NS-medewerkers: ‘Stoppen ICE Basel is te danken aan Deutsche Bahn’
Medewerkers van NS schetsen tegenover de Volkskrant een ander beeld over het stopzetten van de ICE naar Basel komende zomer dan een woordvoerder van het Zwitserse spoorbedrijf SBB eerder deed. SBB noemde onderhoud aan het spoor als reden, maar volgens NS-medewerkers komt het vooral door onwil van Deutsche Bahn.
Verschillende NS-medewerkers vertelden aan de Volkskrant dat het schrappen van de ICE naar Basel niet de voorkeur had. Volgens hen zou de dienst worden opgeheven omdat de Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn de treindienst tussen Nederland en Zwitserland niet meer wil uitvoeren.
NS en Deutsche Bahn beheren de treindienst officieel samen, maar omdat de Duitsers het materieel leveren, hebben zij een belangrijke stem. Naar verluidt wil de Duitse vervoerder de focus verleggen naar een sneldienst naar München. Het lijkt erop dat langetermijnwerkzaamheden een rol spelen bij het stopzetten van de verbinding, maar de onwil van de Duitse partij schetst een nieuw beeld van het besluitvormingsproces.
Groeiend aantal reizigers naar München
Een persbericht van NS bevestigt dat de Nederlandse en Duitse spoorbedrijven vanaf 2025 een rechtstreekse ICE-trein van Amsterdam naar München willen laten rijden: “De spoorbedrijven zien dat de reizigersvraag naar de op twee na grootste stad van Duitsland de komende jaren groeit”, stelt NS als achterliggende gedachte.
Volgens de NS zal de trein via Utrecht, Arnhem, Frankfurt Airport en Stuttgart rijden, grotendeels gebruikmakend van het Duitse hogesnelheidsnetwerk. De nieuwe rechtstreekse verbinding zal een reistijd hebben van ongeveer zeven uur, meldt NS. Dit is ongeveer een half uur sneller dan de huidige verbinding met overstap. De capaciteitsaanvraag voor het Nederlandse deel van de verbinding is deze week ingediend bij ProRail.
Treinreizigers kunnen nog wel naar Zwitserland
De laatste ICE naar Basel vertrekt op 15 juli vanuit Amsterdam. De wijzigingen in de ICE-verbindingen staan los van de nachttreinen die vanuit Nederland rijden, waaronder die naar Zwitserland (Zürich). In de toekomst kunnen reizigers nog steeds met een rechtstreekse trein naar het Alpenland reizen, maar met een vertrek ’s avonds en aankomst de volgende ochtend. Deze ‘Nightjets’ kunnen echter hinder ondervinden van het geplande spooronderhoud in Duitsland deze zomer.
Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.nl.
Verder lezen:
- DB ziet stijging internationale langeafstandsreizen
- Rechtstreekse ICE van Nederland naar Zwitserland komende zomer stopgezet
- ICE 4-vloot Deutsche Bahn nu compleet
- Laatste ICE 4 trein verlaat Mobiliteitscentrum Siemens