ProRail heeft een ‘reële’ kans op een miljoenenboete voor vertragingen
Volgens ProRail is er een reële kans dat de spoorvervoerder een boete krijgt voor het onderpresteren op de hogesnelheidslijn (HSL). In de eerste drie maanden van dit jaar was bijna 40 procent van de reizen op dit hogesnelheidsnet te laat, maakte de organisatie bekend bij de publicatie van haar jaarverslag.
“Het is heel realistisch dat we een boete krijgen, omdat we daar harde afspraken over hebben”, zegt financieel hoofd Mirjam van Velthuizen-Lormans. “Dat zou dan 2 miljoen tot 3 miljoen euro zijn.”
ProRail is verantwoordelijk voor het beheer van de spoorinfrastructuur en moet voldoen aan bepaalde stiptheidsdoelstellingen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vooral op het HSL-net was het verschil in de minimumeis voor op tijd presteren aanzienlijk. Ten minste 82,1 procent van de treinen op het HSL-netwerk moet op tijd rijden. “Om heel eerlijk te zijn, waren er problemen met de infrastructuur”, zegt Van Velthuizen-Lormans.
ProRail CEO John Voppen mikt op eind 2025 als het moment waarop de problemen opgelost moeten zijn, herhaalde hij. Problemen met viaducten waar de HSL overheen gaat spelen een grote rol. Deze zijn in de jaren ’90 zo ontworpen dat ze instabiel kunnen worden wanneer treinen er met hoge snelheden overheen rijden, legt Voppen uit. Daarom gelden voor bepaalde delen van het spoor snelheidsbeperkingen.
Door de viaducten te versterken met extra laswerk, hoopt ProRail de problemen op dit moment onder controle te krijgen. Met spiegelsystemen houdt de spoorbeheerder ook de sterkte van de trillingen in de gaten. Volgens Voppen is een definitieve oplossing van het probleem echter het belangrijkst. “Het ergste zou zijn als we overhaast concluderen dat alles is opgelost, en later weer met problemen worden geconfronteerd.”
Net geen 74 procent
Vorig jaar presteerden NS en ProRail ook al ondermaats op het HSL-net. Toen reed iets minder dan 74 procent van de treinen op tijd. Naast de snelheidsbeperkingen op de viaducten kwam dit ook doordat NS een periode te weinig treinen beschikbaar had. Ook verstoorden werkzaamheden op Rotterdam Centraal en Schiphol eind vorig jaar vaak de dienstregeling.
Op het hoofdrailnet reden de treinen vorig jaar vaak op tijd. Vergeleken met 2022 nam het aantal vertragingen echter toe. Eén op de tien treinen had een vertraging van meer dan 5 minuten. Bij 3 procent van de treinen was de vertraging meer dan 15 minuten.
Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie Spoorpro.
Verder lezen:
- NS past dienstregeling aan vanwege snelheidsbeperkingen HSL
- Veiligheidsexpert: ‘Voorkom aansprakelijkheid ProRail voor nachtwerk’
- NS-medewerkers: ‘Stoppen ICE Basel is te wijten aan Deutsche Bahn’