2023 ziet loonkloof tussen mannen en vrouwen groeien in het voordeel van vrouwen bij Irish Rail

Irish Rail campaign encouraging women to apply for train driver positions

Iarnród Éireann (Irish Rail), de exploitant van het nationale spoorwegnet van Ierland, heeft zijn jaarlijkse Gender Pay Gap-rapport voor 2023 gepubliceerd. Dit tweede verslag volgt op het eerste dat in 2022 werd gepubliceerd. Binnen Irish Rail is de loonkloof tussen mannen en vrouwen gegroeid, ten gunste van vrouwen, en er zijn in 2023 meer vrouwen in dienst getreden.

In het document ‘Equality, Diversity, and Inclusion Vision 2030’ van Irish Rail onderstreept de organisatie het belang van gendergelijkheid als kerndoelstelling. Het gaat hierbij om het verbeteren van de werving, het behoud, de emancipatie en de promotie van vrouwen binnen Iarnród Éireann. Het document beschrijft strategische doelen zoals het verdubbelen van het aantal vrouwelijke werknemers, het uitbannen van pesten op basis van geslacht, het vergroten van de vrouwelijke vertegenwoordiging in leidinggevende functies en het zorgen voor genderevenwicht in selectieprocessen.

Volgens een onderzoek van de Internationale Spoorwegunie (UIC) uit 2022 bestaat 21 procent van het spoorwegpersoneel in 27 landen van de Europese Unie (EU) uit vrouwen en 22 procent in de rest van Europa. Dit ondanks het feit dat volgens Eurostat in 2022 het aantal vrouwen in de EU 4,6 procent hoger lag dan het aantal mannen.

Een door mannen gedomineerde industrie

Binnen Irish Rail steeg het percentage werkende vrouwen van 11,2 naar 11,6 procent. Het ligt daarmee nog steeds 9,4 procent onder het EU-gemiddelde. In totaal werden er 48 vrouwen meer aangenomen, waardoor het aantal vrouwelijke werknemers steeg van 474 naar 522, rekening houdend met vrouwen die Iarnród Éireann hebben verlaten of met pensioen zijn gegaan. Toch is het bedrijf blij met deze toename. Immers, “een meer representatief personeelsbestand stelt ons in staat om onze gevarieerde klantenkring beter van dienst te zijn. Dit is met name van cruciaal belang in sectoren zoals de onze, die van oudsher door mannen worden gedomineerd en dat op dit moment nog steeds doen,” zegt Jim Meade, Chief Executive van Irish Rail in het rapport.

Iarnród Éireann wil het aantal vrouwen dat bij het bedrijf werkt verdubbelen tot ongeveer 1.000 vrouwen, een doelstelling die is ingegeven door het doel van het bedrijf om “in omvang en reikwijdte te groeien in overeenstemming met de Rail 2050-strategie en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling”, aldus het rapport. “Van 2022 tot 2023 was er een stijging van meer dan 10,1 procent op jaarbasis in het aantal vrouwen dat bij Iarnród Éireann werkt en een groter aandeel vrouwen onder nieuwe aanwervingen. Het bedrijf streeft ook naar 50 procent participatie van werknemers in Employee Resource Groups (ERG), waaronder een door vrouwen geleide ERG.

Een andere reden waarom het bedrijf van mening is dat het aantrekken van meer vrouwelijke werknemers bij Irish Rail gunstig is, heeft te maken met het personeelstekort in de spoorwegsector. Meer vrouwen die interesse tonen in de sector zou kunnen helpen deze problemen te verlichten. Volgens het rapport van 2022 zal naar verwachting 18 procent van het huidige personeelsbestand eind 2027 met pensioen gaan. Daarom heeft Iarnród Éireann “onze personeelsbehoeften gepland en ervoor gezorgd dat wij een organisatie en een cultuur zijn die plannen maakt voor diversiteit en gelijkheid.”

