Waar gaat de RailTech Europe 2024 Conferentie over?

Panel discussion at RailTech Europe 2022

De RailTech Europe Conferentie zal de toekomst van het spoor bekijken aan de hand van vier verschillende onderwerpen: Hogesnelheidstrein, Seinwezen & Cybersecurity, Concurrentie in Passagiersvervoer en Emissies verminderen. Hier zoomen we in op enkele sprekers en panels die de conferentie te bieden heeft.

De RailTech Europe Conferenties op 6 en 7 maart in Utrecht, Nederland, omvatten presentaties, paneldiscussies en ruimte voor het publiek om vragen te stellen aan de sprekers. Elke conferentiesessie duurt een halve dag en meerdere sessies kunnen worden gecombineerd, evenals met een bezoek aan de beursvloer. Lunch en netwerkborrels zijn inbegrepen.

Hogesnelheidstrein

De eerste conferentiedag begint met hogesnelheidstreinen. De Europese spoorwegsector staat bol van de grote activiteiten om de infrastructuur te verbeteren. De Fehmarnbelt-tunnel in Denemarken, de plannen voor hogesnelheidstreinen in Polen en Tsjechië, de miljardenplannen voor netwerkverbeteringen in Duitsland en Frankrijk en het werk aan de Brenner-basistunnel in de Alpen zijn slechts enkele voorbeelden van de lopende projecten. Waar staan we met deze inspanningen en hoe dragen ze bij aan het stroomlijnen van het groene vervoer van de toekomst in Europa? Tijdens deze conferentiesessie presenteren de verschillende belanghebbenden hun updates.

In een paneldiscussie zullen verschillende sprekers, waaronder een van de sprekers van de sessie Emilien Dang, Chief Technical Officer en lid van de raad van bestuur bij RB Rail AS (Rail Baltica), Europarlementariër Dorien Rookmaker en een bestuurslid van Nevomo, een bedrijf dat een revolutie teweegbrengt op het spoor door Maglev-technologie te implementeren in conventionele spoorwegen, bespreken hoe het hogesnelheidsnetwerk op een realistische manier kan worden uitgebreid.

Seingeving en cyberveiligheid

In de middag van 6 maart gaat de conferentie verder met twee onderwerpen op het gebied van digitalisering. In heel Europa worden inspanningen geleverd om het digitale spoor mogelijk te maken. Van moderne signalerings- en treinbesturingssystemen tot oplossingen voor monitoring en asset management. Kunstmatige intelligentie wint aan belang en wordt een belangrijk onderdeel van de digitale puzzel. Maar nu het spoor een nieuw digitaal tijdperk binnengaat, dreigt het blootgesteld te worden aan nieuwe soorten bedreigingen. Cyberbeveiligingsmaatregelen moeten worden geïmplementeerd.

In deze sessie zullen experts spreken over het implementeren van en werken met AI, risicobeoordelingsprocessen, wat de cyberbeveiligingsvereisten zijn en hoe we de digitale spoorwegsector gaan beschermen. Onder de sprekers zijn Cecillie Bjørlykke en Ingar Osterby, senior adviseurs bij het Noorse Spoorwegdirectoraat (NRD), die hun bevindingen delen over de mate waarin ATO de voordelen van ERTMS-investeringen kan vergroten. David Chabanon van Nordic Signals Consulting vertelt over het digitale tijdperk van de New Yorkse metro. Het European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) vertelt met welke cyberbeveiligingsrisico’s de spoorwegen te maken hebben en waarop ze zich moeten voorbereiden.

Concurrentie in passagiersvervoer per spoor

De EU pleit voor liberalisering van de markt voor passagiersvervoer per spoor. De voorbeelden van Spanje, Italië en Frankrijk hebben aangetoond dat concurrentie kan werken. Spaanse reizigers op hogesnelheidstreinen kunnen dat beamen. Ondertussen gaan er stemmen op in Duitsland om Deutsche Bahn op te splitsen in exploitatie en infrastructuur. De regeringen in België en Nederland van hun kant verzetten zich actief tegen het openstellen van hun hoofdnetwerken voor anderen dan hun nationale exploitanten.

Brancheorganisaties, wetgevers en juristen volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen tijdens deze sessie hun inzichten delen. Onder andere Kimmo Oostermeyer, directeur bij RebelGroup, zal spreken over hoe de huidige hindernissen voor internationale open toegang uit de weg kunnen worden geruimd, zodat concurrentie een stimulans kan zijn om het spoor vooruit te helpen. In een debat zullen zowel voorstanders als critici van meer marktopening en concurrentie op het Europese spoor hun mening geven, waaronder Delphine Grandsart, Senior Researcher bij de European Passengers Federation, Nick Brooks, secretaris-generaal van ALLRAIL en Viola Suto, advocaat gespecialiseerd in spoorwegrecht bij Legal Rail.

Uitstoot verminderen

Als er iets is waar regeringen, exploitanten, infrastructuurbeheerders en andere belanghebbenden het over eens zijn, dan is het wel dat duurzaamheid, circulariteit en koolstofneutraliteit essentieel zijn. Over de hele linie en over het hele continent worden inspanningen geleverd om de uitstoot te verminderen. Naast de voor de hand liggende stap om dieseltreinen uit te faseren, worden er allerlei andere, kleinere stappen gezet.

Deze sessie zal de schijnwerpers richten op enkele van deze inspanningen, groot of klein. Sprekers zijn onder andere Matthias Landgraf, CEO en oprichter van Evias rail en Sven Schirmer, Corporate Procurement Coordinator bij ÖBB, die zal spreken over milieueffecten en duurzaam aanbesteden bij de spoorwegen. Van het Noorse Spoorwegdirectoraat zullen Stephen Oommen, Projecthoofd en Bjørn Bryne, Senior Adviseur Rollend Materieel Technologie, spreken over hoe het directoraat opties zoals elektrificatie, batterijtechnologie en waterstof onderzoekt om de broeikasgasemissies van het Noorse spoorwegsysteem te verminderen.

Inschrijven voor de conferentie kan via de website, waar ook de momenteel bevestigde sprekers en het programma te vinden zijn. Het programma wordt in de komende weken afgerond.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: lisanne Noorlander

Bron: RailTech.com