Gemeente Den Haag gaat voor ‘Energie in Openbaar Vervoer’ en RET
In Den Haag hebben gemeente, bedrijven en organisaties woensdag lokale afspraken gemaakt over duurzaamheidsmaatregelen. Den Haag wil de bovenleidingen van trams en elektrische bussen van de HTM gebruiken om stroom te leveren voor auto-oplaadpunten.
De bovenleidingen “hebben een groot deel van de dag een overschot aan capaciteit”, staat in de overeenkomst. Als de elektriciteit op een andere manier gebruikt kan worden, kan het elektrisch rijden gestimuleerd worden zonder dat het netwerk van de beheerder, Stedin, overbelast raakt.
Het Rotterdamse transportbedrijf RET is al veel verder in dit verhaal. Zij hebben al een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de GDS-status (gesloten distributiesysteem) te krijgen. Naast netbeheerders en OVNL nemen tal van bedrijven deel aan het initiatief ‘Energie in het Openbaar Vervoer’, dat tot doel heeft de congestie op het net te verlichten door meervoudig gebruik van het elektriciteitsnetwerk van het openbaar vervoer.
Sneller zindelijk worden
In Den Haag gaan ze nog een stapje verder binnen hun eigen ‘klimaatakkoord’. Zo willen vijf woningcorporaties 50.000 woningen gasloos maken. Als dat lukt, zou dat de CO2-uitstoot met 75 miljoen kilo verminderen. Grote Haagse werkgevers als Shell, Aegon en ANWB willen werknemers stimuleren minder met de auto te reizen. Op de daken van scholen en gebedshuizen kunnen zonnepanelen worden geplaatst.
Sommige organisaties willen kinderen leren eerder zindelijk te worden. Hierdoor zouden er minder luiers in de prullenbak belanden. “Ouders zijn trots, de kinderopvang heeft minder gedoe en lagere kosten, de gemeente bespaart op de afvoer en verbranding van vieze luiers”, leggen de initiatiefnemers van het project “Hagenaars mogen de pot op” uit.
Het zogenaamde Haagse Klimaatakkoord heeft als doel het milieu en klimaat vooruit te helpen. De afspraken zijn ondertekend door 115 organisaties, waaronder de ANWB, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rabobank, de universiteiten van Delft en Leiden, ROC Mondriaan en dertien ambassades.
Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd door onze zusterpublicatie SpoorPro.
Verder lezen:
- NS en NMBS: dubbele diensten tussen Amsterdam en Brussel
- Op zoek naar 600 miljoen (H)euro voor treinen naar Parijs en Londen
- NS-medewerkers: ‘Stoppen ICE Basel is te danken aan Deutsche Bahn’