Een groene en circulaire spoorweg: hoe kan dit worden bereikt?

image: DB

Elke dag die voorbijgaat is een dag dichter bij het doel van Europa om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Wat is er al mogelijk met batterijen, hoe krijg je een 100% circulair spoorwegsysteem en hoe maak je aanbestedingen duurzamer? Deze onderwerpen staan allemaal centraal tijdens de RailTech Europe conferentie op 7 maart.

In de middagsessie op 7 maart op de RailTech Europe conferentie in Utrecht draait het allemaal om het groener en circulairder maken van het spoor om de klimaatdoelstellingen te halen. Het spoor is al een duurzame vervoerswijze, maar er zijn nog steeds emissies die kunnen worden verminderd en het systeem kan efficiënter en circulairder worden gemaakt. Maar hoe?
De volgende presentaties werpen daar licht op, gevolgd door een paneldiscussie over de toekomst en de uitdagingen die spelen op de verschillende gebieden van decarbonisatie.

Van niet-geëlektrificeerde rails naar een koolstofarm systeem

Noorwegen wil zijn niet-geëlektrificeerde spoorwegnet omvormen tot een koolstofarm systeem om de klimaatdoelstellingen te halen. Stephen Oommen, Projecthoofd bij het Noorse Spoorwegdirectoraat en Bjørn Bryne, Senior Adviseur Rollend Materieel Technologie, zullen hun Conceptstudie presenteren. Ze onderzoeken opties zoals elektrificatie, batterijtechnologie en waterstof om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ondanks de huidige economische uitdagingen en technologische hiaten, beveelt de studie onmiddellijke, op maat gemaakte oplossingen aan voor niet-geëlektrificeerde lijnen om te voorkomen dat marktaandeel verloren gaat in de overgang naar emissievrij vervoer.

Milieueffecten en duurzaam aanbesteden bij spoorwegen

Deze presentatie belicht een pad naar duurzame spoorweginfrastructuur waarbij gegevensanalyse, levenscycluskosten en milieueffecten als evaluatieparameters worden gecombineerd. Matthias Landgraf, CEO en oprichter van Evias rail en Sven Schirmer, Corporate Procurement Coordinator bij de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB vertellen over tools voor emissiereductie en duurzaam aanbesteden.

ÖBB heeft sinds 2020 een tool ontwikkeld, getest en in toenemende mate geïntegreerd voor het in aanmerking nemen van levenscycluskosten inclusief emissiekosten op basis van CO₂-emissies bij aanbestedingen. Sinds dit jaar (2024) is de tool webgebaseerd en volledig gedigitaliseerd: hij registreert emissies van de hele toeleveringsketen, is eenvoudig te gebruiken en slaat de gegevens van de beste bieder rechtstreeks op in een database. De verkregen gegevens maken een gerichte ontwikkeling van leveranciers mogelijk in de richting van decarbonisatie en het bereiken van de Green Deal.

Het gebruik van emissievrije materialen

We willen allemaal dat het spoor emissievrij wordt. Niet alleen de treinen, maar ook het werkmaterieel. Melanie Verschoor, Technical project lead bij Strukton, duikt in wat er al mogelijk is met batterijen en wat de plannen zijn op dit gebied.

Hoe krijg je een 100% circulair spoorsysteem?

De uitdagingen in een circulair spoor zijn groot, maar de kansen nog groter! Isabelle de Keyzer, Senior advisor, Environment and Sustainability bij de International Union of Railways (UIC) neemt je mee door circulariteit in het spoor. Hoe bereiken we het doel van een 100% circulair spoor in 2035?

De RailTech Europe Conference vindt plaats op twee dagen, met andere onderwerpen zoals concurrentie in passagiersvervoer per spoor, signalering en cyberbeveiliging en hogesnelheidstreinen. Bekijk het volledige programma en koop je 1- of 2-dagen ticket hier. Hiermee kunt u ook de tentoonstelling en gratis workshops op RailTech Europe bezoeken.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: RailTech

Bron: RailTech.com