DSB ontvangt eerste EuroCity treinstellen van Talgo
De Deense Spoorwegen (DSB) hebben de komst van het eerste EuroCity (EC) treinstel aangekondigd. DSB is, in samenwerking met de gerenommeerde treinfabrikant Talgo, bezig met de fijnafstelling en strenge tests in de komende maanden. Het doel is om de details af te ronden en de benodigde goedkeuringen te verkrijgen, zodat de treinen in de herfst van 2024 commercieel kunnen gaan rijden.
Deze vlootvernieuwing is bedoeld om de duurzaamheid en operationele stabiliteit te verbeteren en de totale bedrijfskosten voor de spoorwegexploitant te verlagen. Deze ontwikkeling maakt deel uit van DSB’s bredere initiatief om de treinenvloot nieuw leven in te blazen en over te stappen van voornamelijk dieselmotoren op moderne elektrische en milieuvriendelijke alternatieven. Afgezien van de voordelen voor het milieu, kunnen passagiers rekenen op een comfortabelere en meer verbonden reiservaring.
EuroCity biedt een eigentijds ontwerp, meer comfort en een duurzame benadering van vervoer. De grotere breedte in grensoverschrijdend verkeer biedt meer binnenruimte voor een hoger comfortniveau voor de 492 passagiers die tegelijkertijd in elke trein kunnen zitten. De treinen, met een unieke rollende assemblagetechnologie, kunnen het energieverbruik tot 30% verminderen in vergelijking met de industriestandaarden. Bovendien kan de structuur van de trein voor 95 procent worden hersteld. De treinen, die deel uitmaken van het Talgo 230 platform, hebben een ontwerpsnelheid van 230 km/u en een werksnelheid van 200 km/u.
De nieuw aangekomen treinstellen zijn klaar om een belangrijk onderdeel te worden van het toekomstige spoornetwerk van Denemarken, vooral langs internationale routes die Kopenhagen en Aarhus verbinden met Hamburg (Kopenhagen-Hamburg, Aarhus-Hamburg).
Vernieuwing vloot
DSB heeft Talgo in eerste instantie een raamcontract van 500 miljoen euro toegekend, met een order van 134 miljoen euro voor 8 treinen. Latere bestellingen in april 2021 (extra rijtuigen) en april 2023 (nog eens 8 treinen, 184 miljoen euro) breidden de passagierscapaciteit van de vloot met 10% uit.
Flemming Jensen, CEO van DSB, toonde zich optimistisch over deze belangrijke ontwikkeling: “De ontvangst van de eerste treinen is een mijlpaal in de meest uitgebreide transformatie van de treinvloot van DSB ooit. In de komende jaren zullen de verouderde, voornamelijk op diesel rijdende treinstellen worden vervangen door moderne, elektrische en milieuvriendelijkere treinen.”
De bestelling van acht EC-treinstellen, die aanvankelijk in februari 2020 werd geplaatst, werd later verdubbeld tot 16 treinstellen en 16 stuurstandrijtuigen in 2023. De eerste batch van acht treinstellen staat gepland voor levering in 2024, en nog eens acht treinstellen en 16 stuurstandrijtuigen worden verwacht in 2026-2027. De EC-treinen van Talgo zijn ook besteld door de Duitse Deutsche Bahn (DB), wat hun internationale aantrekkingskracht onderstreept.
Tijdlijn
De tijdlijn voor de vernieuwing van de treinvloot, zoals geschetst door DSB, loopt van de bestelling van EB-locomotieven in 2018 tot de verwachte start van de eerste volledig geautomatiseerde S-treinen in 2030. DSB startte het proces in 2018 met de bestelling van de eerste reeks van 26 EB-locomotieven bij het Duitse Siemens, met de mogelijkheid van nog eens 16 eenheden. Tegen 2020 breidde DSB zijn aankoop uit door 8 EC-treinstellen te bestellen bij de Spaanse fabrikant Talgo. De eerste drie EB-locomotieven werden geleverd en onmiddellijk in dienst gesteld.
In 2021 breidde DSB zijn vloot verder uit door 100 elektrische IC5-treinstellen op het Coradia Stream-platform te bestellen bij de gerenommeerde internationale treinfabrikant Alstom. In 2022 werd een opmerkelijke prestatie geleverd met de succesvolle goedkeuring en levering van in totaal 42 elektrische EB-locomotieven. Het jaar daarop, in 2023, zette DSB zijn expansie voort door nog eens 8 EC-treinstellen te bestellen bij Talgo en de bestelling uit te breiden met 16 stuurstandrijtuigen. In datzelfde jaar werd het ontwerp van de IC5 afgerond, wat het begin van de productie ervan inluidde. DSB zette ook een stap naar de toekomst door de aanbesteding uit te schrijven voor de aankoop van volledig geautomatiseerde S-treinen.
Terwijl de tijdlijn naar 2024 vordert, werden de eerste EC-treinstellen ontvangen. Tot de verwachte ontwikkelingen behoort de levering van de eerste IC5 aan Denemarken in 2025 en de IC5 zal naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen. Verder vooruitkijkend is het jaar 2030 gereserveerd voor de start van de exploitatie van de eerste volledig geautomatiseerde S-trein, wat een uitgebreide modernisering van de Deense spoorweginfrastructuur weerspiegelt.
Lees verder:
- DSB-pendelaars krijgen verhoogde compensatie te midden van spoorverbeteringen
- DSB kampt met twee jaar vertraging bij levering IC5 treinen door Alstom
- Talgo ziet stijgende inkomsten en uitpuilende orderportefeuille in tweede helft van 2023