Britse spoorwegindustrie juicht duurzame start toe

Sommige bedrijven vervagen de bestemming tussen passagiers- en goederenvervoer. Lord Peter Hendy, voorzitter van Network Rail, steunde woensdag (13 maart) een ambitieuze start-up op een bijeenkomst van de industrie. De gelegenheid was een publieke onthulling door de baanbrekende express logistiek operator Varamis Rail. Het nieuwe bedrijf presenteerde zijn voorstellen aan de genodigden, voorafgaand aan de voorgestelde diensten naar het hart van Londen.

Varamis Rail is al meer dan een jaar in stilte bezig met de moderne expreslogistiek. Het bedrijf heeft overtollige elektrische treinstellen omgebouwd van passagiers naar pakketten voor een snelle verbinding tussen Birmingham en Glasgow. In Liverpool Street in Londen maakte het bedrijf een duidelijke intentieverklaring. Ze hebben de hoofdstad als volgende in het vizier, met alle potentiële markten van dien.

De voorhoede van een reeks exploitanten

Lord Hendy was ondubbelzinnig in zijn lof voor het concept. Hij merkte op dat Varamis de manier van zakendoen op het spoor volledig had veranderd en een voorstel had gedaan dat het spoor wel eens ten goede zou kunnen veranderen. De voorzitter van Network Rail juichte ook het hergebruik van overbodig rollend materieel toe. Hij zei dat hoewel de Class 321 elektrische treinstellen uit de jaren 1980 hun nut voor de passagiersmarkt grotendeels hadden overleefd, de klasse pas halverwege zijn levensduur was.

The Varamis Express train on the main line
Eersteklas levering. De Varamis Express op de lijn … en nog op hoge snelheid ook.

Lord Hendy gaf verder commentaar op de wedergeboorte van de eenheden als hogesnelheids-, pakket- en lichte logistieke vervoerders en ging in op de economische en verlichte uitbreiding van hun bruikbaarheid. Hoewel hij Varamis prees voor zijn voortrekkersrol, zei hij dat hij hoopte dat zij de voorhoede zouden vormen van een reeks exploitanten die nieuwe toepassingen zouden vinden voor bruikbaar maar verouderd rollend materieel. Hij hoopte dat het netwerk snel meer pioniers zoals Varamis zou verwelkomen.

Een schoner en gezonder milieu bevorderen

Voor sommige potentiële klanten zijn er echter nog steeds onderhandelingen over de kosten. Een waarnemer uit de logistieke sector was van mening dat hun wegvervoerders de kostenbasis van de spoordiensten aanzienlijk konden onderbieden. Varamis is echter niet de enige die bij de overheid lobbyt om het speelveld gelijk te trekken. Phil Read, de managing director van Varamis, is duidelijk geweest over zijn wens om aandacht te besteden aan het aanpakken van de kosten die rechtstreeks aan het spoor in het algemeen worden toegeschreven. Er is een wijdverspreide overtuiging dat het spoor met kosten te maken heeft die wegvervoerders misschien niet zo volledig dragen.

Scott Wilding van Transport for London; Phil Read van Varamis Rail; Lord Peter Hendy van Richmond, voorzitter van Network Rail

Toch zijn er nog andere factoren die in het voordeel van logistiek per spoor pleiten. Het is veelzeggend dat het nul-emissie aanbod van Varamis een snaar heeft geraakt bij het bestuur van de hoofdstad, gezien de ultralage emissies in Londen. “Het evenement van woensdag betekent een belangrijke stap voorwaarts in ons streven naar duurzaamheid en verbetering van de luchtkwaliteit in het centrum van Londen”, zegt Scott Wilding, Principal Strategy Planner bij Transport for London. “Door prioriteit te geven aan oplossingen voor goederenvervoer per spoor verminderen we niet alleen de files en uitstoot op onze wegen, maar bevorderen we ook een schoner en gezonder milieu voor alle Londenaren. Goederenvervoer speelt een cruciale rol in het behoud van de luchtkwaliteit en vitaliteit van onze stad.”

Grote goederenvolumes naar het hart van het centrum van Londen

Varamis Rail onderhoudt al hogesnelheidsdiensten voor vrachtvervoer tussen Birmingham International en Bellshill, dat Glasgow bedient. De non-stop verbinding is aantoonbaar de snelste dienst (van eind tot eind) op de drukke West Coast Main Line in Groot-Brittannië. Nu heeft het bedrijf zijn zinnen gezet op een nieuwe emissievrije vrachtdienst naar het centrum van Londen. Die dienst kan zelfs naar de City of London gaan als Liverpool Street hun uitvalsbasis blijkt te zijn. De locatie voor hun showcase heeft een uitstekend potentieel en zou mogelijke verstoringen in Euston vermijden, waar herontwikkeling een duidelijke mogelijkheid is en er nog steeds onzekerheid bestaat over het HS2 hogesnelheidslijnproject.

“Varamis Rail blijft de duurzame voordelen promoten die de Britse spoorwegindustrie de logistieke sector en de bredere economie te bieden heeft”, zegt Phil Read, hun managing director. “Ons showcase-evenement heeft belangrijke belanghebbenden uit de logistieke sector [en] lokale overheden [de kans] gegeven om een duurzamere methode te visualiseren om grote hoeveelheden goederen naar het hart van het centrum van Londen te vervoeren met onze vloot van omgebouwde volledig elektrische voormalige passagierstreinen. Als we de doelstelling van de Britse regering willen halen om tegen 2050 netto-nul-uitstoot te hebben, dan zijn ambitieuze, koolstofvrije initiatieven zoals die van Varamis Rail niet alleen wenselijk, maar ook essentieel.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com