DB Navigator-app beschuldigd van verbergen Europese slaaptreinen
De Deutsche Bahn (DB) Navigator app toont geen diensten die worden aangeboden door de onafhankelijke nachttreinoperator European Sleeper. De Nederlands-Belgische start-up zal zich tot het Duitse Bundeskartellamt wenden, zo melden Duitse media. Dit is niet de eerste keer dat DB wordt beschuldigd van misleiding van consumenten via haar ticketing applicatie.
European Sleeper nachttrein tickets zijn beschikbaar op spoorweg ticketing platforms in verschillende landen, waaronder op de Nederlandse NS International website, NMBS International in België, en České dráhy in de Tsjechische Republiek. In een recente mededeling van ALLRAIL werd echter benadrukt dat de diensten van European Sleeper nergens te vinden zijn op het DB Navigator-platform, waar de meeste Duitse reizigers hun treinkaartjes kopen.
Tickets voor Nightjets, geëxploiteerd door DB en ÖBB, zijn bijvoorbeeld wel beschikbaar. Klanten die de nachttrein Berlijn-Brussel willen nemen die sinds een jaar door European Sleeper wordt geëxploiteerd, kunnen echter geen tickets kopen op de DB-app. Daarvoor moeten ze naar de website van European Sleeper.
European Sleeper vreest dan ook dat klanten die een andere aanbieder gebruiken of naar het buitenland willen, niet adequaat worden bediend door DB, wat een enorme impact heeft op de zichtbaarheid van de jonge start-up. “Het feit dat de spoorwegen weigeren onze tickets te verkopen, bedreigt ons bestaan op de lange termijn”, zegt medeoprichter Elmer van Buuren tegen de Duitse media DER SPIEGEL.
In zijn Navigator-app toont DB verbindingen van rivalen, maar het ontbreekt aan prijs- of aankoopopties, onthulden de Duitse media. Hoewel DB wettelijk verplicht is om niet-discriminerende informatie over verbindingen te verstrekken, behoudt het de controle over het boeken van tickets en beslist het over samenwerking op basis van ondernemersbeslissingen. Met name European Sleeper verbindingen worden weergegeven, zonder dat er een samenwerking op het gebied van distributie is gepland.
Bundeskartellamt weer betrokken
Als gevolg hiervan wendt European Sleeper zich tot het Duitse Bundeskartellamt om een uitspraak te doen in deze zaak, meldt DER SPIEGEL. Het zou niet de eerste keer zijn dat het kartelbureau de Duitse reus onderzoekt. In juni 2023 oordeelde het kartelbureau dat DB de antitrustwetten overtrad door misbruik te maken van haar marktdominantie ten opzichte van mobiliteitsplatforms, waarbij het veranderingen in de ticketingpraktijken en contractuele clausules oplegde.
Het kartelbureau oordeelde dat DB’s controle over transport- en infrastructuurmarkten de concurrentie beperkte, waardoor speciale verplichtingen tegenover andere bedrijven noodzakelijk werden. DB’s weigering van realtime gegevenstoegang tot mobiliteitsplatforms werd benadrukt, wat gevolgen had voor de reisplanning en passagiersmeldingen. Bovendien moest DB met platformaanbieders onderhandelen over servicekosten voor ticketverkoop, waarbij reclame zonder beperkingen werd toegestaan en het gebruik van kortingscampagnes werd toegestaan.
Op dezelfde manier verbood de regionale rechtbank van Hamburg afgelopen december, na een rechtszaak van FlixTrain tegen misleidende filteropties, DB-leveranciers om specifieke filteropties te implementeren die hun marktdominantie bevestigen. De rechtbank erkende dat DB het opzettelijk onderdrukken van concurrenten een negatieve invloed had op de concurrentie, omdat consumenten vertrouwen op zichtbare aanbiedingen bij het boeken van treinkaartjes.
Spoorwegvereniging reageert
De toegang tot treinkaartjes blijft een belangrijke hindernis voor passagiers en opkomende spelers in de spoorwegsector. Het gebrek aan openheid in ticketplatforms vormt een formidabele toetredingsdrempel en belemmert de zichtbaarheid van nieuwe exploitanten en hun vermogen om passagiers aan te trekken via de gevestigde, door de markt gedomineerde kanalen. Matthias Stoffregen, Managing Director van FMair, drong aan op meer inclusiviteit in ticketdistributieplatforms. Hij benadrukte dat marktleidende platforms zoals bahn.de en de DB Navigator app moeten worden opengesteld voor alle treinexploitanten, en waarschuwde dat zonder een dergelijke toegang de inspanningen om het reizen per spoor te vergroten louter retoriek zouden blijven.
De secretaris-generaal van ALLRAIL, Nick Brooks, sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van een grotere beschikbaarheid van treinkaartjes door in een persbericht te stellen: “Meer nachttreinen zullen de transportsector helpen zijn CO2-uitstoot te verminderen. Omwille van volledige transparantie voor burgers moeten alle treinkaartjes worden verkocht bij alle verkopers van treinkaartjes.” ALLRAIL benadrukte verder dat aangezien “dergelijke ticketverkopers eigendom zijn van de overheid. Dan moet het toch zeker in het algemeen belang zijn dat zij alle passagiersopties van de trein verkopen – en meer mensen op de trein krijgen – een van de meest duurzame vervoerswijzen?
Tot slot pleitte Pro Bahn voorzitter Detlef Neuß in een gesprek met DER SPIEGEL voor een gecentraliseerd platform dat treinreizen aanbiedt ongeacht de spoorwegmaatschappij, waarbij hij suggereerde dat de DB Navigator mogelijk voor dit doel zou kunnen dienen. Deze roep om inclusiviteit komt voort uit de groeiende frustratie over het ongemak van het boeken van internationale treinreizen via verschillende websites.
Verder lezen:
- EU-commissie geeft groen licht voor belofte van Renfe voor meer concurrentie in Spaanse treinkaartjesverkoop
- Duitse rechtbank veroordeelt DB in rechtszaak Flix over treinticketverkoop
- RailTech Europe ’24: Uitdagingen voor marktliberalisering in de Europese Unie