Te koop: de grond die eerder werd gebruikt voor HS2 Northern Leg … of niet

De Britse regering heeft aangekondigd dat land dat eerder was aangewezen voor de nu geannuleerde noordelijke tak van het HS2 hogesnelheidslijnproject nu beschikbaar is voor verkoop op de open markt. De minister van Transport, Mark Harper, onthulde dat mensen nu een aanvraag kunnen indienen om op de grond te bouwen. De regels die gemeenten verplichten om bij bouwaanvragen te overleggen met het bedrijf dat de lijn bouwt, zijn opgeheven.

Het HS2-project, een hogesnelheidslijn, heeft al vele herzieningsrondes achter de rug. In oktober vorig jaar annuleerde de Britse premier Richi Sunak uiteindelijk het noordelijke deel. Dat deel van het hogesnelheidslijnproject zou het project verder hebben uitgebreid dan de Londen-Birmingham shuttle en het noorden van Engeland hebben bereikt. Dat gaat nu niet meer gebeuren. In plaats daarvan is het de grootste opheffingsuitverkoop van de eeuw, tot nu toe. Tenzij de uitgelekte details van een geheime vergadering waar zijn.

“Zekerheid” voor bewoners langs de voormalige route

HS2 Northern Leg werd in oktober geschrapt door de Britse regering. De ironie was duidelijk toen de premier de aankondiging deed in Manchester, waar de HS2 niet langer zou komen. Die ironie werd echter overschaduwd door de nog grotere controverse van de minister van transport, Mark Harper, die aankondigde dat de vrijwaringsbeperkingen op het grootste deel van de geschrapte route zouden worden opgeheven.

Close up of UK Transport Secretary Mark Harper in smart suit and tie delivering speech at lectern
Mark Harper is de Britse minister van Transport
.

De vrijwaringsaanwijzingen, die planningsinstrumenten zijn om het land te beschermen tegen conflicterende ontwikkelingen, werden opgeheven om, zoals Harper het noemde, “zekerheid” te bieden aan bewoners langs de voormalige route van HS2 en om de ontwikkeling in het gebied te vergemakkelijken. In werkelijkheid is de enige zekerheid van zijn aankondiging het ontketenen van een hernieuwde golf van woede van degenen wiens levens keer op keer zijn verstoord.

Bezwaren tegen ontwikkelingen opgeheven

In een schriftelijke verklaring aan het parlement schetste Mark Harper wat hij noemde de toezegging van de regering om de vrijwaringsaanwijzingen voor High Speed 2 (HS2) Fase 2a tussen de West Midlands en Crewe op te heffen. Deze stap is in lijn met de toezegging van de regering om het Britse transport te transformeren, zoals uiteengezet in het opdrachtdocument “Network North” dat in oktober 2023 werd gepubliceerd.

Nighttime overhead view of viaducts being built in Birmingham
Zo ver en niet verder? Curzon Street Viaducten in aanbouw in Birmingham

Harper verklaarde: “Door de vrijwaring op te heffen, geeft de regering zekerheid aan mensen langs de voormalige route van HS2 en wordt ontwikkeling gemakkelijker. HS2 Ltd [het bedrijf dat is opgericht om de spoorweg aan te leggen] zal niet langer bezwaar maken tegen voorgestelde ontwikkelingen in het gebied waarop de vrijwaringsaanwijzingen van toepassing waren.” De verklaring benadrukte echter de voortdurende vrijwaring van land nabij Handsacre Junction, vlakbij Lichfield, Staffordshire, zodat HS2-treinen kunnen aansluiten op de West Coast Main Line voor reizen naar Manchester, Liverpool en Schotland.

Geen beleid of ambitie voor de toekomst … of toch wel?

Mark Harper had geen opruiender verklaring kunnen afleggen als zijn pen gevuld was geweest met benzine. De schriftelijke verklaring kondigde ook de sluiting aan van compensatieregelingen voor huiseigenaren die getroffen zijn door HS2, met het “Need to Sell” programma dat open blijft om bewoners te ondersteunen totdat het verwoestende effect van HS2 volledig is verdwenen. Met waarschijnlijk later dit jaar algemene verkiezingen en een zeer waarschijnlijke regeringswisseling blijft er grote onzekerheid.

Mick Whelan, algemeen secretaris van ASLEF, de vakbond van machinisten, bekritiseerde de beslissing van de regering in een reactie op de aankondiging. “Deze regering blijft de economie in verval brengen zonder beleid of ambitie voor geïntegreerd vervoer of een groene toekomst”, zei hij. Whelan uitte nog meer zorgen over de gevolgen voor toekomstige generaties, economische groei en kansen, en benadrukte dat alle gepraat over“nivellering” – het regeringsbeleid van economisch evenwicht tussen regio’s – een farce is.

Desondanks lekte een Britse krant, de Sunday Express, details uit over een niet-zo-geheime bijeenkomst, gepland voor deze week, met vertegenwoordigers van lokale en nationale overheden en belanghebbenden uit de industrie. De agenda draait om het terugdraaien van de HS2 Northern Leg. Misschien zijn die ’te koop’ borden toch voorbarig.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com