterende 3000 werknemers. Er zou echter op het laatste moment nog uitstel kunnen komen. Er zijn details naar buiten gekomen dat de Britse regering op het punt staat een levensreddende order te plaatsen.

Een grootscheepse campagne in de hele stad heeft mogelijk vruchten afgeworpen om de fabriek in Litchurch Lane van Alstom te redden. Honderden bedrijven hebben zich achter de zaak geschaard. Hun steun is in ieder geval deels te danken aan de duizenden banen in de toeleveringsketen die afhankelijk zijn van het werk van de historische fabriek. Leiders uit de spoorwegindustrie hebben opgeroepen om op het laatste moment nog een bestelling te plaatsen. Hun oproep is misschien beantwoord. Er wordt gespeculeerd dat de Britse regering op het punt staat een order te plaatsen voor ongeveer tien treinen. Dat zou genoeg zijn om de werkzaamheden in leven te houden en met de hoop op een toekomst op de lange termijn.

HS2-ellende zou de redder van Derby kunnen zijn

De stap om nieuwe treinen te bestellen zou deze week bekrachtigd kunnen worden. Onlangs stelde de invloedrijke pressiegroep Railfuture voor dat een bestelling van tien nieuwe Aventra treinen voldoende zou zijn om het werk te redden. Ze zeiden dat de treinen nodig zouden zijn om de vloot van de Elizabeth Line uit te breiden, in het licht van de extra capaciteit die nodig is om het HS2-verkeer aan te kunnen. Railfuture stelt dat de tussentijdse beëindiging van het HS2 hogesnelheidslijnproject in Old Oak Common in het westen van Londen, in plaats van Euston Station in het centrum van Londen, een veel hoger volume aan transferpassagiers zal genereren in Old Oak Common, dat direct verbonden is met de Elizabeth Line. De huidige Aventra-vloot is geassembleerd in Litchurch Lane en dit zou volgens hen een gemakkelijk te realiseren run-on order zijn.

Nog tien van deze, alstublieft. Een nieuwe bestelling van Aventra treinen zou Litchurch Lane kunnen redden. Hier arriveert een Elizabeth Line klasse 345 Aventra op London Liverpool Street, nu het drukste station in het Verenigd Koninkrijk (TfL afbeelding)
.

De organisatie die de toeleveringsketen vertegenwoordigt, de Railway Industry Association, is het eens met dat scenario. De RIA verwelkomde het nieuws dat Alstom en de Britse regering dicht bij een deal voor nieuwe treinen zijn, hoewel er nog geen overeenstemming is bereikt. Afgelopen zomer publiceerde de RIA het rapport ‘Rolling Stock: Making 2023 the year of opportunity not crisis’ waarin de regering werd opgeroepen om met spoed bestellingen te plaatsen voor “broodnodige nieuwe en gerenoveerde treinen in het hele VK”. Het is duidelijk dat ze van mening zijn dat het aannemen van die strategie een lange weg zou hebben afgelegd om de crisis te voorkomen waarmee de werknemers van Litchurch Lane nu worden geconfronteerd.

De spoorwegindustrie heeft de regering geadviseerd actie te ondernemen

Het probleem van het gebrek aan treinbestellingen beperkt zich niet tot Derby. “Leveranciers in het hele Verenigd Koninkrijk zullen hopen dat de huidige besprekingen tussen ministers en alle treinfabrikanten tot een positief resultaat leiden”, zegt Darren Caplan, chief executive van de RIA. “Er zijn duidelijk onmiddellijke oplossingen nodig om de risico’s op korte termijn te beperken en de werkgelegenheid en de capaciteit van het VK te behouden. De regering moet dringend de aanbestedingen voor nieuwe opdrachten op de middellange termijn vervroegen en luisteren naar de voorstellen van de industrie die oproept tot een gelijk speelveld voor fabrikanten om in te schrijven op komende werkopdrachten.”

In december vertelden leiders uit de spoorwegindustrie aan de Transport Select Committee van het Britse parlement dat spoorwegleveranciers behoefte hebben aan een zichtbare en duidelijke pijplijn voor nieuw en gerenoveerd rollend materieel. Ze zeiden dat dit duidelijkheid zou scheppen voor leveranciers, de Britse spoorwegindustrie zou beschermen en de capaciteit op korte tot middellange termijn zou verbeteren.

Ondertussen lijkt Alstom verder in relatief goede gezondheid te verkeren. Ondanks de zorgen over Litchurch Lane heeft het bedrijf onlangs zijn activiteiten uitgebreid. Het heeft een bod gedaan op ‘open access’ treinen (niet-gesubsidieerde commerciële diensten) tussen Noord-Wales, Shropshire in Engeland en Londen. Als de nieuwe dienst wordt goedgekeurd, zijn er echter geen nieuw gebouwde treinen van Litchurch Lane nodig – althans in het begin. Het is te hopen dat die treinen met open toegang beginnen te rijden, terwijl een oplevend Litchurch Lane aan de slag gaat met nieuwe orders.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com