Aantal NMBS-reizigers stijgt met 7 procent in 2023
In 2023 reisden meer dan 244 miljoen reizigers met de trein in België, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2022, meldt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). De groei is vooral duidelijk bij de occasionele reizigers. Tegen 2032 wil de NMBS het aantal reizigers met 30 procent verhogen en de treindienst met 10 procent uitbreiden.
Voor het tweede jaar op rij sinds de COVID-19 pandemie stijgt het aantal reizigers in België. Dit geldt zowel voor pendelaars met een abonnement als voor occasionele reizigers. Het is vooral in deze laatste categorie, die recreatieve reizen aanbiedt, dat de trein aan populariteit blijft winnen. 96 procent van de reizigers reisde in 2019 gemiddeld doordeweeks, tegenover 90 procent in 2022.
Meer forenzen en incidentele reizigers met abonnement
Voor woon-schoolverplaatsingen is NMBS sinds 2022 terug op het niveau van voor de gezondheidscrisis. In 2023 maakten 64 miljoen reizigers gebruik van een Studentenabonnement, wat neerkomt op een stijging van 6 procent ten opzichte van 2022 en een stijging van 2 procent ten opzichte van 2019. In 2023 gebruikten 89 miljoen reizigers een woon-werkabonnement. Hoewel dit neerkomt op een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022, heeft werken op afstand nog steeds een impact op doordeweekse pendelaars en de frequentie waarmee ze de trein nemen. Daardoor blijft het aantal abonnees lager dan in 2019. Er zijn nu 10 procent minder reizigers tijdens de ochtend- en avondspits en, omgekeerd, 10 procent meer reizigers tijdens de daluren.
Zo is de drukste ochtendspits van de week op dinsdag, gevolgd door maandag. Dan nemen de meeste forenzen de trein. Op vrijdagochtend zijn er minder reizigers, maar over de hele dag gezien is vrijdag de drukste dag van de week. Het lagere aantal forenzen in de ochtend wordt grotendeels gecompenseerd tijdens de avondspits. In het weekend is er regelmatig een toename van 20 procent in het aantal reizigers ten opzichte van 2019.
Treinreizen voor vrije tijd wint aan populariteit, vooral tijdens het weekend en schoolvakanties, benadrukte de NMBS in een persbericht. Deze trend zette zich voort in 2023, aangemoedigd door de NMBS met tijdelijke promoties (zoals Duo Ticket of het Winter Promo Ticket). De NMBS meldt dat deze initiatieven succesvol waren, wat bijvoorbeeld leidde tot een stijging van het aantal reizigers met 8 procent in juli en augustus in vergelijking met het jaar daarvoor. In totaal maakten in 2023 ongeveer 77 miljoen reizigers gebruik van losse tickets of tienrittenkaarten, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022.
30 procent meer passagiers tegen 2032
Tegen 2032 wil NMBS het aantal reizigers met 30 procent verhogen en de treindienst (treinen per kilometer) met 10 procent uitbreiden. Deze binnenlandse doelstellingen maken deel uit van het nieuwe openbaredienstcontract tussen de Belgische overheid en de NMBS voor de periode van 2023 tot 2032. Andere NMBS-doelstellingen in dit contract zijn onder meer de uitbreiding van de treindienst (treinen per kilometer) met 10,5 procent op schooldagen en 22,5 procent op zaterdag en een toename van het aantal mogelijke treinverbindingen met 40 procent.
De eerste fase van het vervoersplan 2023-2026, dat in december 2023 werd gelanceerd, is al een stap in deze richting. Verschillende stations bieden nu verbeterde verbindingen met de luchthaven van Charleroi, met een Intercity (IC) trein die in beide richtingen rijdt tussen Leuven, Fleurus en Charleroi-Centraal. In het station van Fleurus kun je gemakkelijk overstappen op de TEC-bussen naar Charleroi Airport. Bovendien zijn de treindiensten tijdens de week uitgebreid tussen Antwerpen en Noorderkempen, tussen Gent en Oudenaarde en op de voorstadsnetwerken S van Luik en Charleroi.
Verder lezen:
- Werkzaamheden aan het RER-netwerk rond Brussel vorderen
- België en Luxemburg vragen EU-financiering voor beter grensoverschrijdend spoorvervoer
- Balde Diao: “Zwitsers zakmes” van Infrabel
- Verkoop zomertickets schiet omhoog in Frankrijk, België en Nederland