Spaans consortium Hympulso pakt waterstofenergie voor hogesnelheidstrein aan
Hympulso, een consortium van tien Spaanse bedrijven, heeft de krachten gebundeld om als eerste waterstofaandrijving toe te passen in een hogesnelheidstrein. Het initiatief maakt deel uit van het PERTE-programma (Strategic Projects for Renewable Energies, Renewable Hydrogen, and Storage). Het doel is om een nieuwe technische auto op waterstof en batterijen te ontwikkelen voor een Talgo 250-trein.
Het consortium wordt geleid door Talgo, met als belangrijkste partners Golendus, Ingeteam, Optimus3D, Repsol en Sener. Samenwerkende entiteiten zijn onder andere Universidad Pontificia Comillas en Tecnalia, terwijl Adif als waarnemer fungeert. Het project heeft een subsidie van 6,5 miljoen euro gekregen en is geĆÆntegreerd in het Renewable Hydrogen Innovation Chain Incentive Program, onderdeel van het Recovery, Transformation, and Resilience Plan. Hympulso sluit ook aan bij het initiatief ‘Hydrogen-Powered Mobility Design, Demonstration, and Validation’ binnen het PERTE-programma voor hernieuwbare energie, hernieuwbare waterstof en opslag (ERHA).
Hympulso omvat de hele waardeketen van hernieuwbare waterstof, van opwekking tot verbruik binnen het spoorwegsysteem. Het project beoordeelt ook de impact van de waterstoftransitie op verschillende activa van de spoorweginfrastructuur die door Adif worden beheerd.
De allesomvattende aanpak van Hympulso zal resulteren in aangepaste waterstoftoevoerfaciliteiten voor het spoor, zowel mobiel als vast, en een baanbrekend prototype van een hybride bimodale passagierstrein met variabele spoorbreedte. Deze trein kan naadloos rijden op zowel conventionele als hogesnelheidsspoornetten, gebruikmakend van bovenleidingstroom waar beschikbaar of waterstof en batterijen op niet-geƫlektrificeerde corridors.
Inspelen op de kracht van elke partner
Het aanpakken van de aanzienlijke technologische uitdagingen die de toepassing van hernieuwbare waterstof in het spoorvervoer met zich meebrengt, vereist de betrokkenheid van meerdere belanghebbenden op alle niveaus, zowel publiek als privaat. Het ambitieuze project omvat verschillende aspecten voor elke partner. Talgo wil het dubbel-hybride waterstof-batterijtractiesysteem ontwikkelen, produceren en testen op een Talgo 250-trein voor langeafstandsverkeer op gemengde geƫlektrificeerde en niet-geƫlektrificeerde sporen. Ingeteam zal omkeerbare omvormers met een hoog vermogen ontwerpen, produceren en testen die batterijen kunnen opladen via de bovenleiding.
Repsol en Golendus zullen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van twee installaties voor het tanken van waterstof, waarbij Repsol een mobiel station zal inzetten en Golendus een vaste productie- en leveringsfaciliteit zal opzetten. Sener zal een uitgebreide risicoanalyse en operationele simulatie uitvoeren van de waterstoftoevoerinstallaties en de spoorweginfrastructuur. Optimus3D zal werken aan de ontwikkeling van nieuwe materialen en processen voor waterstoftoepassingen met behulp van additive manufacturing.
Als observerende entiteit wil Adif haar kennis van de vereisten en gebruiksscenario’s van waterstoftechnologie in de spoorweginfrastructuur vergroten, de veiligheid waarborgen, gestandaardiseerde tankinstallaties ontwerpen en samenwerken aan gebruiksscenario’s voor waterstofplatforms.
Verder lezen:
- Talgo ziet stijgende omzet en uitpuilende orderportefeuille in tweede helft 2023
- Stadler hybride locomotief goedgekeurd in Belgiƫ en Nederland
- Spanje heeft het meest efficiƫnte hogesnelheidsnetwerk van Europa, volgens rapport