Irish Rail's 2023 gender pay wage report numbers (Source: Irish Rail)
Irish Rail’s 2023 gender pay wage report numbers (Bron: Irish Rail)

Loonkloof bij Ierse spoorwegen in het voordeel van vrouwen

De wet op de informatie over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die in juli 2021 in de Ierse wet is opgenomen en in 2022 van kracht wordt, verplicht werkgevers om gegevens over hun loonkloof tussen mannen en vrouwen openbaar te maken. In 2022 bedroeg de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de Republiek Ierland 9,6 procent, wat betekent dat mannen gemiddeld 9,6 procent meer verdienden dan vrouwen, zoals gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek van Ierland. Dit is lager dan het gemiddelde in de EU, dat in 2021 12,7 procent bedroeg en volgens gegevens van de Europese Commissie de afgelopen tien jaar minimale veranderingen heeft ondergaan. De gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen het Ierse ministerie van Transport bedroeg 13,7 procent.

Interessant is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen bij de Ierse spoorwegen in het voordeel van vrouwen uitvalt en in die richting blijft toenemen. Uit het rapport bleek dat “vrouwen in 2023, per uur, 7,72 procent meer verdienen dan mannen in Iarnród Éireann, een verbreding van de kloof ten gunste van vrouwen, die in 2022 6,32 procent bedroeg.” De grootste groep vrouwen bij Irish Rail werkt in de bovenste kwartielen van het bedrijf. Toch maken ze slechts 16,5 procent van de categorie uit, terwijl mannen 83,5 procent van die categorie uitmaken.

De analyse toonde ook aan dat “de hogere netto procentuele toename van het aantal vrouwen in dienst bij de organisatie resulteerde in een lichte stijging van het uurloonverschil.” In 2023 ontvingen vrouwelijke werknemers bij Irish Rail 29,6511 euro als het gemiddelde tarief per uur voor vrouwen in vergelijking met 27,5258 euro per uur voor mannen. Daarnaast was de mediane loonkloof tussen mannen en vrouwen 12,9 procent hoger voor vrouwen dan voor mannen bij Irish Rail in 2023.

Irish Rail's 2023 gender pay wage report numbers (Source: Irish Rail)
Irish Rail’s 2023 gender pay wage report numbers (Bron: Irish Rail)

Programma’s en partnerschappen

Iarnród Éireann blijft vrouwen mondiger maken via verschillende interne programma’s en partnerschappen, met als doel hen essentiële vaardigheden en doorgroeimogelijkheden te bieden. Een daarvan is het Women In Leadership-programma, geleid door de afdeling Talentontwikkeling, dat deelnemers een platform biedt om zelfvertrouwen te ontwikkelen, netwerken op te bouwen en toegang te krijgen tot mentorschap, waardoor ze gemakkelijker kunnen doorstromen naar leidinggevende functies binnen de organisatie.

Irish Rail campaign encouraging women to apply for train driver positions
campagne van Irish Rail om vrouwen aan te moedigen te solliciteren naar functies als machinist (Foto: Irish Rail)

Om inclusief leiderschap te bevorderen, volgen senior leiders en managers een Inclusive Decision-Making Training, een ander initiatief dat hen uitrust met de vaardigheden om vooroordelen te herkennen, onpartijdige beslissingen te nemen en inclusief leiding te geven. De oprichting van het SHINE Women’s Network, een van de hierboven genoemde Employee Resource Groups, is bedoeld om gendergelijkheid te bevorderen en de vooruitgang van vrouwen te ondersteunen. Dit netwerk, dat wordt geleid door werknemers, pleit voor genderinclusief beleid, viert de prestaties van vrouwen en werkt samen met externe partners om de werkgelegenheid en emancipatie van vrouwen verder te ondersteunen.

Tot slot faciliteren samenwerkingsverbanden met organisaties als iWish, Back to Work Connect en PTECH verschillende trajecten naar werk voor vrouwen. Deze samenwerkingsverbanden bieden meisjes de kans om een bèta/technische carrière te verkennen, ondersteunen vrouwen die weer aan het werk gaan en moedigen jonge vrouwen aan om een loopbaan te overwegen in traditioneel door mannen gedomineerde vakgebieden. Wervingscampagnes geven ook prioriteit aan inclusiviteit en diversiteit, met als doel vrouwelijk talent aan te trekken en te behouden in verschillende functies binnen de organisatie.

Wil je meer weten over vrouwen in de spoorwegindustrie? RailTech Europe 2024 organiseert een paneldiscussie over ‘vrouwen in het spoor’ op 6 maart 2024, tussen 15.00 en 15.30 uur. U kunt het conferentieprogramma hier bekijken en u hier registreren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com